Er is een revolutie gaande onder de nieuwe generatie beleggers lazen we bij Semmie. Het is namelijk zo dat steeds meer jongeren inzien dat beleggen noodzakelijk is als je je financiële toekomst zelf vorm wilt geven. Veel meer dan vroeger het geval was.
Dat trok onze interesse en daar wilden we graag meer over weten. Daarom interviewden we een expert op dit gebied: Zita Chengadu (26). Zita Chengadu is oprichtster van Kuuske: dé talkshow voor de nieuwe belegger. Deze multimediale talkshow is beschikbaar via video, podcast én blog en behandelt alles wat jonge beleggers interesseert. Daarnaast organiseert Kuuske masterclasses en events om de nieuwe belegger te bereiken. Hierbij is Kuuske trouwens een slim gekozen naam. Kuuske is namelijk een jonge stier. En laat de stier nu net de belichaming zijn van een stijgende beurs.
Met Kuuske bereikt Zita de nieuwe generatie beleggers die dus zorgen voor die revolutie in beleggingsland. Aangespoord door finfluencers (finfluencers zijn influencers die zich op sociale media specifiek uitspreken over beleggen) zetten jongeren massaal hun eerste stappen in de wereld van beleggen.
Maar vaak ontbreekt het hen aan kennis, informatie en visie. En die factoren zijn juist zo belangrijk om goede beslissingen te maken. Met Kuuske biedt Zita een podium aan finfluencers en experts om de nieuwe generatie beleggers zo goed mogelijk te informeren.
In deze editie van Money Talks komen we er dankzij Zita achter wie de nieuwe generatie beleggers is, waarom financiële onafhankelijkheid voor hen steeds belangrijker wordt en hoe kennis en motivatie samen het beste ingezet kunnen worden.
“Of ik mezelf zie als ‘nieuwe belegger’? Deels. Ik ben namelijk zelf de beleggingswereld ingerold via mijn vader. Hij heeft zijn eigen multimediabedrijf in de financiële branche, organiseert beurzen en heeft een beleggersclub opgericht. Van die beleggersclub, de Bull Up beleggersclub, werd ik coördinator. Dat was mijn eerste kennismaking met de wereld van het beleggen.
Aanvankelijk hield ik me bezig met het ondersteunen van de organisatie van congressen, zoals de jaarlijkse Beleggersfair. Als je daar rondloopt kom je in contact met vele experts die maar al te graag hun kennis delen. Dat zette me aan het denken en uiteindelijk heb ik besloten om mijn proefschrift te houden over hoe de nieuwe belegger informatie tot zich neemt. Een heel interessant onderwerp waar nog maar weinig over bekend is.
Stukje bij beetje leerde ik waardevolle lessen over beleggen en realiseerde me dat het ook voor mij belangrijk was om aan mijn financiële toekomst te werken.
Een beleggingsrekening was dan ook snel geopend en met het geld dat ik per maand overhield begon ik te beleggen. In beleggingsfondsen, want dat is voor mij de beste aanpak. Ik heb de tijd en kennis namelijk niet om actief zelf te handelen. Al vind ik het wel leuk om zelf mijn fondsen uit te kiezen. Zo is één van de fondsen waar ik in handel een cryptofonds. Het is eigenlijk hetzelfde als een ETF maar in plaats van dat je belegt in een mandje aandelen beleg je in een mandje cryptomunten. Zo spreid je het risico dat je loopt, zonder dat je zelf een apart crypto account nodig hebt. Ideaal.
Ik merk sowieso dat investeren in crypto’s leeft onder mijn leeftijdsgenoten. Bij de oudere belegger zie je bijna nergens crypto’s in de portefeuille terug. Het is toch vooral een manier van investeren die jongeren trekt en waardoor ze massaal hun eerste stappen in de wereld van het beleggen zetten. Let maar op. De nieuwe belegger komt eraan.”
