Trending

Zo reageerde de beurs op eerdere virusuitbraken

Door Thomas van der Lee op 10 maart 2020 - leestijd: 6 min
Zo reageerde de beurs op eerdere virusuitbraken
Trending

De afgelopen dagen daalden koersen fors door de vrees van een verdere uitbraak van het coronavirus. Wereldwijd zijn beleggers zeer bezorgd over de verdere verspreiding van het virus en de impact daarvan op de wereldeconomie, nu steeds meer gebieden worden afgesloten om verdere verspreiding te voorkomen. Het resultaat? Een massale uitverkoop op de beurzen en een AEX die, mede dankzij een mislukt overleg tussen olieproducerende landen, zelfs tot onder de 500 punten zakte.


Het coronavirus is niet uniek

Veel beleggers zijn voorzichtig en vragen zich af hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen en welke impact dat op de beurzen gaat hebben. Het is al wel duidelijk dat het virus ervoor zorgt dat wereldwijd steden van de buitenwereld worden afgesloten en dat het toerisme en de luchtvaart flinke klappen krijgen.

Epidemieën die ontstaan door virussen zoals het coronavirus zijn we vaker tegengekomen. SARS, varkensgriep en het Zikavirus doen vast nog wel een belletje rinkelen. Semmie deed onderzoek hoe de beurs reageerde op dit soort vergelijkbare epidemieën en wat we daar van kunnen leren.


Hoe verging het de beurs tijdens eerdere epidemieën?

Als we kijken naar hoe de markten zich ontwikkelden tijdens en na andere epidemieën, hebben beleggers weinig te vrezen dat het coronavirus de financiële markten langdurig ziek zal maken. Historisch gezien is de reactie van de beurs op dergelijke epidemieën en snel om zich heen grijpende ziekten namelijk vaak van korte duur.

Charles Schwab Corporation, een Amerikaanse bank, onderzocht hoe de MSCI World Index (een index die is opgebouwd uit wereldwijde aandelen) zich gedroeg na vergelijkbare virusuitbraken. Zo was de index één maand na de uitbraak van het SARS-virus in 2002 gestegen met 8,64%. Zes maanden na de uitbraak was de index zelfs gestegen met 21,51%. SARS resulteerde in een totaal van ongeveer 8.100 mensen die ziek werden, waarbij 774 mensen stierven. Kleine aantallen als je het vergelijkt met het huidige coronavirus.

Tijdens de uitbraak van de varkensgriep in 2009 (beter bekend als de Mexicaanse griep), steeg de MSCI World Index zelfs met 10,90% een maand na de eerste meldingen van het virus. De index won zelfs bijna 40% in de volgende periode van 6 maanden. Hieronder een volledig overzicht:


MSCI World Index<br>

Bruto rendementen na uitbraak

Epidemie

Na 1 maand

Na 3 maanden

Na 6 maanden

HIV/AIDS

-0,46%

-4,64%

-3,25%

SARS

8,64%

16,36%

21,51%

Vogelgriep

-0,18%

2,77%

10,05%

Mexicaanse griep
(Varkensgriep)

10,90%

19,73%

39,96%

Cholera

-2,35%

7,02%

13,61%

MERS

-0,29%

2,15%

8,58%

Ebola

-0,09%

2,37%

4,37%

Zikavirus

-6,05%

-0,88%

-0,57%

Mazelen

6,46%

4,51%

12,02%

Gemiddeld:

1,84%

5,49%

11,81%


Maar waarom reageren de markten dan zo heftig op het nieuws over het coronavirus? Volgens Seema Shah, hoofdstrateeg bij Principal Global Investors, zijn daar drie redenen voor:

  • De komst van sociale media en de beschikbaarheid ervan op verschillende (mobiele) apparaten zorgt ervoor dat informatie sneller dan ooit de wereld rond kan reizen. Zo kan angst zich steeds makkelijker en sneller verspreiden.
  • De onderlinge verbondenheid van wereldwijde markten. De internationale handelsnetwerken zijn inmiddels zo met elkaar verweven dat niet enkel bedrijven in China op omvallen staan. De alsmaar groeiende afhankelijkheid kan leiden tot een domino-effect waarbij ook bedrijven buiten China klappen krijgen te verwerken.
  • Een te hooggewaardeerde aandelenmarkt. Tot de uitbraak braken alle beurzen record na record en lieten all-time-highs zien. Nu de onzekerheid groeit pakken veel beleggers hun winst wat grote dalingen op de beurzen tot gevolg heeft.


Virusbestrijding

Of het coronavirus zich nog verder gaat uitbreiden of niet is natuurlijk gissen. Gelukkig zijn er op het gebied van de bestrijding van het virus ook al meerdere positieve ontwikkelingen te melden. Of deze uiteindelijk leiden tot een stijging van de beurzen is echter afwachten. Een greep uit de ontwikkelingen:

  • De ziekte wordt snel opgespoord. Sinds half januari is er een betrouwbare test beschikbaar om de ziekte op te sporen, en deze wordt steeds verder geperfectioneerd. Mensen die de test hebben gekregen krijgen vaak al binnen 48 uur uitslag.
  • In China dalen de besmettingscijfers. China is het land waar het virus voor het eerst opdook. Als reactie heeft China veel steden van de buitenwereld afgesloten en dit lijkt te helpen. Al bijna een maand neemt namelijk het aantal mensen dat positief op het virus test dagelijks af.
  • Het overgrote deel van de mensen (80%) die het virus krijgt heeft slechts milde klachten. In 14% van de gevallen leidt het virus tot zware longontsteking en in minder dan 5% van de gevallen is de situatie kritiek te noemen.
  • Mensen genezen van het virus. Momenteel is ruim de helft van de mensen die het virus oplopen ook weer genezen.
  • De eerste medicijnen tegen het virus worden binnenkort getest. Er zijn momenteel meerdere prototypes van medicijnen die binnenkort bij mensen zullen worden getest. Daarnaast lopen er ook proeven met vaccinaties om je preventief te beschermen tegen het coronavirus.


Hoe nu verder?

De ernst van het virus zal uiteindelijk de reactie van de markt bepalen en alleen omdat indices in het verleden de besmetting door uitbraken hadden weten te vermijden, betekent niet dat dit keer het geval zal zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden namelijk geen garantie voor de toekomst.

Als belegger kun je de huidige daling ook zien als extra koopmoment. Wanneer de markten dalen, betekenen lagere aandelenkoersen dat je een aantal investeringen kunt doen die op de lange termijn in waarde kunnen stijgen - een tactiek die vaak wordt gebruikt door ervaren beleggers: buy the dip.


Wij houden het hoofd koel

Beleggen doen we bij Semmie voor de lange termijn. We weten niet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen en maken dus ook geen koortsachtige beslissingen. Het enige dat we zeker weten is dat de beurs omlaag en weer omhoog zal gaan. Uiteindelijk zal ook het coronavirus overgaan en zal de beurs zich herstellen, alleen we weten niet wanneer. We houden ons daarom ook gewoon aan ons plan: periodiek beleggen voor de lange termijn. Hoe verder in de toekomst je financiële doel namelijk ligt, hoe meer tijd er is om dit soort koersdalingen op te vangen. Daarom maken we ons geen zorgen. Wil je meer weten over hoe je het beste met dalende koersen om kan gaan, lees dan even ons blog of bekijk de video.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het