Duurzaam beleggen met Semmie

Wie belegt voor later, belegt duurzaam. Daarom kiezen wij alleen fondsen die actief bezig zijn met duurzaamheid.

Duurzaam beleggen is populairder dan ooit. En dat is goed nieuws! Maar om eerlijk te zijn: het groeiende aanbod van duurzame beleggingen werkt ook een beetje verwarrend. Duurzaam, verantwoord, groen, social, sustainable…

Hoe duurzaam beleg je nou eigenlijk?
VERANTWOORD VS DUURZAAM

Appels met peren vergelijken

Allebei fruit, allebei gezond. Maar ze zijn niet hetzelfde. Dat zie je tegenwoordig ook bij (online) vermogensbeheerders. Iedere beleggingspartij belooft duurzaam beleggen. Toch is het ene duurzaam het andere niet. Om het eenvoudig te houden, zien wij grofweg twee categorieën: verantwoord beleggen en duurzaam beleggen.

Verantwoord beleggen

Zie dit als het instapmodel. Verantwoord beleggen betekent dat je geen geld steekt in bedrijven waar je gewoon, naja, geen geld in wil steken. Bedrijven die wapens maken. Of die kinderarbeid inzetten bij de productie van hun kleren of mobiele telefoons. Verantwoord beleggen is volgens ons niet meer dan logisch.

Gelukkig zijn steeds meer beleggingen ‘verantwoord’. Wat echter verwarrend werkt, is dat verschillende beleggingspartijen dit ook ‘duurzaam’ noemen. Alleen: wie clusterbommenfabrieken uitsluit, zet zich niet per definitie in voor, zeg, een beter milieu.Duurzaam beleggen

Is ‘groen’ dan duurzaam? Of ‘sociaal’? De term duurzaam kan eigenlijk niet zonder deze drie aspecten: én milieu én mens én goed bestuur. Ga maar na: een super milieuvriendelijk bedrijf dat wel corrupt is… is dat duurzaam? Of een maatschappelijk betrokken organisatie, die af en toe een vaatje gif in de sloot loost… is dat duurzaam?

ESG-SCORE

De internationale standaard voor duurzaam beleggen

De internationale standaard voor duurzaam beleggen is een goede ESG-score. Hierbij worden bedrijven beoordeeld op hun inzet voor Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur). Met een milieubeleid om vervuiling tegen te gaan en grondstoffen zo effectief mogelijk te gebruiken. Met eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden. En een bestuursvorm die bijvoorbeeld corruptie en belangenverstrengeling tegengaat. Doet een bedrijf het op deze drie vlakken beter dan zijn concurrenten, dan telt het als een duurzame investering.Verenigde Naties

De ESG-richtlijnen worden gesteund door onder meer de Verenigde Naties. En door Semmie. Wij nemen duurzaamheid serieus en selecteren dus alleen beleggingen die zich inzetten voor én milieu én mens én goed bestuur.

IMPACTBELEGGEN

Kan het nog duurzamer?

Ja, het kan altijd duurzamer. Maar niet altijd voor iedereen. Je kunt als belegger ook kiezen om je geld alleen te steken in projecten die direct gericht zijn op duurzaamheid. Bijvoorbeeld een windmolenpark, of in een tech-bedrijf dat zorg voor veel mensen betaalbaar maakt. Dit heet ook wel impactbeleggen.Impactbeleggen

Impactbeleggen is nuttig, duurzaam en kan ook een mooi rendement opleveren. Alleen voor de kleinere belegger, zoals de klanten van Semmie, zijn deze investeringen vaak (nog) niet haalbaar. Bijvoorbeeld omdat deze bedrijven niet altijd beursgenoteerd zijn, waardoor het niet eenvoudig is om aandelen te kopen of verkopen. Of omdat impactfondsen vaak in één project investeren en we daardoor geen spreiding meer kunnen toepassen.

Gelukkig is de markt voor impactbeleggen in beweging. En kijkt Semmie actief hoe we in de toekomst ook kunnen beleggen in fondsen voor bijvoorbeeld alternatieve energie, zorg-ideeën of drinkwater. Om zo bij te dragen aan een beter toekomst, voor onze klanten én onze wereld.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie