College van Drs. Landman

Wijze raad is duur

Door Lodewijk op 24 januari 2020 - leestijd: 5 min
Wijze raad is duur
College van Drs. Landman

Met enige regelmaat word ik gevraagd en ongevraagd voorzien van raad met betrekking tot mijn financiële zaken en/of beleggingen. Ik neem daarbij alle raad doorgaans op met een korreltje zout. Mijn redenering is dat ik al jaren mijn hoofd boven het financiële water heb weten te houden en dat ik dus – blijkbaar – iets goed doe. Natuurlijk kan het beter, maar ook aanzienlijk slechter en wie kan mij vertellen welke raad het beste is?


Koudwatervrees

Ik heb tijdens een cursus aan aankomende beleggingsadviseurs ooit de particuliere belegger vergeleken met een zwemmer op een duikplank, maar dan wel op een donkere winteravond met slecht weer. Stel je voor – zo hield ik de adviseurs voor – dat u in uw zwembroek of zwempak in het donker naar boven klautert. De wind waait u bijkans van de plank en de regen geselt uw lichaam. Het is koud! U loopt naar het eind van de springplank en daar aangekomen gooit u een in de plooi van uw zwempak meegesmokkeld steentje naar beneden. U hoort een plons. Maar hoe diep het water is weet u niet en ook niet of er al veel anderen beneden rond zwemmen. Er zijn twee mogelijkheden: of u springt of u klautert tegen de stroom in weer naar beneden.Onbevreesd te water?

In deze onzekere situatie wordt u maar al te graag van informatie voorzien: ja er is een zwembad, ja er is voldoende water en nee er zwemmen nog niet veel anderen rond dus u kunt rustig springen, zijn adviezen die u dan graag hoort. Maar kloppen ze? Dat weet u pas indien u de sprong waagt. Uit wetenschappelijk onderzoek aan de Macquarie Universiteit in Sydney werd aan beleggers gevraagd waar zij hun aan- en verkoopbeslissingen op baseren. Ruim een kwart van de 659 ondervraagden antwoordde dat het eigen gevoel de belangrijkste leidraad is. De categorieën nieuws, tips en technische analyse scoren met ruim 13 procent lager. Fundamentele analyse, waarbij vooral gekeken wordt naar de prestaties van het bedrijf en de bijbehorende economische sector, is voor slechts 7 procent de doorslaggevende factor. "De particuliere belegger vertoont kuddegedrag” stellen de onderzoekers. Je zou je kunnen voorstellen dat het voor deze groep verstandig is zich meer te richten op feiten. Het blijkt dat de particulieren struisvogelgedrag vertonen: ze willen doorgaans liever niet zien wat er met hun aandelen gebeurt. Bij het maken van hun keuze blijken beleggers overigens vaak producten waar wel informatie over het risico wordt gegeven minder op prijs te stellen dan producten waar dit niet bij gebeurt. Ook hier stoppen beleggers dus liever hun kop in het zand!


De toekomst voorspellen

Uit onderzoek uitgevoerd aan de Hogeschool van Amsterdam kwam tevens naar voren dat particuliere beleggers informatie over hoger risico van bepaalde beleggingen overigens eerder opvatten als een aansporing deze beleggingsproducten te kopen dan als een waarschuwing. Hun redenering: hoe meer voorspeld risico, des te meer mogelijk rendement.

“Proberen de toekomst te voorspellen is als ’s nachts met je lampen uit over een landweggetje te rijden terwijl je door je achterruit kijkt” schreef managementgoeroe Peter Drucker ooit en daarbij wordt de belegger vaak overspoeld met informatie die vaak er absoluut niet toe doet. Het vorige jaar ligt nog maar net achter ons en aan het eind van elk kalenderjaar worden koopadviezen verstrekt die leiden tot een zogenaamd eindejaarseffect. De maanden januari en december worden aangeduid als goede maanden met een rendement van tussen de 1% en 3%. Kopen dus, dit terwijl “go away in May and remember to come back in September” aangeeft om in die periode juist niet te beleggen en uw portefeuille te verkopen. Beide verschijnselen worden overigens door wetenschappelijke onderzoeken weerlegd. Maar ook uitspraken als “meisjes bloot, koersen dood”, zodra de temperatuur in het voorjaar weer begint te stijgen, doen ondanks tegengestelde berichten op grond van wetenschappelijk onderzoek het nog steeds goed.

"Niemand wil advies, alleen bevestiging"

Indien ik studenten of cursisten wil uitleggen hoe wij ons laten beïnvloeden door verkeerde informatie mag ik altijd graag de bovenstaande cartoon die ooit in de New Yorker stond tonen. Op grond van volstrekt verkeerde interpretatie van hetgeen gehoord wordt (‘Excel’ wordt sell en ‘Goodbye’ wordt buy) reageert de markt. Daarbij denk ik ook vaak aan wat een van mijn favoriete schrijvers, John Steinbeck, ooit schreef: ”Niemand wil advies, alleen bevestiging."


Willem Landman is coördinator van de opleiding Beleggen en docent Behavioral Finance /Beleggingsadvies aan de Hogeschool van Amsterdam, promovendus aan Tilburg University en wetenschappelijk onderzoeker.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

Ook interessant voor jou?

Riskant risico - Willem Landman
College van Drs. Landman
Riskant risico - Willem Landman
De macht van getallen - Willem Landman
College van Drs. Landman
De macht van getallen - Willem Landman
Gij zult beleggen - Willem Landman
College van Drs. Landman
Gij zult beleggen - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.