Begin ook goed voorbereid met beleggen  -  Download e-book

Pensioen 

periodiek uitkeren.

Met een uitkerende lijfrenterekening ontvang je periodieke uitkeringen van je pensioenkapitaal, terwijl de rest doorbelegd wordt.

Hoe werkt het

Geef je vermogen de mogelijkheid om rendement te behalen tijdens de uitkeerfase.

Uitkeren van opgebouwde lijfrente

Als je lijfrente binnenkort vrijkomt, sta je voor een keuze: nog even doorgaan met vermogen opbouwen of starten met uitkeren. Bij Semmie hoef je deze keuze niet te maken. Wij blijven je resterende kapitaal doorbeleggen, terwijl je al wel periodiek uitkeringen ontvangt. Je kiest zelf de duur van de uitkeringsperiode en wat de frequentie van je uitkering is: per maand, per kwartaal of per jaar.

 

De voordelen

Je opgebouwde pensioenkapitaal door laten beleggen tijdens de uitkeerfase biedt de mogelijkheid je vermogen verder te laten renderen. Dit kan resulteren in hogere uitkeringen en helpt waarde-vermindering van je kapitaal vanwege inflatie voorkomen. Ondertussen geniet jij van je lijfrente-uitkeringen als aanvulling op je AOW en eventueel een werkgeverspensioen.

 

De risico’s

Belegd blijven in de uitkeerfase brengt ook risico’s met zich mee. Ten eerste kan je kapitaal minder waard worden. Ten tweede verschilt de hoogte van je periodieke uitkering (per maand, kwartaal of jaar), aangezien deze afhankelijk is van de beleggingsresultaten. Je lijfrente blijven beleggen tijdens het uitkeren is dan ook vooral geschikt als je pensioen voldoende is zonder deze extra uitkeringen, en als je bereid bent zekerheid in te ruilen voor flexibiliteit en mogelijk hogere uitkeringen.

Bekroond platform

Volg 24/7 je beleggingen en stort
eenvoudig via iDEAL.

Passend beleggen

Beleg in een van onze 3 portefeuilles,
beschikbaar in 4 risicoprofielen.

Excellente service

Iedere dag bereikbaar. Ook ‘s avonds, in
het weekend en op feestdagen.

Een pensioenuitkering passend bij jouw persoonlijke situatie en wensen.

Je kiest zelf de duur en frequentie van je uitkeringen: per maand, per kwartaal of per jaar. Er is keuze uit een oudedagslijfrente of een tijdelijke oudedagslijfrente. Om tot een optimale uitkering te komen, kan een combinatie slim zijn.

Een oudedagslijfrente loopt minimaal 20 jaar vanaf je AOW-leeftijd. Een tijdelijke oudedagslijfrente duurt minimaal 5 jaar, met een jaarlijks maximum voor de uitkeringen.

Uitkerende lijfrente afsluiten

Heb je pensioen opgebouwd bij Semmie of een andere aanbieder?

Jouw wensen en situatie

Heb je pensioen opgebouwd bij Semmie of een andere aanbieder en wil je een uitkerende lijfrenterekening openen? Maak dan een afspraak om jouw wensen en situatie door te spreken. We helpen je graag op weg.


Onze beleggingen.

Aan de hand van onze beleggingsvisie hebben we drie modelportefeuilles samengesteld. We zorgen daarbij altijd voor een brede spreiding en vermijden controversiële sectoren.

Semmie Solid

Focus op indexbeleggen.

6

Fondsen

0,11%

Fondskosten

11.074

Posities

St dev vs Rendement
7,29% 4,18%
7

Fondsen

0,15%

Fondskosten

11.152

Posities

St dev vs Rendement
10,58% 4,88%
7

Fondsen

0,18%

Fondskosten

11.152

Posities

St dev vs Rendement
14,29% 5,37%
6

Fondsen

0,21%

Fondskosten

3.672

Posities

St dev vs Rendement
18,65% 5,77%
Semmie Smart

Focus op private markten.

7

Fondsen

0,50%

Fondskosten

11.152

Posities

St dev vs Rendement
6,14% 4,37%
7

Fondsen

0,50%

Fondskosten

11.152

Posities

St dev vs Rendement
8,61% 4,84%
7

Fondsen

0,49%

Fondskosten

11.152

Posities

St dev vs Rendement
11,34% 5,34%
6

Fondsen

0,49%

Fondskosten

3.672

Posities

St dev vs Rendement
15,62% 5,77%
Semmie Sustainable

Focus op duurzaam beleggen.

