Ask Semmie

Zakelijk beleggen: doe je dat privé of via je bv?

Door Thomas van der Lee op 08 mei 2023 - leestijd: 5 min
Zakelijk beleggen: doe je dat privé of via je bv?
Ask Semmie

Als ondernemer investeer je in je eigen bedrijf. Tijd én geld. Maar wat doe je met het geld dat je overhoudt? Als ondernemer werk je hard voor je geld, maar zorg je er ook voor dat jouw geld hard voor jou werkt? Zakelijk beleggen kun je privé of via je bv doen. Welke van beide mogelijkheden voor jou slimmer is, hangt af van een aantal factoren.


In het kort:

  • Je kunt ervoor kiezen om een deel van het vermogen dat zich in je bv bevindt, te beleggen;
  • Als je besluit om te beleggen, zijn er twee mogelijkheden: privé beleggen of beleggen via je bv. Welke van de twee mogelijkheden voor jou slimmer is, hangt af van meerdere factoren;
  • Als je een laag rendement verwacht of een groter vermogen belegt, kan het in de regel gunstiger zijn om zakelijk te beleggen. Als je juist met een kleiner vermogen belegt of een hoog rendement verwacht, kan privé beleggen slimmer zijn. Natuurlijk is elke situatie wel uniek.


In tijden dat het financieel voor de wind gaat kan het slim zijn om een deel van je opgebouwde vermogen apart te zetten. Je kunt ervoor kiezen om dit deel apart te zetten op een spaarrekening (zakelijk of privé), maar je kunt er ook voor kiezen om een deel te beleggen. Het voordeel daarvan is dat je kan besparen op belasting. Maar je loopt als belegger wel meer risico’s dan dat je loopt als spaarder. Houd daar dus rekening mee als je een keuze maakt.

Heb je bijvoorbeeld je inleg op korte termijn weer nodig, dan kan het slimmer zijn om te sparen. Maar kun je het vermogen voor langere tijd missen, dan heb je bij beleggen een grotere kans op een mooi rendement.


Zakelijk beleggen: doe je dat privé of via je bv?

Als je succesvol onderneemt, en je bv loopt goed, dan bouw je een mooi vermogen op. Dat vermogen kun je gebruiken als buffer als het financieel wat tegenzit of kun je gebruiken om pensioen op te bouwen. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit te beleggen.

Als je ervoor kiest om te beleggen, kun je dit privé doen of via je bv. Welke van beide mogelijkheden voor jou slimmer is, hangt allereerst af van een aantal factoren:


  • Hoe hoog is het vermogen dat je gaat beleggen?
  • Hoe hoog is het verwachte rendement?
  • Is er sprake van een fiscale partner?
  • Is er (nog) ander vermogen in box 3?
  • Zijn er schulden waar rekening mee moet worden gehouden?


De antwoorden op die vragen bepalen het zogenaamde omslagpunt; vanaf dit punt kan de ene vorm van beleggen fiscaal voordeliger zijn dan de andere vorm. Maar in het algemeen is het wel zo dat het bij grotere vermogens vaak slimmer is om het vermogen binnen de bv te beleggen. De reden daarvoor is dat het geld in de bv blijft en de box 2 belasting achterwege blijft. Er dient dan namelijk alleen vennootschapsbelasting over de winst (het behaalde rendement) betaald te worden.


Zakelijk beleggen via je bv

Het is mogelijk om een deel van het vermogen van het bedrijf te beleggen. Je opent hiervoor een zakelijke beleggingsrekening bij Semmie op naam van de bv. Let hierbij op dat dit geld wordt overgemaakt naar een tegenrekening op naam van je bedrijf wanneer je je geld wilt opnemen, en nooit naar een privérekening van jou of iemand anders.

Als je zakelijk belegt via je bv, biedt dit verschillende voordelen. Ten eerste is het zo dat je beleggingsverliezen kunt aftrekken van je bedrijfswinst en daardoor minder vennootschapsbelasting (vpb) hoeft te betalen. Dit kan voordelig zijn, aangezien de koersen op de korte termijn aanzienlijk kunnen schommelen, terwijl de financiële markten op de lange termijn over het algemeen stijgen. Daarnaast betaalt je bv een lager belastingtarief over behaalde winsten dan het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting in box 3. Dit kan een voordeel opleveren bij hoge winsten uit beleggingen. Bovendien kun je mogelijk pensioen opbouwen via je bv, wat fiscaal voordelig kan zijn en kan bijdragen aan een aanvullend pensioen.