De nieuwe beleggers die nu instromen zijn actief bezig met hun toekomst. En dan vooral met hun financiële toekomst. Zita merkt op dat deze beleggers allemaal hun eigen strategie hebben maar wel vaak dezelfde stadia doorgaan:
“Eigenlijk gaan nieuwe beleggers 3 stadia door als ze beginnen met beleggen. Handelen in crypto’s is vaak hun kennismaking met de beleggingswereld. Voor jongeren zonder beurservaring zijn crypto’s natuurlijk ook veel spannender dan dat stoffige aandelen zijn. Daarnaast zie je crypto’s overal terugkomen: er wordt online en offline veel reclame voor gemaakt, cryptobedrijven sponsoren grote voetbalclubs en er wordt op sociale media veel promotie voor gemaakt door de zogenaamde ‘finfluencers’. Dat nodigt natuurlijk uit om zelf in crypto’s te handelen, vooral als je alleen maar hoort over de mooie rendementen die behaald zijn.
Je merkt dat hier vaak een gevoel van FOMO (Fear of Missing Out) bij speelt. Je gaat ergens in investeren omdat anderen het ook doen. Maar een goed rendement wordt vaak niet behaald omdat de mooie koersstijging vaak al achter de rug is. Je ziet dan ook dat veel jongeren die investeren in crypto’s of afhaken of hun gedrag veranderen: ze worden serieuzere beleggers.
Dankzij het handelen in crypto’s weten ze trouwens wel hoe het is om koersen te zien stijgen en te zien dalen, een waardevolle les.
Als er vervolgens meer kennis en ervaring is gaan ze zich richten op beleggingsfondsen en beleggen voor de lange termijn. Ze leren dan hoe belangrijk spreiding is en wat het voordeel van periodiek inleggen is. Daarnaast is de spanning die crypto’s met zich meebrengen er wel vanaf en wordt het beleggen wat passiever. Het wordt dan ook eerder uit handen gegeven.
In het laatste stadium gaan ze zelf weer actief aan de slag, dit keer met meer kennis over hoe beleggen werkt en wordt er gekozen voor beleggingsproducten: er vooral zelf in aandelen gehandeld.
Het interessante is dat de beleggers die zich in stadium 2 en 3 bevinden, zich dan weer meer richten op traditionele beleggingen als aandelen en beleggingsfondsen en wat meer aversie krijgen ten opzichte van crypto’s. Vooral omdat dat zo’n volatiele investering is.
Ik zie mezelf trouwens absoluut niet als een ervaren belegger, dus ik zou zeggen dat ik zelf nog in het tweede stadium zit. Ik heb zelf trouwens ook niet voldoende kennis en de tijd om actief te handelen op de beurs. Al zou ik daar wel naar toe willen gaan.”
Vandaag de dag is het aanbod van informatie over beleggen dat beschikbaar is via sociale media enorm. Dat maakt beleggen ook een stuk tastbaarder voor jongeren. De zogenaamde finfluencers hebben hierbij een flink bereik en flink wat invloed. Maar volgens Zita is de kennis die wordt gedeeld veelal gebaseerd op meningen en niet op feiten:
“Op sociale media zijn inmiddels vele finfluencers te vinden die jongeren motiveren en enthousiasmeren om te gaan beleggen. Ze delen hun portefeuilles, hun strategieën en natuurlijk de mooie rendementen die ermee behaald zijn. Dat is in principe goed en interessant, maar beleggen is iets heel persoonlijks. De strategie van de ene belegger, en de portefeuilles waar hij of zij voor kiest, hoeft helemaal niet voor de andere belegger geschikt te zijn. Maar zo wordt het vaak wel verkondigd.
Met Kuuske wil ik een brug slaan. Aan de ene kant is er de motivatie van finfluencers bij wie het vaak ontbreekt aan de juiste kennis en aan de andere kant de experts bij wie het vaak ontbreekt aan een goed platform om hun kennis over te dragen.
Met Kuuske deel ik dan ook de ervaringen en de motivatie van de finfluencers maar de kennis van de experts. Ik probeer zo het beste van beide werelden bijeen te brengen. Er is online veel kennis en veel motivatie te vinden, maar vaak niet op de juiste locatie of bij de juiste persoon. Mijn doel is uiteindelijk om voor iedere belegger een uniek aanbod te creëren van content, net wat bij jou past.
