Jij & Geld

Zo bespaar je makkelijk geld

Door Lodewijk op 04 juli 2019 - leestijd: 4 min
Zo bespaar je makkelijk geld
Jij & Geld

Dat broodje uit de lunchkantine, die heerlijke cocktail op dat foodtruckfestival… Natuurlijk is het af en toe hoognodig om jezelf te trakteren. Maar wat als je dat op een andere manier doet? En je het geld opzij zou zetten? Slimmer doen met geld gaat eigenlijk best simpel.

Meteen voor alle duidelijkheid: Het is jouw geld. Waar je het aan uitgeeft beslis je natuurlijk helemaal zelf. Dus koop er vooral een lekker broodje van. Of ga ervan uit eten. Maar bij Semmie vinden we het wel leuk om je toch even te laten nadenken: hoe bewust geef jij eigenlijk geld uit? En welk deel zet je opzij, voor later? Kleine besparingen kunnen op termijn namelijk veranderen in een best mooi vermogen. En je leven blijft minstens net zo leuk. We helpen je daar graag mee, met deze vijf bespaartips.

1. Zet al je uitgaven op een rijtje

Ken je dat? Het is aan het einde van de maand en je geld is bijna op. Maar waar is het in hemelsnaam aan opgegaan? Zorg daarom voor overzicht en weet waar je geld blijft. Je kunt hiervoor de tool van het Nibud gebruiken. Hierin kun je al je uitgaven op een rij zetten. En zie je direct waar je exorbitant veel geld aan uitgeeft. Sommige banken hebben ook een huishoudboekje in hun app geïntegreerd.


2. Zet geld op een spaar- of beleggingsrekening

Liset ontdekte het ook al: wanneer je salaris ontvangt, is het goed om jezelf eerst te betalen. Zorg voor een automatische afschrijving naar je spaar- en/of beleggingsrekening. Zo vliegt het niet ineens van je bankrekening. Een andere tip: open een spaarrekening die niet is gekoppeld aan je betaalrekening (bijvoorbeeld een andere bank). Zo kom je niet in de verleiding om even geld van je spaarrekening naar je betaalrekening over te maken.


3. Vaste lasten zijn niet zo vast als je denkt

Vaste lasten: je komt er niet onderuit. Maar ze zijn niet zo vast als je denkt. Probeer bijvoorbeeld eens te onderhandelen op de prijs van je internet- en telefonie abonnementen. Een beetje bluffen mag. Geef aan dat je wilt opzeggen mits er vanuit je huidige aanbieder ook een goede aanbieding is waar je van gebruik kan maken. De meeste aanbieders willen jou niet kwijt als klant, dus grote kans dat dit je lukt! Kijk ook of je abonnementen of verzekeringen hebt die je kunt stopzetten. Bijvoorbeeld omdat de dekking bij een andere verzekering hetzelfde is.

Daarnaast loont het ook zeker om ieder jaar te kijken naar je zorgverzekering en energienota. Je moet er misschien even een halve dag voor zitten, maar je zult ongetwijfeld geld besparen!


4. Koop en verkoop tweedehands

Wist je dat: de gemiddelde Nederlander draagt maar 21% van zijn kledingkast tenminste één keer per jaar. Dat betekent in theorie dus dat je 79% niet hebt aangehad en zou kunnen verkopen. Moet je nagaan wat dat je op zou kunnen leveren! Je oude spullen bij het grofvuil zetten is zonde. Verkoop daarom de spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats of op een plaatselijke rommelmarkt.

Als je na deze grote schoonmaak toch die garderobe graag wat wilt uitbreiden of wat nieuws wilt toevoegen aan je interieur, check dan ook de tweedehands (online) winkels.


5. Kijk of je kunt besparen op je dagelijkse uitgaven

Ongemerkt haal je de hele dag door ‘lekkere dingen’: een cappuccino bij die barista op de hoek, een broodje bij de bakker en ’s avonds haal je nog even iets bij de toko voordat je naar huis gaat. Laten we dat broodje van €3 als voorbeeld nemen. En nu – voor onze rekensom – koop je dat broodje niet meer.

Dat bespaart 5 broodjes in de (werk-)week. En dus 20 broodjes per maand. Bespaard bedrag: 20 x €3 = €60 per maand. Oké, 6 tientjes per maand over, best wel lekker. Die kun je op de bank zetten of in een oude sok stoppen. Of: je stort elke maand €60 extra bij Semmie. Een bescheiden inleg, die over een langere periode echter mooi kan groeien.

Met deze 5 tips kun je gemakkelijk geld besparen. Je zult zien dat je na een tijdje een mooi bedrag opzij kunt zetten. Maak je budgetten alleen niet te krap en zorg dat deze realistisch blijven. Jezelf dingen ontzeggen is nooit leuk. Maar weet dat je het doet met een doel. Zodat een zelf meegebracht broodje je op termijn helpt aan een droomvakantie.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.