12

Fondsen

0,28%

Fondskosten

3.065

Posities

St dev vs Rendement
8,28% 4,21%
12

Fondsen

0,29%

Fondskosten

3.065

Posities

St dev vs Rendement
11,24% 4,84%
12

Fondsen

0,29%

Fondskosten

3.065

Posities

St dev vs Rendement
14,58% 5,22%
12

Fondsen

0,30%

Fondskosten

1.453

Posities

St dev vs Rendement
19,87% 5,72%

Veelgestelde
vragen.

Hoe werkt de uitkerende lijfrenterekening bij Semmie?

Wanneer je op een fiscaal vriendelijke manier een extra potje wilt opbouwen voor de toekomst door middel van beleggen via een lijfrenterekening, komt er een moment waarop je dit bedrag moet laten uitkeren. Deze fase waarin je je geld ontvangt, staat bekend als de uitkeerfase.

Het is zo geregeld dat het opgebouwde bedrag niet zomaar kan worden uitgekeerd. Het is de bedoeling dat je met het door jou opgebouwde bedrag pensioenuitkeringen gaat aankopen. Hiervoor heb je verschillende opties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het op een bankspaarrekening te plaatsen, maar je hebt ook de mogelijkheid om het bedrag dat je hebt opgebouwd te laten uitkeren via een beleggingsrekening. In tegenstelling tot bij een bankspaarrekening, is de uitkering hierbij niet gegarandeerd, maar variabel. Elke maand berekenen we de hoogte van de uitkering opnieuw aan de hand van de behaalde beleggingsresultaten.

Lees hier meer over bij de vraag: Wat bepaalt de hoogte van mijn uitkering?

Aan beleggen met je lijfrente in de uitkeerfase zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Wanneer jij jouw lijfrentekapitaal wilt blijven beleggen, kan dit bij Semmie via een oudedagslijfrente, een tijdelijke oudedagslijfrente, of een combinatie van beide. Ongeacht welke variant je kiest, het uitgangspunt is dat we het opgebouwde bedrag blijven beleggen, zodat je mogelijk kunt blijven profiteren van koersstijgingen.

De oudedagslijfrente

Kies je voor uitkering via de oudedagslijfrente, dan ontvang je gedurende een langere periode periodieke betalingen vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Deze uitkering kan maandelijks, per kwartaal of per jaar plaatsvinden en mag op elk gewenst tijdstip beginnen, maar uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Er geldt echter een minimum uitkeringsperiode van 20 jaar, die begint vanaf het moment waarop je de AOW-leeftijd bereikt. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je eerste uitkering te ontvangen vier jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan duurt de minimale periode 16 jaar. Als de uitkeringen beginnen vóór het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, worden de jaren dat je jonger bent dan je AOW-leeftijd bij die 20 jaar opgeteld.

Het uiteindelijke uitkeringsbedrag is afhankelijk van het bedrag dat je aan het begin hebt opgebouwd, de duur van de uitkering en de schommelingen op de beurs.

De tijdelijke oudedagslijfrente

Net als een oudedagslijfrente is een tijdelijke oudedagslijfrente een periodieke uitkering die je ontvangt wanneer je met pensioen gaat. Maar terwijl een oudedagslijfrente een minimale looptijd van 20 jaar heeft, geldt voor een tijdelijke oudedagslijfrente een minimale looptijd van 5 jaar. Als je kiest voor een tijdelijke oudedagslijfrente, heb je de optie om het volledige bedrag dat je hebt opgebouwd sneller te laten uitkeren (binnen 5 jaar). Er geldt wel een maximum voor de jaarlijkse uitkering bij een tijdelijke oudedagslijfrente. De periodieke uitkeringen mogen in 2024 maximaal €26.463 per jaar bedragen. Als je bij een looptijd van 5 jaar boven dit bedrag uitkomt, zul je de looptijd moeten verlengen. Je kunt dan ook kiezen voor een combinatie van een tijdelijke oudedagslijfrente en een oudedagslijfrente. Houd er rekening mee dat je met een langere beleggingshorizon minder risico loopt.

Ongeacht welke uitkeringsvorm je kiest, de uitkering is altijd periodiek. Je geeft vooraf aan welk bedrag er uitgekeerd moet worden, hoelang de uitkeringsperiode duurt en of je de uitkering per maand, kwartaal of jaar wilt ontvangen. Daarna gaan wij berekeningen voor je uitvoeren, je lijfrentekapitaal beleggen en periodieke uitkeringen overmaken. Aan het eind van de gekozen looptijd is de gehele waarde uitgekeerd.

