Duurzaam beleggen

Wij nemen duurzaamheid serieus

Een Semmie belegging moet aan verschillende criteria op het gebied van duurzaamheid voldoen. Tegenwoordig zegt iedereen dat ze duurzaam zijn, maar bij Semmie gaan we verder dan dat. Wij kijken onder andere naar de richtlijnen van de Verenigde Naties en de ESG-criteria. We selecteren alleen beleggingsfondsen die actief niet-duurzame fondsen uitsluiten. Zo weten wij dat er serieus werk van wordt gemaakt.

Semmie belegt in fondsen die rekening houden met het milieu om vervuiling te voorkomen.

Semmie belegt niet in bedrijven die (in)direct verantwoordelijk zijn voor ontbossing, vervuiling en klimaatverandering.

Uitsluiting van kinderarbeid en slavernij, goede werkomstandigheden, en eerlijke lonen staan hoog in het vaandel.

Semmie belegt niet in fondsen die de rechten van de mens niet respecteren.

Een gezond bestuur van een belegging staat bij Semmie hoog in het vaandel

Bedrijven die zich bewust bezighouden met corruptie, politieke spelletjes en exorbitante beloningsregelingen worden uitgesloten.

ESG scores

ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Dat betekent dat er dus niet alleen naar milieu wordt gekeken waaraan je vaak denkt bij duurzaam. ESG gaat verder dan dat. Bij Social (maatschappij) wordt er gekeken naar bijvoorbeeld de werkomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en kinderarbeid. Bij Governance is het van belang dat er geen schijn van corruptie is, dat de baas geen 100 miljoen per jaar verdient en de kantinejuffrouw 1,- per dag ontvangt en dat er een een degelijk, maar vooral gevarieerd, bestuur van een bedrijf is. Deze zaken samen vormen de basis van de ESG criteria. Hier wordt een score aan verbonden en hoe hoger hoe beter.

Uitsluiting

Een vaak gekozen alternatief voor de ESG variant is het ‘uitsluiten’ van controversiële bedrijven. Je moet hierbij denken aan bedrijven die direct in verband kunnen worden gebracht met zaken die niet passen in het begrip ‘duurzaam’, zoals adult entertainment, tabak, gokken, kernenergie, wapenhandel. Beleggingsfondsen selecteren hun beleggingen vaak op deze manier. Het is erg moeilijk om een echte grens te stellen aangezien iedereen een eigen interpretatie heeft, maar door steeds meer publicaties en meer druk vanuit politiek wordt het wel steeds duidelijker.

Duurzaam minder rendabel?

Het is een fabeltje dat je met duurzaam beleggen minder rendement kan maken. Al sinds de jaren ‘70 wordt hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Slechts heel af en toe blijken duurzame beleggingen het rendement te beperken. Sterker nog, in de meeste gevallen draagt duurzaam beleggen wel degelijk bij tot betere prestaties. En niet alleen betere prestaties, ook tot een betere toekomst. Daarnaast is het natuurlijk zo dat bedrijven die nu al serieus werk maken van duurzaamheid, daarmee een voorschot nemen op de toekomst. Ze zijn immers veel beter gepositioneerd, omdat ze de bedrijfsvoering al hebben aangepast naar de wensen van deze tijd.

Meer over beleggen

Rendement en kosten

Rendement en kosten gaan hand in hand. Lage kosten betekent immers een hoger rendement. Bij Semmie betaal je één all-in tarief, zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. Bereken zelf wat je wel kunt verdienen in onze rekentool.

Meer info

Beleggingen

Bij Semmie beleggen we met een langetermijnvisie en focussen we ons met name op het beperken van de risico’s. Ingewikkeld? Nee hoor. We nemen je mee naar een wereld waarin je eindelijk toegang hebt tot een professionele beleggingsportefeuille.

Meer info

Risico's

Bij beleggen loop je risico, dat weet iedereen. Maar past dit risico eigenlijk wel bij jou en hoeveel risico kun je dan lopen. Logische vragen en daarom hebben wij de risico’s voor je op een rijtje gezet.

Meer info

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Wij zijn van 08:00uur tot 22:00uur, 7 dagen per week, bereikbaar via chat. Of kijk of je vraag tussen onze veelgestelde vragen zit.

Meer info
semmie-tower

#thinkbigstartsmall

Nu starten