Welke dag is er beter geschikt om een artikel aan dieren te wijden dan dierendag. De beurs en de dierenwereld hebben namelijk grote raakvlakken. Genoeg dieren hebben een bepaalde (symbolische) betekenis op de beurs en in de wereld van het beleggen.
De meest bekende zijn de stier en de beer: met een bull-markt en bear-markt wordt namelijk het sentiment op de beurs weergegeven. Wanneer verwacht wordt dat de koersen blijven stijgen praten we over een ‘bull market’. Waarom? Als een stier aanvalt, gooit hij met zijn hoorns zijn tegenstander de lucht in – omhoog – net als de beurskoers bij een bull market. Als de markt daalt en de verwachting is dat de markt blijft dalen, dan spreken we van een bear market. Waarom de verwijzing naar een beer bij zo’n dalende markt? Als een beer aanvalt, slaat hij met zijn poot omlaag.
Niet alleen de stier en beer hebben een speciale positie in de beleggingswereld. Wat dacht je van het hert, de kip of zelfs de schildpad?
Apenstreken op de beurs
Maar er is nog één dier dat een speciale relatie heeft met de beleggingswereld: de aap. En dan vooral omdat apen succesvolle beleggers blijken te zijn. Het begon in 1973 toen Burton Malkiel, professor aan de Princeton University, in zijn bestseller A Random Walk Down Wall Street beweerde dat: “een geblinddoekte aap die dartpijlen naar de financiële pagina’s van een krant gooit, zo een beleggingsportefeuille zou kunnen selecteren dat het net zo goed zou doen als een portefeuille die zorgvuldig geselecteerd is door experts.”
En zoals met elke controversiële uitspraak het geval is, waren ook hier geïnteresseerden die klaar stonden om uit te zoeken of dit daadwerkelijk zou kloppen.
De bananen van beursgorilla Jacko
Beursgorilla Jacko is onderdeel van een experiment dat is opgezet aan het begin van deze eeuw. De aap kreeg 75 bananen voorgeschoteld die allemaal correspondeerden met een Nederlands beursgenoteerd fonds. De eerste tien bananen die hij opat, vormden zijn beleggingsportefeuille.Wil je Jacko in actie zien? Dat kan in deze video.
Sindsdien wisselt Jacko willekeurig elke maand één banaan (of aandeel) uit zijn portefeuille om. Omdat het te intensief was voor de aap om elke maand weer met bananen aan de slag te gaan, heeft een computerprogramma het overgenomen. Het experiment met Beursgorilla Jacko is dan ook bedoeld als knipoog naar de financiële wereld: iedereen, zelfs een aap, kan beleggen. En blindstaren op rendementen kan juist averechts werken.
AEX de baas
De beleggende aap begon zijn zakelijke carrière voortvarend: in de eerste tien jaar dat het experiment werd uitgevoerd, versloeg hij de AEX. Daarmee deed hij het beter dan menig professioneel belegger. Daarna kwam er wat zand in de motor, maar zijn trackrecord blijft imposant: in vijftien van de laatste twintig jaar ‘presteerde’ beursgorilla Jacko beter dan de AEX. Momenteel bestaat de portefeuille van Jacko uit aandelen van onder andere Ajax, Shell, Philips en Arcelor Mittal. Vooral het aandeel van staalgigant ArcelorMittal legt hem geen windeieren: hij staat daarmee ruim 150% in de plus.
Staar je niet blind op een aap die kan beleggen
Als het al blijkt dat een aap kan beleggen en je met volledige willekeur een mooi rendement kunt neerzetten, zou iedereen toch al zijn geld naar de beurs moeten brengen? Dan moeten we je toch uit die droom halen, want zo simpel is het niet. Deze willekeur zorgt bijvoorbeeld voor een gebrek aan spreiding.
Stel je belegt overwegend in de technologiesector, en de bubbel knapt, dan daalt je hele portefeuille mee. Hoe mooi de rendementen dan ook zijn die in het verleden zijn behaald. Door te beleggen in verschillende sectoren of geografische gebieden verminder je de gevoeligheid van je beleggingsportefeuille voor marktschommelingen aanzienlijk. Staar je daarom niet blind op je beleggingen als je nu een mooi rendement hebt behaald, want dat lukt zelfs een aap. Pas als het je consistent lukt op de lange termijn ben je goed bezig.
Benieuwd naar hoe beursgorilla Jacko het nu doet? De koersen kun je hier checken.