Stel je geeft aan dat je een passievere belegger bent die niet actief met de beurs bezig wilt zijn maar wel wilt weten wat er speelt. Dan krijg je een uniek aanbod aan content van finfluencers en experts die voor jou geschikt zijn. Ben je een actievere belegger? Dan kunnen andere bronnen van kennis interessanter zijn. Met Kuuske creëren we een platform die dat samenbrengt. Zo wil ik ervoor zorgen dat iedereen gemotiveerd wordt om verantwoord te gaan beleggen en daarbij ondersteund wordt door de objectieve informatie van experts.”
“Wanneer Kuuske geslaagd is? Nooit! Zelfs niet als het mijzelf financieel onafhankelijk zou maken. Het kan altijd beter. We hebben nu een online talkshow, we posten blogs, we organiseren events en er komen masterclasses aan. Ik ben pas tevreden als mensen Kuuske herkennen als hét platform waar je informatie vandaan haalt als je meer wilt leren over beleggen en om betere beleggingskeuzes te maken. Als ik daarnaast zie dat er op het eerste grote Kuuske-event – op 4 november in de Beurs van Berlage – grote aantallen jongeren zijn, is mijn doel voor het eerste jaar helemaal geslaagd.
Het zou ook gaaf zijn dat je op straat loopt en een gesprek opvangt over beleggen waarin iemand Kuuske noemt als platform waar je naar toe gaat als je als jongere meer wilt weten over beleggen. Dan is mijn missie pas geslaagd. Tot die tijd kan ik alles wat ik heb geleerd tijdens mijn studies, tijdens mijn stages, tijdens mijn werk samen laten komen in Kuuske.“
Financiële onafhankelijkheid komt steeds meer onder de aandacht bij jongeren, niet alleen bij Zita: ”Jonge beleggers dromen van financiële onafhankelijkheid. Ze hebben dan ook vaak één doel als ze beginnen met beleggen: FIRE worden. FIRE (Financial Independence Retire Early) is het streven naar een leven waarin je genoeg hebt verdiend om niet meer te hoeven werken.
FIRE is dankzij de sociale media enorm populair geworden onder jongeren. Iedereen lijkt er naar te willen streven. Al vind ik niet dat we het moeten zien als trend. Vroeger wilde men natuurlijk ook rijk en onafhankelijk worden, maar toen werd het niet zo genoemd. Hard werken, een goede baan of een hoge functie hebben was toen het streven. Maar er werd hierbij wel in loondienst gewerkt. Daar is wel een kentering gaande.
Nu merk je dat jongeren steeds vaker het heft in eigen handen nemen: ze beginnen vaker voor zichzelf en denken meer aan zichzelf om zo de vrijheid te creëren die ze willen hebben. Working 9 to 5 is niet meer wat de jeugd van tegenwoordig nastreeft. Er is een hunkering naar onafhankelijkheid. Zowel in het eigen leven als op financieel gebied.
FIRE bestaat uit de onderdelen Financial Independence en Retire Early. Het Retire Early stuk is, zoals ik al eerder zei, niet aan mij besteed. Ik vind het te leuk om bezig te zijn dus ook als ik ooit financieel onafhankelijk ben zal ik altijd wel bezig blijven. Voor mij staat FIRE voor je niet meer zorgen hoeven te maken op financieel vlak. Dat je kan gaan en staan waar je wilt, dat je niet per se op de kosten hoeft te letten. Dat je een sabbatical kan nemen wanneer je dat wilt, zonder dat je daardoor in de financiële problemen komt. Dat lijkt me heerlijk.
Natuurlijk is het belangrijk om alles financieel op orde te houden, maar ik wil wel leven. De een blijft zuinig en probeert door zoveel mogelijk te besparen om zo vroeg mogelijk te stoppen met werken, maar zoals ik al eerder zei, ik vind werken veel te leuk dus dat hoeft voor mij niet per se.