Hoeveel krijg ik (maximaal) uitgekeerd?

Hoeveel je uitgekeerd krijgt, is per persoon verschillend. Het hangt hierbij onder andere af van het bedrag dat je hebt opgebouwd aan lijfrente, aan het aantal jaren waar je voor kiest om het bedrag uitgekeerd te krijgen, de frequentie van uitkering (maandelijks, per kwartaal of per jaar) en de ontwikkelingen op de beurs.

Maximum uitkering

Hoeveel je als maximum uitgekeerd krijgt, is in de eerste plaats afhankelijk van het bedrag dat je hebt opgebouwd. Kies je voor een oudedagslijfrente, dan is er geen maximum aan het bedrag dat je per jaar mag ontvangen. Kies je voor een uitkering via een tijdelijke oudedagslijfrente, dan mag je jaarlijks maximaal €26.463 (in 2024) ontvangen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen met je lijfrente in de uitkeerfase?

Het beleggen van je lijfrente tijdens de uitkeerfase biedt aanzienlijke voordelen. Door te beleggen met je lijfrente in de uitkeerfase, kun je je lijfrentekapitaal laten groeien en beschermen tegen inflatie. Historisch gezien zijn beleggingen meer waard geworden (al is een positief rendement nooit gegarandeerd). Door je lijfrentekapitaal verder te beleggen kun je blijven profiteren van die ontwikkelingen en mede op deze manier ervoor zorgen dat je kapitaal beschermd is tegen de inflatie.

Daarnaast biedt beleggen bij Semmie je de flexibiliteit om zelf te kiezen volgens welk risicoprofiel en in welke portefeuille je belegt. Dit zorgt ervoor dat de manier van beleggen optimaal aansluit bij je persoonlijke situatie.  Daarnaast heeft beleggen met je lijfrente in de uitkeerfase nog een belangrijk voordeel ten opzichte van een lijfrenteverzekering: bij overlijden tijdens de uitkeerfase wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de erfgenamen.

Beleggen met je lijfrente tijdens de uitkeerfase brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. De waarde van je lijfrente kan namelijk dalen, waardoor je mogelijk minder uitkeringen ontvangt dan waar je aanvankelijk op gerekend had.

Wat bepaalt de hoogte van mijn uitkering?

Bij Semmie kies je ervoor om je lijfrente te blijven beleggen als je je in de uitkeerfase bevindt. Dat zorgt ervoor dat de hoogte van je periodieke uitkering wordt bepaald door de beleggingsresultaten van je portefeuille. Je lijfrente-uitkering verschilt hierdoor per periode: als het goed gaat op de beurs is je uitkering hoger dan als het minder gaat op de beurs.

Beleggingsresultaten

De hoogte van je periodieke uitkeringen wordt bepaald door je beleggingsresultaten. Deze worden op hun beurt weer bepaald door de koers van de beleggingen. De koers wordt beïnvloed door economische ontwikkelingen, het sentiment op de beurs, bedrijfsnieuws en sectorontwikkelingen. De gevolgen van de laatste twee invloeden proberen we zoveel mogelijk te minimaliseren door voldoende diversificatie in je portefeuille aan te brengen op het gebied van regio’s en sectoren.

Wanneer het minder gaat op de beurs, is het goed om te onthouden dat historisch gezien beleggingen over het algemeen meer waard worden. Minder goede periodes zullen afgewisseld worden met goede periodes, en die hebben weer een positieve invloed op je periodieke uitkering.

Verschil met verwachte bruto uitkering

Er is een verschil tussen de hoogte van je daadwerkelijke uitkering en de verwachte bruto uitkering die je ziet als je jouw rekening aanmaakt. Deze wordt namelijk berekend aan de hand van het U-rendement. Het U-rendement is een rente die wordt gebaseerd op wet- en regelgeving. Financiële instanties zijn verplicht deze te gebruiken bij prognoses. Je daadwerkelijke uitkering wordt echter bepaald door de beleggingsresultaten van je portefeuille en het risicoprofiel waarin je bent ingedeeld.

