Buy and hold staat voor kopen & vasthouden. Buy and hold is een beleggingsstrategie waarbij je als belegger je beleggingen voor een langere tijd aanhoudt. Je koopt je beleggingen eenmalig (of periodiek aan) om ze vervolgens zo lang mogelijk in bezit te houden.

Pas na een lange tijd, bijvoorbeeld 10 tot 15 jaar, verkoop je je beleggingen. De buy and hold strategie is daarom uitermate geschikt voor beleggers die niet proberen de markt te 'timen', maar beleggen met een lange adem.


Wat zijn de voordelen van de buy and hold strategie?

  • Het werkt. Althans als je de meesterbeleggers moet geloven. Peter Lynch, Warren Buffett en John Templeton moet geloven. Zij volgen allemaal deze strategie en zweren erbij.
  • Het bespaart je tijd. Door eenmalig een aankoop te doen (en daar vervolgens eventueel periodiek in te beleggen) ben je minder tijd kwijt aan je beleggingsportefeuille.
  • Emoties spelen een kleinere rol. Doordat je minder met je portefeuille bezig bent, hebben je emoties ook minder invloed op de keuzes die je maakt. En emoties zorgen vaak voor de verkeerde keuzes als het om beleggen gaat.


Wat zijn de nadelen van de buy and hold strategie?

  • Het heeft tijd nodig. Als je naar het casino gaat en je wint aan de roulettetafel zie je meteen het resultaat. Bij een buy and hold strategie niet. Het is daarom ook een strategie voor beleggers met een lange adem.
  • Een marktcrash kan voor kopzorgen zorgen. Als de markt net crasht voordat je je beleggingen wilt innen, kan het zijn dat je met een flink lager rendement zit dan verwacht, of dat het rendement zelfs negatief is. Zorg daarom altijd voor een goede spreiding in je beleggingsportefeuille.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: