Onze beleggingen

Duurzaamheid

Duurzame beleggers streven naar financieel rendement maar ook naar positieve effecten voor mens, milieu en de maatschappij. Daarom beoordelen ze bedrijven niet alleen op financieel gebied, maar wordt er steeds meer gekeken naar hun invloed op het milieu, op mens & maatschappij en hun bedrijfsvoering. Door bedrijven op deze manier te beoordelen beleg je voor én in de toekomst. Bij Semmie delen we dat inzicht, daarom selecteren we onze fondsen aan de hand van ESG-criteria. Want wie belegt voor later, belegt duurzaam.


Waarom wij overtuigd zijn om duurzaam te beleggen:


1. Duurzaam beleggen draagt bij aan een duurzame wereld

Door duurzaam te beleggen draag je zonder zelf veel actie te ondernemen toch je steentje bij aan een duurzame wereld. Door te kiezen voor duurzaam beleggingen help je mee om het de standaard van de beleggingswereld te maken. Zo worden bedrijven aangezet om duurzaamheid serieus te nemen en er actief mee om te gaan. Een win-win situatie voor iedereen.


2. Duurzaam beleggen kost je geen rendement

Lang werd aangenomen dat je door duurzaam te beleggen inboette aan rendement. Onjuist. In vele gevallen is het rendement juist zelfs hoger dan wanneer je via de traditionele manier zou beleggen. De kracht van duurzaam beleggen kwam helemaal naar voren in 2020, het jaar van de coronacrisis: bijna alle duurzame beleggingsfondsen scoorden beter dan hun traditionele tegenhangers.


3. De focus ligt ook op mens & maatschappij én goed bestuur

Denken mensen aan duurzaamheid, dan denken ze aan het milieu. Een logische redenering. Maar duurzaamheid is meer dan dat. Door duurzaam te beleggen beleg je ook in bedrijven die het beste voorhebben met de mens & maatschappij en een goede bestuursvorm hebben. Door je als bedrijf ook te richten op de sociale componenten zorg je er bijvoorbeeld voor dat medewerkers in de gehele productieketen goed behandeld worden. Bij goed bestuur worden beslissingen genomen met het oog de lange termijn van het bedrijf, ook wanneer dit nadelige gevolgen heeft voor de korte termijn.


4. Je sorteert voor op wat komen gaat

Door nu duurzaam te gaan beleggen stap je in een trein die niet te stoppen is. De investeringen in duurzame beleggingen nemen al jaar op jaar toe en dat zet bedrijven aan om duurzaamheid serieus te nemen. Niet-duurzame bedrijven zullen hun investeringen zien afnemen terwijl hun duurzame tegenhangers een mooie groei gaan doormaken. Zo worden de niet-duurzame bedrijven aangezet tot het ondernemen van actie. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van: de belegger, het milieu, de mens en de maatschappij.


Een duurzaam opgebouwde portefeuille

Bij Semmie besteden we veel aandacht aan de samenstelling van onze duurzame portefeuille. Om tot een gebalanceerde beleggingsportefeuille te komen maken we een afweging tussen de samenstelling van onze portefeuille en de (duurzaamheids)risico’s die daarmee gepaard gaan. Hierbij kijken we naar de beoordeling van de fondsen op de ESG-criteria waarbij we de prestaties van de portefeuille toetsen aan een duurzame benchmark.

Door deze aanpak wordt Semmie als ‘lichtgroen’ gecategoriseerd volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Het hele verhaal over hoe we onze duurzame portefeuille selecteren kun je teruglezen in onze duurzaamheidsverklaring.

Duurzaamheid en derde partijen

Als Semmie streven wij ernaar om derde partijen waarvan wij een dienst afnemen voortijdig te onderwerpen aan een onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel due diligence genoemd. Semmie’s due diligence procedure beschikt over een specifiek onderdeel dat zich richt op hoe derde partijen omgaan met ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren. Via ons onderzoek brengen wij deze in kaart.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie