Wie wil beleggen, kan dit natuurlijk zelf doen op de beurs. Maar wat als je de tijd en kennis niet hebt om het zelf te doen? Of er simpelweg geen tijd aan wil besteden? Voor deze beleggers bestaat er vermogensbeheer. Bij deze vorm word je volledig ontzorgd en laat je het beleggen over aan ervaren beleggingsexperts, zodat je deze tijd bijvoorbeeld kunt steken in je gezin, of in je hobby’s.
In dit artikel leggen we graag uitgebreid de verschillen uit tussen zelf beleggen (bij een execution only partij) en laten beleggen (bij een vermogensbeheerder). Verderop in het artikel staan we stil bij de ondersteuning die een adviseur kan bieden. Wat zijn de voordelen en kenmerken van de verschillende opties?
Alleen wanneer je goed geïnformeerd bent, kun je een weloverwogen keuze maken. Of je nu wil starten met beleggen of twijfelt of een andere vorm wellicht beter aansluit bij je wensen.
In het kort:
- Zelf beleggen (execution only) en laten beleggen (vermogensbeheer) verschillen van elkaar op een aantal gebieden.
- Wanneer je ervoor kiest om zelf te beleggen, bepaal je zelf waarin je belegt en of dit aansluit op jouw wensen en financiële situatie.
- In het geval van vermogensbeheer geef je dit uit handen. Met ondersteuning van de vermogensbeheerder kies je wel een portefeuille en een aanpak. Verder ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij de vermogensbeheerder. Deze monitort bovendien of op je koers bent om je beleggingsdoel te bereiken.
- Door gebruik te maken van de kennis en ervaring van beleggingsexperts heb je toegang tot een kwalitatieve portefeuille. De dienstverlening biedt daarnaast comfort en tijdsbesparing.
Twee vormen van beleggen
Execution only beleggen en vermogensbeheer zijn eenvoudigweg te omschrijven als ‘zelf beleggen’ en ‘laten beleggen’. De twee vormen van beleggen verschillen op een aantal manieren van elkaar, die we in de tabel kort toelichten.
1. Beleggen via een vermogensbeheerder
Bij vermogensbeheer geef je het beheer van je vermogen uit handen en draag je deze zorg over aan ervaren beleggingsexperts. Zij stellen op basis van hun kennis van de financiële markten en een beleggingsvisie zorgvuldig een portefeuille samen. In het geval van Semmie zijn dit drie verschillende portefeuilles, ieder met een eigen focus.
Bij het openen van een beleggingsrekening wordt een beleggersprofiel samengesteld. Op basis van je beleggingsdoel, risicobereidheid, (financiële) situatie en eventuele duurzaamheidsvoorkeuren, wordt een passend risicoprofiel en een passende portefeuille voorgesteld. Door het opstellen van dit beleggersprofiel, beleg je altijd zoveel mogelijk op een manier die bij je past.
Het belangrijkste voordeel van vermogensbeheer is de toegang tot een zorgvuldig samengestelde portefeuille. Deze is immers samengesteld door beleggingsexperts met veel kennis en ervaring. Bij Semmie kun je bovendien rekenen op kwalitatieve dienstverlening. Je kunt met al je vragen terecht bij onze klantenservice en relatiebeheerders. Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar en 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur via de chat.
De dienstverlening van een vermogensbeheerder biedt comfort en levert een tijdsbesparing op. Je voert immers zelf geen transacties uit en de verantwoordelijkheid voor de beleggingsbeslissingen ligt bij de vermogensbeheerder. Natuurlijk bepaal je wel zelf wanneer je geld stort of opneemt. Deze vorm is ook geschikt wanneer je niet voldoende kennis hebt om beleggingskeuzes te maken.
Vermogensbeheer biedt toegang tot een zorgvuldig samengestelde portefeuille en levert comfort en een tijdsbesparing op.
