Jij & Geld

Zo word én blijf je financieel gezond

20 september 2019
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Jij & Geld

Financieel gezond zijn is een voorwaarde voor het opbouwen van een groter vermogen. Ben jij financieel gezond? En zo niet, hoe word je dat dan?

In deze video geeft Marjan je enkele tips over hoe je financieel gezond wordt én blijft. We beginnen bij het begin.


Omgaan met schulden
Het wegwerken van schulden is zeker niet eenvoudig, maar wel het eerste dat je zou moeten aanpakken op weg naar een financieel zorgeloze toekomst. Probeer altijd de schulden me het hoogste rentepercentage het eerst af te betalen. Anders betaal je rente over rente en je komt dan soms wel uit op 15 of 25 procent rente. Dat is natuurlijk super zonde.


Een noodpotje opbouwen
Onverwachte kosten zijn vaak de vervelendste. Je wasmachine gaat kapot, je auto stopt ermee, of misschien wordt je contract wel niet verlengd. Het zijn maar een paar voorbeelden. Het is niet makkelijk om hier reserves voor opzij te zetten, maar wel erg belangrijk. Beleggen of speculeren met geld uit je noodpotje is niet aan te raden. Zet het geld dat je voor onvoorziene omstandigheden reserveert in plaats daarvan op een spaarrekening, zodat je er altijd weer bij kunt.


Aflossen op je hypotheek
Als je je financiële situatie verder wilt verbeteren, kijk dan of je extra kunt aflossen op je hypotheek. Zo creëer je weer extra financiële ruimte, en je verlaagt natuurlijk je maandlasten. Zorg wel dat je je vooraf goed informeert over de voorwaarden, de consequenties en vooral ook de fiscale gevolgen.


Een goed pensioen opbouwen
Pensioen is een onderwerp waar veel mensen zich niet mee bezig willen houden. Maar hoe staat het eigenlijk met jouw pensioen? Heb jij straks voldoende in kas om van een onbezorgde oude dag te genieten? Het opbouwen van pensioen wordt steeds kostbaarder en dus lastiger. Het is dus zaak om nu al te kijken of je je moet aanvullen of misschien wel zelf voor je hele pensioen moet zorgen. En dan kun je daar natuurlijk het beste vroeg mee beginnen. Door periodiek te beleggen bijvoorbeeld.


Doelen stellen
Je hebt vast nog dromen of wensen die misschien niet van levensbelang zijn, maar wel voor jou als persoon heel belangrijk. Misschien die wereldreis, die mooie auto, of de studie van je kind? Maandelijks een bedrag hiervoor opzij zetten en laten beleggen is een goede manier om iets op te bouwen.

Misschien vind je al deze onderwerpen wel open deuren. Maar we noemen ze niet voor niets. Juist omdat het open deuren zijn, doen veel mensen er te luchtig over, zo is onze ervaring. Begin dus vroeg met het in kaart brengen van je financiële situatie en maak je wensen en doelen concreet. Zo maak én houd je jezelf financieel gezond. Succes!

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie