Onze beleggingen

De risico's van beleggen

Iedereen kent wel het zinnetje ‘Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ en zo is het natuurlijk ook, maar buiten dat niemand rendementen kan garanderen, kun je natuurlijk ook gewoon geld verliezen. Dat is de keerzijde van beleggen; je loopt een bepaalde vorm van risico en dat is helemaal niet erg, maar je moet je er wel bewust van zijn. Bij Semmie zijn we graag open en eerlijk over risico's. Daarom schrijven we er ook over. En maken we video's zodat iedereen zelf kan bepalen of die risico's bij hen passen.

Bepaal voordat je gaat beleggen of je bereid bent de risico's te aanvaarden

Een veelgehoord argument tegen beleggen is ‘Ik kan al mijn geld kwijtraken’. Dit kan natuurlijk, vooral als je op één paard wedt en dat doen we natuurlijk bij Semmie niet. Wij beleggen bij onze modelportefeuilles in meerdere aandelen- en obligatiefondsen. Bij onze Smart portefeuille beleggen we zelfs ook nog in private markten. Onze aandelen- en obligatiefondsen beleggen allemaal weer in meerdere aandelen of obligaties. Zo beleg je bij Semmie bijvoorbeeld via de Smart portefeuille en een neutraal risicoprofiel in ruim 9.100 verschillende beleggingen. Deze beleggingen zijn verspreid over de hele wereld, dus er zit een deel in Europa, een andere deel in Amerika, maar Semmie belegt ook in Azië, Zuid Amerika, het Midden-Oosten en Afrika (opkomende markten).

Naast het beleggen in verschillende werelddelen doen we dat ook in verschillende sectoren, zoals in IT. Hierbij moet je denken aan de groten der aarde, zoals Apple, Microsoft, Google en Facebook. Andere sectoren zijn de ‘automotive’ sector met bedrijven als Toyota of de financiële sector met een o.a. beleggingen in JP Morgan Chase.

Maar alle beleggingen bij Semmie hebben één ding gemeen. Ze moeten voldoen aan de voorwaarden die wij stellen in ons beleggingsbeleid en ze moeten natuurlijk voldoen aan de criteria die wij hanteren op het gebied van duurzaamheid. Dat vinden wij namelijk belangrijk. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze duurzaamheidsverklaring door.


Hulp bij keuze

Nu weten we natuurlijk als geen ander dat niet iedereen dezelfde vorm van risico wil lopen. Daarom hebben we drie modelportefeuilles en vier risicoprofielen bij Semmie. Zo is er voor iedereen een geschikte keuze. Je kunt kiezen voor de Solid portefeuille waarbij we ons richten op het behalen van een mooi resultaat, waarbij ook spreiding, lange termijn en duurzaam beleggen een rol blijven spelen.

Ook kun je kiezen voor de Smart portefeuille. Dit is een portefeuille die draait om een gezonde verhouding tussen aandelen en obligaties, maar ook private markten. Door te kiezen voor een extra beleggingscategorie, en daardoor te beleggen in meer posities, sluit deze portefeuille aan bij een belegger die op zoek is naar een bredere spreiding van beleggingen, maar waarbij de nadruk niet per se hoeft te liggen op duurzaamheid. Al krijgt ook duurzaamheid in deze portefeuille een plek.

Onze derde portefeuille is de Sustainable portefeuille. Deze portefeuille bestaat allereerst uit bedrijven die bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot of een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Maar natuurlijk blijven we ook bij deze portefeuille streven naar een aantrekkelijk rendement.

