Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Yvette (37): 'Financiële opvoeding vind ik heel belangrijk.'
Money talks

‘Beleggen is niet het belangrijkste dat er is’, zei Yvette’s vader vroeger tegen haar. ‘Laat je leven er niet door beheersen, hoor.’ Yvette herinnert zich nog goed hoe hij tijdens een vakantie de krant met de beurskoersen, die hij gewend was dagelijks te bekijken, opzijschoof. De vakantie was belangrijker.


‘Door mijn vader had ik op mijn zevende al mijn eerste beleggingsrekening. Hij nam mij en mijn broer en zus twee keer per jaar mee naar de gesprekken met zijn vermogensbeheerder.’ Toen ze op zichzelf ging wonen in Maastricht, zocht ze daar haar eigen vermogensbeheerder. Maar actief beleggen begon pas na de financiële crisis, in 2008. Ze was toen 26. Haar vader was een paar jaar daarvoor overleden.

‘Na de crisis werd de financiële wereld transparanter over de kosten van beleggen. Daardoor ging ik op zoek naar goedkopere alternatieven dan het beleggen via een vermogensbeheerder, dat ik van mijn vader had overgenomen. Sindsdien beleg ik de helft van het vermogen dat ik vrijmaak om te beleggen zelf.’ De andere helft loopt via onder andere Semmie. Dat is beheerd beleggen. Daarbij heb ik geen invloed op de aandelenkeus, ik krijg geen advies. Wel inzage, en ik kan eruit stappen wanneer ik wil.’


Duidelijke keuzes

Yvette is werkzaam als zzp’er. Ze is onder andere actief in het organiseren van private dinings. Haar man heeft een eigen softwarebedrijf. Samen hebben ze een dochter van bijna vier jaar en een tweede kindje op komst. Ze wil haar kinderen financieel opvoeden zoals haar vader dat bij haar deed. ‘Ik wil laten zien wat de voordelen zijn van het hebben van overzicht en het maken van duidelijke keuzes.'

'Bij Semmie bijvoorbeeld, heb ik voor een neutraal risicoprofiel gekozen. Dat vind ik passend bij het doel van die rekening: vermogen opbouwen voor onze oudste. We storten elke maand €50 op die rekening en jaarlijks het bedrag dat mijn moeder aan haar kleinkinderen schenkt. Ik hoop op die rekening een gemiddeld rendement van 4% te halen. Hoewel ik weet dat beleggen geen garanties biedt. Dan hebben we, met een beetje geluk, als ze achttien is een vermogen van €25.000 opgebouwd. Op de andere rekening waar ik beheerd beleg, heb ik een hoger risicoprofiel. Die rekening heb ik voor mijn eigen pensioen. Net als mijn lijfrenterekening, waar €200 per maand naartoe gaat en ik 2% rente voor ontvang. Die rekening valt onder het depositogarantiestelsel en is daardoor beschermd tegen een eventueel faillissement van de bank.’


Vrijheid

‘De keuzes die ik maak, geven me rust. En een gevoel van vrijheid, niet alleen financieel. Ik vind het heel persoonlijk: het zijn mijn keuzes. Ik praat er haast nooit met iemand over. Alleen met mijn man en een goede vriend van ons, die ook belegt. Dat maakt het wel speciaal.’

‘Nu ik met verlof ben, heb ik wat meer tijd en kijk ik bijna dagelijks even naar de beurskoersen. Als straks het kleintje er is en ik weer aan het werk ben, dan verdwijnt het vast weer wat meer naar de achtergrond. En in aanloop naar dat moment, bouw ik mijn beleggingen alvast af.’ Of ze dan niet bang is dat ze van alles misloopt? ‘Nee hoor, ik ben inmiddels wel gewend om niet te veel onder de indruk te zijn van koerswijzigingen.’


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Yvette zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Haar standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Yvette. Beleggen kent altijd risico's.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie