Trending

We gaan een prima beleggingsjaar tegemoet *

Door Thomas van der Lee op 14 januari 2021 - leestijd: 4 min
We gaan een prima beleggingsjaar tegemoet *
Trending

De ontwikkeling van de koersen in de eerste periode van januari wordt gezien als voorbode voor de rest van het jaar. Is hier een stijgende lijn in te zien? Dan zouden we dankzij het zogenaamde januari-effect een prima beleggingsjaar tegemoet gaan.


In het kort:

  • Weten de beurzen de eerste handelsdagen goed door te komen, dan volgt (meestal) een positief jaar, luidt de mythe of oeroude Wall Street-wijsheid;
  • Wanneer we kijken naar historische rendementen van de S&P 500, lijkt er een waarheid te schuilen in dit effect;
  • Daar zijn meerdere verklaringen voor: van belastingontwijking tot eindejaarsbonussen.
  • In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst, dat geldt ook voor het januari-effect.


Wat is het januari-effect?

Of het januari-effect een mythe of oeroude Wall Street-wijsheid is durven wij niet te zeggen, maar er wordt vaak aan gerefereerd. Het januari-effect gaat kortweg hiervan uit: “zoals de beurzen de eerste 5 handelsdagen van het jaar presteren, zo zal het verloop zijn voor het gehele jaar. Weten de beurzen de eerste handelsdagen goed door te komen, dan volgt (meestal) een positief jaar.”

Zoals het elke goed verhaal betaamd, ook hier zijn meerdere verklaringen voor het januari-effect. Deze verklaringen hebben te maken met window dressing, belastingontwijking en bonussen.


  • Window dressing. Window dressing is de beleggingsportefeuille zo indelen dat die er aan het einde van het jaar, tijdens eindejaarsrapportages, er zo gunstig mogelijk uitziet. Dit doen veel institutionele partijen. Eind december verkopen portefeuillemanagers verliesmakende en risicovolle aandelen en houden in plaats daarvan cash en blue chip-aandelen aan om hun eindejaarsportefeuilles conservatiever te laten lijken. In januari wordt er weer volop geïnvesteerd waardoor koersen weer stijgen.

  • Belastingontwijking. In veel landen valt het boekjaar van een bedrijf samen met het kalenderjaar. Om minder belasting te betalen over het afgelopen jaar, verkopen fondsbeheerders in december aandelen met verlies in hun portefeuille. Het realiseren van deze verliezen kan hun belastbaar inkomen verlagen. Wanneer het nieuwe jaar weer is begonnen worden de aandelen teruggekocht.

  • (Eindejaars)bonussen. En dan zijn er nog de (eindejaars)bonussen. Deze worden traditiegetrouw aan het einde van het jaar uitgekeerd. Deze mooie financiële meevallers worden vaak gebruikt om te beleggen. Ook deze extra investeringen drijven de prijzen op.


Is het januari-effect een mythe of niet?

Als we kijken naar de laatste 40 keer dat de meest belangrijke Amerikaanse index, de S&P 500, winst boekte in de eerste 5 handelsdagen van januari, eindige de markt als geheel 34 keer (85%) met een positief rendement dat jaar. Gemiddeld leverden deze jaren de S&P 500 een gemiddeld rendement op van 14%. We moeten voor de laatste keer dat deze indicator foutieve resultaten gaf, terug naar 2002. In dat jaar leverden de eerste vijf dagen een winst van 1,1% op en de markt daalde met 23,4% voor het jaar.

Dat klinkt goed. Maar hoe zit het als het de eerste 5 dagen minder gaat? Gaan we dan een slecht jaar tegemoet. Dat is dan weer niet te zeggen. Er is namelijk geen duidelijke richting te bepalen. De beurzen kunnen een slecht, maar ook een goed jaar tegemoet gaan.


Het januari-effect en onze eigen AEX

Is het januari-effect ook van toepassing op onze meest bekende nationale index? Daar werd onderzoek naar gedaan door beleggen.com. Zij vonden ook een positief verband tussen de eerste 5 dagen van het jaar en de ontwikkeling de rest van het jaar. In 67% van gevallen leverde een slechte start een slecht beursjaar op of zorgde een goede start voor een positief beursjaar. Ook daar lijkt dus sprake te zijn van een positief verband.


Januari-effect AEX 1987 tot 2020:

Januari-effect AEX 1987 - 2020.<br>

Bron: Beleggen.com


* Disclaimer, disclaimer, disclaimer

De meest belangrijke disclaimer die we je kunnen meegeven is dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. En dat is zeker het geval bij het januari-effect. Alhoewel het een leuke indicator is kunnen we natuurlijk niet vooraf zeggen dat het een prima beleggingsjaar wordt (ook niet als de beurzen de eerste 5 handelsdagen van het jaar hoger sloten). Vandaar ook de * in de titel om te verwijzen naar deze grote disclaimer.

Zoals we in het verleden hebben gezien kan een onverwachte gebeurtenis, zoals de coronacrisis, van grote invloed zijn op de beurs en de koersen. Dus staar je niet vooraf blind op de eerste 5 dagen van het jaar en besluit dan pas om te gaan beleggen of niet.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het