Daarnaast kun je kiezen voor een defensief risicoprofiel, neutraal risicoprofiel, offensief risicoprofiel of voor het zeer offensieve risicoprofiel. Na het openen van een Semmie rekening krijg je een vragenlijst en aan de hand van de antwoorden suggereren we het risicoprofiel dat het beste bij past bij het risico dat je wilt en kunt lopen. Zo helpen we jou een geschikte keuze te maken. Mochten er nu in de toekomst persoonlijke omstandigheden veranderen op bijvoorbeeld financieel gebied, dan kun je dit gemakkelijk doorgeven in je persoonlijke dashboard en wordt je risicoprofiel aangepast. Je zit dus nergens aan vast. Zo groeit Semmie met je mee.


Voor de volledigheid hebben we hieronder een opsomming gemaakt van alle risico’s die beleggen met zich meebrengt. Het is belangrijk dat iedereen die overweegt te beleggen dit een keer doorleest en mochten er vragen over zijn, kun je ons 7 dagen per week, van 08:00 tot 22:00 uur via de chatfunctie (ronde knop rechts onderaan) een berichtje sturen.


Koersrisico

Het koersrisico is het risico dat je loopt op koersschommelingen. Het risico op koersschommelingen is er altijd. Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te verdienen met koersschommelingen. Die veranderingen in de koers kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer een bedrijf zijn jaarresultaten bekend maakt of als gevolg van natuurrampen of ontwikkelingen in de wereld.


Tegenpartij risico

Tegenpartij risico is de kans dat een persoon (of bedrijf) van wie je geld krijgt, dit niet (meer) kan betalen. Een reden hiervoor kan een slechte financiële positie of faillissement zijn.


Herbeleggingsrisico

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld beleggingen met een rendement van 6% had, dat diezelfde belegging nu (veel) minder zou opleveren.


Liquiditeitsrisico

Dit is het risico dat je beleggingen niet of heel moeilijk verkocht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het erg slecht gaat met een bedrijf.


Valutarisico

Dit betekent dat valuta ten opzichte van elkaar minder waard kunnen worden. Dus als je bijvoorbeeld euro’s inwisselt voor Amerikaanse dollars, kan het zijn dat je de ene keer meer krijgt dan de andere keer.


Renterisico

Dit risico kan je lopen als de rente stijgt of daalt. Dit kan gevolgen hebben voor bepaalde soorten beleggingen zoals obligaties. Daarnaast is het zo dat als de rente stijgt, dat bedrijven minder investeren omdat lenen duurder wordt. Dat is natuurlijk niet goed voor de economie. Een hogere rente heeft dus uiteindelijk ook gevolgen voor de aandelenkoersen.


Dividendrisico

Er bestaat altijd het risico dat een bedrijf in de toekomst dividend verlaagd of niet meer uitkeert. Het uitkeren van dividend is namelijk geen verplichting. Ook een bedrijf dat al jaren dividend uitkeert kan het dividend verlagen of opschorten als de financiën dat niet meer toelaten.


Geografisch/sector risico

Dit betekent dat de waarde van een belegging in een bepaalde regio of sector vooral gevoelig is voor ontwikkelingen in die regio of die sector. Denk bijvoorbeeld aan een belegging in een staalproducent (zoals Tata Steel) waarbij het bedrijf voor een groot deel afhankelijk is van de wereldwijde vraag naar staal en de prijsontwikkeling van staal.


Duurzaamheidsrisico

Een duurzaamheidsrisico is een gebeurtenis op Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur)-gebied die mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de waarde van een belegging. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van beleggingen in zeer CO2-intensieve sectoren. Die waarde zou – als gevolg van het risico van klimaatverandering – kunnen gaan dalen, omdat het businessmodel van die bedrijven op de lange termijn niet houdbaar is.


Aanvullende informatie lijfrenterekening

Open je een lijfrenterekening bij Semmie dan is het belangrijk je te verdiepen in de risico’s voor dit type product. Doordat je geld vaststaat en je vermogen opbouwt voor een essentieel doel; namelijk je pensioen is het van belang goed op de hoogte te zijn van de risico's. Bij Semmie beleggen we voor je pensioen volgens een defensief, neutraal, offensief of zeer offensief risicoprofiel.