Behaal je daarnaast een positief rendement, dan wordt het werkelijk behaalde rendement over het vermogen belast. Je mag daarbij in principe ongelimiteerd vermogen opbouwen als je zakelijk belegt als bv.

Het behaalde rendement op de beleggingen wordt wel meegeteld in het resultaat van de bv. In een bv worden gerealiseerde koerswinsten, dividenden, rente, etc. belast met vennootschapsbelasting. In 2024 bedraagt de vennootschapsbelasting 19% over de winst tot €200.000 (laag tarief). Daarboven geldt een tarief van 25,8% (hoog tarief).

Wanneer de nettowinst van het bedrijf onder de €200.000 ligt, geldt het lage vennootschapsbelastingtarief. De gecombineerde belastingdruk komt hierdoor bij elke euro winst die de bv maakt (eerst vennootschapsbelasting en later de inkomstenbelasting in box 2 over de winst na vennootschapsbelasting) op ongeveer 38,8% bij een box 2 IB tot en met €67.000 en op ongeveer 44,1% bij een box 2 IB vanaf €67.000. Wanneer het hoge vennootschapsbelasting tarief geldt (25,8%) komt de gecombineerde belastingdruk uit op ongeveer 44% bij een box 2 IB tot en met €67.000 en op ongeveer 48,8% bij een box 2 IB vanaf €67.000.


Huidige tarieven overzicht beleggen als bv 2024:

Vpb (laag tarief):

19%

Inkomstenbelasting (IB) box 2 tot en met €67.000:

24,5%

Inkomstenbelasting (IB) box 2 vanaf €67.000:

38,8%

Combinatie IB en laag tarief vpb:

± 38,8% - ± 44,1%Schijfgrens:

€200.000

Vpb (hoog tarief):

25,8%

Inkomstenbelasting (IB) box 2 tot €67.000:

24,5%

Inkomstenbelasting (IB) box 2 vanaf €67.000:

33%

Combinatie IB en hoog tarief vpb:

± 44% - ± 48,8%


Privé beleggen via je bv

Als je geld overhebt in je bv kun je dit privé uitkeren via een dividenduitkering. Vervolgens kun je ervoor kiezen om dit geld te beleggen. Deze manier van beleggen brengt minder administratieve lasten met zich mee. Zo hoef je bijvoorbeeld geen jaarrekening op te stellen en heb je minder fiscale verplichtingen. Bovendien kun je mogelijk gebruik maken van bepaalde belastingvoordelen, zoals de vrijstelling voor box 3-vermogen of de aftrekpost voor hypotheekrente.

Want kies je ervoor om privé te beleggen, dan word je vermogen belast in box 3 van de inkomstenbelasting. In dat geval wordt het belegde vermogen belast op basis van een door de Belastingdienst bepaald rendement en niet het werkelijk gemaakte rendement. Hierbij speelt wel het heffingsvrij vermogen mee: tot een bedrag van €57.000 (2024) ben je in box 3 vrijgesteld van het betalen van belasting. Heb je een fiscaal partner, dan geldt het dubbele: €114.000.

Kies je ervoor om zakelijk te beleggen, dan betaal je belasting op basis van het werkelijk behaalde rendement. Beleg je privé, dan wordt de belasting berekend op basis van de hoogte van je vermogen.


Zakelijk of privé beleggen, wat is beter voor mij?

Verwacht je een laag rendement of beleg je een groot vermogen, dan zou het gunstiger kunnen zijn om zakelijk te beleggen. Beleg je juist met een klein vermogen, of verwacht je een hoog rendement, dan kan privé beleggen slimmer zijn. Maar welke optie voor jou nu echt de beste is, hangt af toch echt van je persoonlijke situatie en de factoren die we aan het begin van dit artikel benoemden.

Voor een juiste afweging kun je daarom het beste contact opnemen met een accountant of financieel adviseur.


Disclaimer:

Semmie geeft geen fiscaal advies. Heb je specifieke vragen of wil je meer advies inwinnen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de Belastingdienst of je persoonlijke financieel adviseur.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het