Na het openen van een rekening beoordelen we bij Semmie vervolgens minimaal één keer per jaar of de portefeuille en het risicoprofiel nog aansluiten bij je persoonlijke en financiële situatie. Via ons platform monitoren we daarnaast of je nog op koers bent om je beleggingsdoel te bereiken. Zo werken we samen toe naar het bereiken van je beleggingsdoelen.

2. Execution only beleggen
Execution only is letterlijk vertaald ‘alleen uitvoering’. Bij execution only maak je zelf de keuzes waarin je belegt, een execution only partij voert deze keuzes slechts uit. Je moet als belegger dus zelf bepalen of de beleggingen aansluiten bij je beleggingsdoel, risicobereidheid, (financiële) situatie en eventuele duurzaamheidsvoorkeuren. Je hebt het beheer van je vermogen volledig in eigen handen. De execution only partij biedt slechts toegang tot de financiële markten.
Wanneer je voor deze vorm van beleggen kiest, zal je dus zelf voldoende kennis van beleggingsproducten en de daarbij horende risico’s moeten hebben om de keuzes te kunnen maken die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Dit is waarom je bij execution only een kennis- en ervaringstoets moet invullen bij het openen van een beleggingsrekening.
Ook ben je vervolgens zelf verantwoordelijk voor de beleggingsbeslissingen en de transacties die je uitvoert. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om regelmatig het beursnieuws te volgen, zonder je hierbij te laten leiden door je emoties. Dit geldt niet alleen wanneer je kiest voor losse aandelen, obligaties en ETF’s, maar ook voor een ‘modelportefeuille’ van een execution only aanbieder. Ook dan ben jij verantwoordelijk voor de beleggingskeuzes en het uitvoeren van de transacties.
Bij een execution only partij ben je zelf verantwoordelijk voor beleggingsbeslissingen en de transacties die je uitvoert.
Uit onderzoek van de AFM blijkt dat bijna 1 op de 3 execution only beleggers rendement mislopen. Zij spreiden bijvoorbeeld onvoldoende over verschillende instrumenten, sectoren of regio’s, handelen te veel of beleggen meer dan 10% van hun vermogen in risicovollere beleggingsproducten. Hierdoor lopen ze onnodig risico, en daardoor ook rendement mis.
Van dit onnodige risico is geen sprake bij vermogensbeheer, omdat een vermogensbeheerder als Semmie zorgt voor voldoende spreiding in de portefeuille en aan de hand van je risicobereidheid en financiële situatie vaststelt welk risicoprofiel het beste aansluit.
Beleggen met ondersteuning van een financieel adviseur
Het is in veel gevallen aan te raden om te beleggen met ondersteuning van een financieel adviseur. Deze vertrouwenspersoon kijkt namelijk naar je gehele financiële situatie en kan beoordelen of beleggen een oplossing is voor jouw vermogensvraagstuk. Als dit het geval is, kan een adviseur vervolgens adviseren om bij een execution only partij te beleggen of via een vermogensbeheerder.
In het geval van een execution only partij is het goed om te realiseren dat de uiteindelijke beslissing (en daarmee de verantwoordelijkheid) bij jou als belegger ligt, en niet bij de financieel adviseur. Zelfs als deze jou heeft geadviseerd om in bepaalde beleggingen te investeren.
In de praktijk zien we dat sommige adviseurs de portefeuille voor jou als klant samenstellen. Daar gaat de schoen wringen. Wie is dan waar verantwoordelijk voor, wie maakt nou uiteindelijk de keuzes en de beslissingen, en hoe zit het met de zorgplicht? Zo lang het goed gaat, maakt niemand hier een probleem van. Dit is anders wanneer er bijvoorbeeld iets verandert op het gebied van de relatie tussen de adviseur en de klant of wanneer de resultaten van de portefeuille tegenvallen. Een goede adviseur heeft hier van tevoren over nagedacht. Als klant is het belangrijk om alsnog voldoende kennis op te doen en hier tijd in te investeren, wanneer er wordt gekozen voor execution only.