Ik geloof wel dat wanneer je financiële onafhankelijkheid nastreeft dat je goed moet nadenken over wat je uitgeeft: je offert nu iets op waar je later van profiteert. Maar het moet niet doorslaan, want je leeft natuurlijk in het nu. De zoektocht naar financiële onafhankelijkheid is als balanceren op een dun koord.”
“Financiële onafhankelijkheid draait om het kunnen gaan en staan waar je wilt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de financiën. Maar er is nog een andere kant die steeds meer aandacht krijgt en verdient: de financiële onafhankelijkheid van vrouwen.
Vrouwen worden namelijk ook steeds financieel onafhankelijker. Dat kun je op twee manieren interpreteren, allereerst, zoals ik eerder al zei, is financiële onafhankelijkheid dat je kunt kiezen wat je wilt doen wanneer je het wilt doen. Daarnaast heeft het tot gevolg dat vrouwen steeds vaker financieel onafhankelijk worden van hun man.
Vrouwen krijgen betere banen, gaan meer verdienen, houden meer over, maar wat ga je met dat geld doen? Zorgen voor je eigen toekomst en dat je op eigen benen kunt (blijven) staan. Daardoor vinden ze meer en meer de weg naar de beurs.”
“Uit onderzoek van de AFM blijkt volgens mij zelfs dat onder de nieuwe beleggers, die van tussen de 18 en 35 jaar, zo’n 49% vrouw is. Beleggen was altijd iets voor oudere grijze mannen, en dat stigma kleeft enorm aan beleggen. Gelukkig treed er verandering op en zie je veel meer vrouwen de verantwoordelijkheid voor hun financiële toekomst in eigen hand nemen.
Aan de ene kant snap ik ook wel dat vrouwen en beleggen tot voor kort niet echt samengingen. Alles wat met financiën te maken had, werd door de man gedaan en aan de man toegeschreven. Zo ging het vroeger natuurlijk altijd en daar groei je toch mee op. Gelukkig is er nu wel een kentering gaande en nemen vrouwen het financiële heft in eigen handen om hun eigen (financiële) toekomst veilig te stellen. Daardoor komen ook zij steeds meer voor belangrijke financiële keuzes te staan.”
Het maken van de juiste keuzes begint met het bezitten van de juiste kennis. En volgens Zita is er nog genoeg ruimte voor verbetering op het gebied van informatie die momenteel wordt aangeboden. Voor Kuuske is er dus nog genoeg werk te verzetten:
“Met Kuuske ga ik me de aankomende tijd inzetten om de nieuwe belegger meer en beter te informeren over beleggen en de financiën. Ongeacht hoe oud die is of dat het een man of vrouw is.
Vanuit school leren jongeren weinig over financiën en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Terwijl het wel belangrijk is. Uit onderzoek van het Nibud blijkt zelfs dat veel jongeren flinke schulden hebben, omdat ze niet leren hoe je met geld om moet gaan. Dat klopt niet. Eigenlijk hoort er op de middelbare school een les persoonlijke financiën te komen waar je leert hoe je het beste met je geld om kunt gaan en hoe je het beste aan je financiële toekomst kunt werken.
Leren hoe beleggen werkt mag daarin van mij een grote rol spelen. Want hoe jonger je bent, hoe langer je beleggingshorizon is. En dat is een flink voordeel. Want je hebt meer tijd om een mooi rendement op je inleg te behalen.
En het risico dat je dan loopt als het dan misgaat is natuurlijk ook kleiner. Als je met kleine bedragen begint is je mogelijke verlies ook kleiner. Een beursdip is dan meteen een goede leerschool. Je weet dat koersen kunnen dalen zonder dat je meteen flink in de min staat. Maar van die ervaring leer je wel en het geeft vertrouwen. Vertrouwen komt pas als er voldoende kennis is. Daarom deel ik ook graag de kennis die er is.”
In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen dat Zita Chengadu zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Haar standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Zita. Beleggen kent altijd risico's.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het