Bruto en netto

Deze verwachte uitkering is ook een brutobedrag, niet het bedrag dat je netto op je bankrekening gestort krijgt. Dit komt omdat je inkomstenbelasting betaalt over de periodieke uitkeringen. In de opbouwfase heb je geen inkomstenbelasting hoeven betalen. En omdat je nu geen AOW-premie (onderdeel van de inkomstenbelasting) meer hoeft te betalen, betaal je onderaan de streep alsnog minder belasting.

De inkomstenbelasting houden we automatisch in op je uitkering en dragen wij voor je af bij de Belastingdienst. Het gaat hier om een voorheffing, een soort voorschot. Bij de jaarlijkse belastingaangifte wordt definitief berekend hoeveel belasting je nog moet betalen of juist terugkrijgt.

Wat is het verschil tussen een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente?

Zowel de oudedagslijfrente als de tijdelijke oudedagslijfrente is een manier om (periodiek) het door jou opgebouwde lijfrentebedrag uitgekeerd te krijgen. Desondanks zijn er wel enkele verschillen tussen beide varianten.

De oudedagslijfrente

Kies je voor uitkering via de oudedagslijfrente, dan ontvang je gedurende een langere periode periodieke betalingen vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Deze uitkering kan maandelijks, per kwartaal of per jaar plaatsvinden en mag op elk gewenst tijdstip beginnen, maar uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.

Er geldt echter een minimum uitkeringsperiode van 20 jaar, die begint vanaf het moment waarop je de AOW-leeftijd bereikt. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je eerste uitkering te ontvangen vier jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan duurt de minimale periode 16 jaar. Als de uitkeringen beginnen vóór het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, worden de jaren dat je jonger bent dan je AOW-leeftijd bij die 20 jaar opgeteld.

Het uiteindelijke uit te keren bedrag is afhankelijk van het bedrag dat je gedurende de opbouwfase hebt opgebouwd, de duur van de uitkering en de schommelingen op de beurs.

De tijdelijke oudedagslijfrente

Net als een oudedagslijfrente is een tijdelijke oudedagslijfrente een periodieke uitkering die je ontvangt wanneer je met pensioen gaat. Maar terwijl een oudedagslijfrente een minimale looptijd van 20 jaar heeft, geldt voor een tijdelijke oudedagslijfrente een minimale looptijd van 5 jaar. Als je kiest voor een tijdelijke oudedagslijfrente, heb je de optie om het volledige bedrag dat je hebt opgebouwd sneller te laten uitkeren (binnen 5 jaar). Dit kan met name interessant zijn als het opgebouwde bedrag onder de €137.800 ligt, omdat er een maximum geldt voor de jaarlijkse uitkering bij een tijdelijke oudedagslijfrente. De periodieke uitkeringen mogen in 2024 maximaal €26.463 per jaar bedragen. Als je bij een looptijd van 5 jaar boven dit bedrag uitkomt, zul je de looptijd moeten verlengen.

Verschillen oudedagslijfrente en tijdelijke oudedagslijfrente

Kenmerk Tijdelijke oudedagslijfrente Oudedagslijfrente
Uitkeringsduur: Tijdelijk en vooraf bepaald, bijvoorbeeld voor 10 jaar. Wel met een minimum van 5 jaar Minimaal 20 jaar, maximaal tot vooraf bepaald, bijvoorbeeld 30 jaar
Geschikt voor:
Geschikt als je behoefte hebt aan extra inkomen in een bepaalde periode Geschikt als je inkomsten wilt gebruiken om voor langere tijd een vast bedrag te ontvangen
Begin uitkering:
Op z’n vroegst in het jaar waarop je de AOW-leeftijd bereikt Op het moment dat je besluit te stoppen met werken, kan dus ook voor bereiken van de AOW-leeftijd
Belasting:
Inkomstenbelasting betalen over uitkeringen Inkomstenbelasting betalen over uitkeringen
Doel:
Biedt periodieke inkomsten voor een specifieke (korte) periode Biedt periodieke inkomsten voor een specifieke (lange) periode
Maximum bedrag:
Maximale uitkering van €26.463 per jaar (2024) Geen maximale uitkering
Bij overlijden:
Als je overlijdt tijdens de uitkeringsfase, wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de erfgenamen Als je overlijdt tijdens de uitkeringsfase, wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de erfgenamen
Risico:
De waarde kan per uitkeringsperiode fluctueren. Koersen kunnen namelijk stijgen maar ook dalen De waarde kan per uitkeringsperiode fluctueren. Koersen kunnen namelijk stijgen maar ook dalen