De letterlijke betekenis van crowdfunding is: 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Het is dus een manier om een project te financieren, waarbij een grote massa het project financieel draagt. In tegenstelling tot de traditionele manier van financiering waar je een lening aanvraagt bij de bank, komt hier geen tussenpersoon aan te pas. Bij crowdfunding is er namelijk direct contact tussen de investeerder en de ondernemer.

Het belangrijkste kenmerk van crowdfunding is dat er meerdere (kleine) investeerders zijn die het project financieel dragen. Financiering via crowdfunding vindt dan ook hoofdzakelijk plaats via het internet.


Soorten crowdfunding

Er zijn verschillende manieren waarop crowdfunding kan worden ingezet. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet:

  • Donaties. Bij deze soort doneert de investeerder een bepaald bedrag zonder dat hij of zij er iets voor terugkrijgt.
  • Sponsoring. Bij deze variant krijgt de investeerder wel wat terug voor het geld wat hij of zij doneert. Dit kan exclusieve toegang zijn, korting, of andere niet-financiële beloningen.
  • Vreemd vermogen. De investeerder krijgt bij deze variant zijn geleende bedrag met rente terug door de ondernemer. Deze vorm van crowdfunding noemen we 'loan based'.
  • Eigen vermogen. Door te investeren in het project krijgt de investeerder participatie in het project. Zo krijgt de investeerder zijn kaptiaal terug in de vorm van dividend en/of aandelen. Deze vorm van crowdfunding noemen we 'equity based'.
  • ICO. Startende bedrijven die een eigen cryptocurrency willen lanceren maken hier gebruik van. Tijdens een ICO (Initial Coin Offering) willen ze geld inzamelen voor de ontwikkeling van de nieuwe digitale munt. Als je hier geld in investeert krijg je de kans om als één van de eersten de nieuwe digitale munt te bezitten.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: