Onze beleggingen

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is beleggen met oog op de toekomst, waarbij je ook streeft naar een mooi financieel rendement. Bij Semmie snappen we dat niet iedere belegger hetzelfde is, en dat de mate waarin duurzaam belegd wordt kan verschillen. Daarom kun je bij Semmie op twee manieren duurzaam beleggen:


ESG beleggen

ESG is gebaseerd op het simpele idee dat bedrijven pas een goed en duurzaam rendement kunnen leveren als ze waarde creëren. Dit kan waarde zijn voor stakeholders zoals de werknemers, de klanten en leveranciers. Maar dit kan ook waardecreatie voor het milieu en de maatschappij zijn. Zolang er maar niet alleen aan de eigenaren van het bedrijf wordt gedacht. Je belegt bij deze vorm van beleggen in bedrijven die in hun bedrijfsvoering rekening houden met wat het beste is voor het milieu, de mens en de maatschappij. Dit doe je in onze duurzame ESG portefeuille.

Meer over ESG beleggen bij Semmie lees je hier.


Impactbeleggen

Impactbeleggen wordt vaak gezien als de groenste vorm van duurzaam beleggen. Je belegt namelijk in bedrijven die actief bezig zijn om op een duurzame manier impact te maken op de wereld. Deze bedrijven ontwikkelen duurzame oplossingen of zijn actief bezig om duurzaam te ondernemen en hun CO 2-uitstoot te minimaliseren. Je belegt in bedrijven die actief bezig zijn om op een duurzame manier impact te maken op de wereld, deze bedrijven ontwikkelen duurzame oplossingen of zijn actief bezig om duurzaam te ondernemen en hun CO2-uitstoot te minimaliseren. Dit doe je in onze duurzame impact portefeuille.

Meer over impactbeleggen bij Semmie lees je hier.


Waarom wij overtuigd zijn om duurzaam te beleggen:


1. Duurzaam beleggen draagt bij aan een duurzame wereld

Door duurzaam te beleggen draag je zonder zelf veel actie te ondernemen toch je steentje bij aan een duurzame wereld. Door te kiezen voor duurzaam beleggingen help je mee om het de standaard van de beleggingswereld te maken. Zo worden bedrijven aangezet om duurzaamheid serieus te nemen en er actief mee om te gaan. Een win-win situatie voor iedereen.


2. Duurzaam beleggen kost je geen rendement

Lang werd aangenomen dat je door duurzaam te beleggen inboette aan rendement. Onjuist. In vele gevallen is het rendement juist zelfs hoger dan wanneer je via de traditionele manier zou beleggen. De kracht van duurzaam beleggen kwam helemaal naar voren in 2020, het jaar van de coronacrisis: bijna alle duurzame beleggingsfondsen scoorden beter dan hun traditionele tegenhangers.


3. Je sorteert voor op wat komen gaat

Door nu duurzaam te gaan beleggen stap je in een trein die niet te stoppen is. De investeringen in duurzame beleggingen nemen al jaar op jaar toe en dat zet bedrijven aan om duurzaamheid serieus te nemen. Niet-duurzame bedrijven zullen hun investeringen zien afnemen terwijl hun duurzame tegenhangers een mooie groei gaan doormaken. Zo worden de niet-duurzame bedrijven aangezet tot het ondernemen van actie. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van: de belegger, het milieu, de mens en de maatschappij.


Duurzaam opgebouwde portefeuilles

Bij Semmie besteden we veel aandacht aan de samenstelling van onze duurzame portefeuilles. Om tot gebalanceerde beleggingsportefeuilles te komen, maken we een afweging tussen de samenstelling van onze portefeuilles en de (duurzaamheids)risico’s die daarmee gepaard gaan.

Wil je meer weten over hoe wij de duurzaamheidsresultaten van onze portefeuilles meten? Lees dan eens onze duurzaamheidsverklaring door.

Duurzaamheid en derde partijen

Als Semmie streven wij ernaar om derde partijen waarvan wij een dienst afnemen voortijdig te onderwerpen aan een onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel due diligence genoemd. Semmie’s due diligence procedure beschikt over een specifiek onderdeel dat zich richt op hoe derde partijen omgaan met ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren. Via ons onderzoek brengen wij deze in kaart.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.