Money facts

Zo bouw je snel een financiële buffer op

Door Thomas van der Lee op 15 februari 2021 - leestijd: 4 min
Zo bouw je snel een financiële buffer op
Money facts

Het leven gaat niet altijd over rozen en soms kom je voor onaangename verrassingen te staan. Het is dan belangrijk dat je daar goed op voorbereid bent. Zeker als het over je financiën gaat wil je niet verrast worden. Niemand zit namelijk te wachten op een kapotte wasmachine of lekke dakgoot die niet vervangen kan worden.

Maar ook in tijden van crisis is het opbouwen van een financiële buffer geen overbodige luxe hebben we gezien. De onzekerheid over je inkomen wordt groter, voor zowel als zzp’ers als voor vaste werknemers. Met een financiële buffer achter de hand kom je economisch mindere tijden wat makkelijker door. Benieuwd hoe je zelf simpel en snel een financiële buffer opbouwt? Volg dan 5 deze tips:


1. Bereken hoe groot jouw financiële buffer moet zijn

Lang leve het Nibud. Het Nibud is een stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Voor het opstellen van een financiële buffer hebben ze een handige tool gemaakt waarmee je precies kunt berekenen hoeveel je nodig hebt in jouw persoonlijke situatie. Je financiële buffer bereken je met hun BufferBerekenaar. Heb je duidelijk hoe groot je buffer is, dan is het tijd om daarnaar toe te werken.


2. Krijg je uitgaven inzichtelijk en kijk waar je op kunt besparen

Je buffer is afhankelijk van je vaste lasten. Des te hoger je vaste lasten, des te hoger je financiële buffer ook moet zijn. Het is dus van essentieel belang om je uitgaven inzichtelijk te maken en te kijken of je daarop kunt besparen. Elke euro die je niet hoeft uit te geven is namelijk wel weer mooi meegenomen. Vaste lasten waar vaak op te besparen valt zijn je zorgverzekering, gas en energie en streamingsdiensten. Online zijn genoeg vergelijkingssites te vinden om de goedkoopste aanbieders te vinden.


3. Bepaal wat voor jou een realistisch spaardoel is om tot een financiële buffer te komen

Je weet hoeveel er maandelijks binnenkomt, en na het volgen van punt 2 hopelijk ook wat er uitgaat aan vaste lasten. Nu is het geen simpel rekensommetje dat je het verschil tussen die 2 kunt besparen. Want je hebt ook nog een leven en je wil leven. Wat is dan realistisch om elke maand opzij te zetten? Bij Semmie zijn we fan van de 50/30/20-regel: je geeft maximaal 50% van je inkomen uit aan de vaste lasten, 30% gebruik je om te leven en de overige 20% spaar je.


4. Maak verschillende spaarpotjes aan om overzicht te houden

Het is natuurlijk lekker om het bespaarde geld op een hoop te gooien en als één mooi bedrag te zien. Het is alleen efficiënter om gebruik te maken van meerdere spaarpotjes. Maak er bijvoorbeeld eentje voor je auto, eentje voor het onderhouden van je huis en tuin en eentje voor onverwachte rekeningen. Zodoende krijg je inzichtelijker naar welke spaardoelen je toewerkt! Niet alleen sparen voor meerdere doelen werkt trouwens, hetzelfde geldt voor beleggen met meerdere doelen.


5. Gebruik financiële meevallers altijd eerst voor je financiële buffer

Een bonus van het werk, vakantiegeld of misschien wel het winnen van de Staatsloterij… het zijn financiële meevallers die mooi meegenomen zijn. Maar het is belangrijk dat je ze altijd eerst gebruikt om je financiële buffer mee op te bouwen. Vaak gaat het om mooi sommen geld die meteen een flinke bijdrage leveren.

Verdeel ze dan ook snel over je verschillende spaarpotjes, dan kom je ook niet in de verleiding om het geld uit te geven. Misschien niet zo leuk op de korte termijn, maar op de lange termijn zul je er profijt van hebben!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het