Money facts

Zo bepaalt Semmie waarin belegd wordt

Door Thomas van der Lee op 25 oktober 2022 - leestijd: 5 min
Zo bepaalt Semmie waarin belegd wordt
Money facts

Wie bij Semmie belegt, kan per rekening kiezen uit één van onze twee modelportefeuilles: de ESG portefeuille of de impact portefeuille. Beide duurzame portefeuilles zijn zo opgebouwd dat ze bestaan uit een mix van aandelen- en obligatiefondsen. Die fondsen zorgen ervoor dat we beleggen in verschillende sectoren, bedrijven en regio's.

Het aanbod fondsen waaruit gekozen kan worden is enorm, en daarom moeten we keuzes maken. We leggen graag uit hoe we bepalen in welke fondsen we wel, en in welke fondsen we niet, beleggen.


Achttien fondsen: ruim 6.300 posities

Semmie's impact portefeuille bestaat uit 12 fondsen met in totaal ruim 1.800 posities en onze ESG portefeuille bestaat uit 6 fondsen met in totaal ruim 4.500 posities. Dat zijn enorm veel bedrijven (en landen) en sectoren waar we in beleggen. Daardoor belegt Semmie ook in de meest uitlopende bedrijven, al hebben ze allemaal wel een link met duurzaamheid. Zo beleggen we in Apple, Microsoft en Tesla, bedrijven die iedereen natuurlijk kent en die streven naar CO2-neutraliteit, maar ook in Ørsted, een Deens duurzaam energiebedrijf dat windmolens produceert. Al moeten we hierbij wel zeggen dat we niet beleggen in de individuele aandelen van die bedrijven (dat zullen we ook nooit doen), maar wel in ETF’s waarin we die bedrijven terugvinden.


Met beleid en strategie

De ETF’s waar we in beleggen kiezen we niet zomaar. We gooien geen dartpijltjes op een grote kaart en selecteren vervolgens de ETF’s voor onze portefeuille die zijn geraakt.

Het uitgangspunt bij het samenstellen van onze beleggingsportefeuilles is dat we kiezen voor een goed gespreide verdeling van beleggingen. We laten ons daarbij niet leiden door de waan van de dag. We hebben namelijk een eigen beleggingsbeleid en strategie, die de leidraad vormen voor de beslissingen en keuzes die we maken en volgen.

Onze strategie is gericht op de toekomst. Koersen bewegen op korte termijn vaak grillig, maar over de lange termijn laten ze vaak een positieve ontwikkeling zien (al blijft het beleggen en is niets gegarandeerd). De koers van morgen is niet te voorspellen, maar historisch gezien worden beleggingen over de lange termijn wel meer waard. Daarbij beleggen we op een passieve manier. Dat betekent niet dat we rustig achterover leunen en enkel afwachten, maar dat we met onze beleggingen de markt zo goed mogelijk proberen te volgen. Het is namelijk zo dat er zeer weinig fondsbeheerders met een actief beleid in staat zijn de markt ‘te verslaan’. Een extra voordeel van onze passieve manier van beleggen is dat we voor onze klanten de kosten laag kunnen houden.


Hoe kiezen we de juiste beleggingen uit?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we allereerst duidelijk maken wat investment beliefs zijn.
Investment beliefs geven aan hoe wij bij Semmie denken dat de financiële markten werken en op welke wijze wij in deze markten waarde voor onze beleggers kunnen creëren. De investment beliefs van Semmie zijn erop gericht dat we beleggen in transparante, goed verhandelbare en eenvoudige beleggingen. Ingewikkelde en risicovolle beleggingsoplossingen zoals hedgefunds en gestructureerde producten worden daarom ook uitgesloten. Je kan er veel mee winnen, maar nog meer mee verliezen.

Uitgaande van onze investment beliefs kan Semmie beleggen in de volgende beleggingscategorieën:

  • Aandelen in ontwikkelde markten (waaronder beursgenoteerd vastgoed)
  • Aandelen in opkomende markten
  • Staatsobligaties
  • Kredietwaardige bedrijfsobligaties
  • Hoogrenderende bedrijfsobligaties
  • Obligaties van opkomende markten


Met beleid, strategie en investment beliefs kom je een heel eind, maar dan heb je nog niet een daadwerkelijke mix van fondsen waarin belegd wordt.

Om tot de juiste mix van fondsen te komen analyseren onze experts het grote aanbod van fondsen en selecteren ze de fondsen waarvan zij geloven dat ze op de lange termijn een mooi (en duurzaam) rendement opleveren. Hierbij voeren ze onder andere een fondsanalyse, risicoanalyse en een duurzaamheidsanalyse uit. Jaarlijks herhalen ze dit proces om tot de beste portefeuilles voor onze klanten te komen.

Daarnaast monitoren ze frequent de markt en kijken ze of er nog ontwikkelingen zijn die ervoor zorgen dat de beleggingsportefeuille(s) moeten worden aangepast.

De uiteindelijk mix van fondsen vind je terug op onze website. Hier vind je het overzicht van de ESG portefeuille en hier het overzicht van de impact portefeuille. Wil je meer weten over een specifiek fonds? Klik dan eens op de fondsnaam voor meer informatie over het fonds en waarin precies wordt belegd.


Wil je meer weten?

Wil je meer weten over ons beleggingsbeleid en de manier waarop wij beleggingen selecteren? Dan is het interessant om ons ons beleggingsbeleid te downloaden. Daarin geven wij namelijk helder en transparant aan wat wij doen en hoe we werken. Heb je evengoed nog een vraag over ons beleid? Stuur dan eens een berichtje via de chat. Ons team staat 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur per dag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het