Een adviseur kan echter ook adviseren om je vermogen te investeren via een vermogensbeheerder. Hierbij is het glashelder: de beleggingskeuzes en zorgplicht zijn voor rekening van de vermogensbeheerder. De adviseur kan informeren en begeleiden, maar de vermogensbeheerder blijft verantwoordelijk voor de beleggingskeuzes vanuit een opgestelde beleggingsvisie.
Dit past beter bij de behoeften van een klant, die naar een adviseur is gegaan voor kwalitatieve begeleiding en die niet zelf wil beleggen. De expertise van een vermogensbeheerder ligt bij beleggen, de expertise van een financieel adviseur bij de gehele financiële situatie. In dit scenario worden deze expertises complementair, wat voordelen biedt voor jou als belegger.
Ook bij deze optie biedt de ondersteuning van een adviseur veel toegevoegde waarde. Wanneer je wil beginnen met beleggen of van execution only wil overstappen naar vermogensbeheer, kunnen de keuzes overweldigend zijn. Welke partij is betrouwbaar? En wat zijn precies de verschillen tussen vermogensbeheerders?
Niet alleen kan een adviseur je ondersteunen bij het beantwoorden van deze vragen. Door het volledige inzicht in je financiële situatie kan hij ook adviseren welke vormen van vermogensopbouw voor jou geschikt zijn. Is dat bijvoorbeeld via een reguliere beleggingsrekening, een lijfrenterekening of een combinatie van beiden?
Een adviseur heeft volledig inzicht in je financiële situatie en kan je ondersteunen bij jouw vermogensvraagstukken.
De Canadese beleggingsonderneming Russell Investments doet jaarlijks onderzoek naar de toegevoegde waarde van Canadese adviseurs. Die ligt volgens het onderzoek onder andere bij het behoeden voor de verkeerde beleggingskeuzes, het optimaliseren van de belastingdruk, het opstellen van een financieel plan en de doorlopende begeleiding. Onder begeleiding van een adviseur beleggen kan daarom enorm waardevol zijn.
Beleggen kent altijd risico’s
Hoewel de portefeuille bij vermogensbeheer is samengesteld door ervaren beleggingsexperts, kent beleggen altijd risico’s en is het belangrijk om te weten dat er meerdere factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat je inleg minder waard wordt. Ook een vermogensbeheerder kan nooit verantwoordelijk gehouden worden voor een waardedaling van je portefeuille.
Een vermogensbeheerder is er wel verantwoordelijk voor dat er belegd wordt binnen het vooraf opgestelde beleggingsplan. Zo zal Semmie bijvoorbeeld nooit risicovoller beleggen dan met je is afgesproken.
Beleggen via een vermogensbeheerder zorgt ervoor dat je dit altijd weloverwogen doet, waarbij je bij het bepalen van je portefeuille en het doen van transacties niet wordt geleid door nieuwsberichten en bijkomende emoties. Bij vermogensbeheer is er sprake van continuïteit. En daar draait het om bij succesvol beleggen.
Je vermogen beheren bij Semmie
Het openen van een rekening kan bij Semmie zowel rechtstreeks als met ondersteuning van een onafhankelijke financieel adviseur. Maak een account aan of neem contact op met onze klantenservice. Bij behoefte aan een vertrouwenspersoon die overzicht heeft over je gehele financiële situatie, kunnen we je koppelen aan een deskundige adviseur bij jou in de buurt. Wanneer je nu bij een execution only partij belegt en je hier vragen over hebt, leggen we de verschillen graag nog een keer uit in een persoonlijk gesprek.
Goed om te weten: het is mogelijk om eenvoudig en kosteloos over te stappen naar Semmie. Ook de waardeoverdracht van een lijfrenterekening nemen we kosteloos voor je uit handen.