Onze beleggingen

De risico's van beleggen

Iedereen kent wel het zinnetje ‘Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ en zo is het natuurlijk ook, maar buiten dat niemand rendementen kan garanderen, kun je natuurlijk ook gewoon geld verliezen. Dat is de keerzijde van beleggen; je loopt een bepaalde vorm van risico en dat is helemaal niet erg, maar je moet je er wel bewust van zijn. Bij Semmie zijn we graag open en eerlijk over risico's. Daarom schrijven we er ook over. En maken we video's zodat iedereen zelf kan bepalen of die risico's bij hen passen.

Bepaal voordat je gaat beleggen of je bereid bent de risico's te aanvaarden

Een veelgehoord argument tegen beleggen is ‘Ik kan al mijn geld kwijtraken’. Dit kan natuurlijk, vooral als je op één paard wedt en dat doen we natuurlijk niet bij Semmie. Wij beleggen in verschillende aandelen- en obligatiefondsen. Sommige fondsen beleggen op hun beurt weer in andere fondsen. Zo heeft Semmie 1 belegging in portefeuille die op haar beurt maar liefst in ruim 1.600 individuele fondsen belegt. Zo beleg jij dus een deel van je geld in ruim 1.600 bedrijven. En dat doen we wereldwijd, dus een deel in Europa, een andere deel in Amerika, maar Semmie belegt ook in Azië, Zuid Amerika, het Midden-Oosten en Afrika (opkomende markten).


Naast het beleggen in verschillende werelddelen doen we dat ook in verschillende sectoren, zoals in IT. Hierbij moet je denken aan de groten der aarde, zoals Apple, Microsoft, Google en Facebook. Andere sectoren zijn de ‘automotive’ sector met bedrijven als Tesla of de financiële sector met een o.a. beleggingen in JP Morgan Chase. Naast deze sectoren beleggen we ook nog in vastgoed, bedrijven in de gezondheidszorg en nutsbedrijven etc.


Maar alle beleggingen bij Semmie hebben 1 ding gemeen, ze moeten om in aanmerking te komen voor ons beleggingsbeleid, wel voldoen aan verschillende criteria die wij hanteren op het gebied van duurzaamheid. Dat vinden wij namelijk belangrijk. En al weten we dat ieder bedrijf tegenwoordig roept dat ze duurzaam zijn, omdat ze op kantoor koffiecupjes in een apart vuilniszakje gooien, wij gaan net even wat verder. We kijken naar meer zaken. Wil je hier meer over weten? Lees het op onze pagina duurzaam beleggen.


Hulp bij keuze

Nu weten we natuurlijk als geen ander dat niet iedereen dezelfde vorm van risico wil lopen. Daarom hebben we 3 risicoprofielen bij Semmie. Zo is er voor iedereen een geschikte keuze. Je kunt kiezen voor een defensief profiel (meer obligaties, minder aandelen), neutraal profiel (gelijke verdeling verhouding obligaties en aandelen) en offensief profiel (meer aandelen, minder obligaties). Na het openen van een Semmie rekening krijg je een vragenlijst en aan de hand van de antwoorden plaatst Semmie je in een profiel dat het beste bij je past. Zo helpen we jou een geschikte keuze te maken. Mochten er nu in de toekomst persoonlijke omstandigheden veranderen op bijvoorbeeld financieel gebied, dan kun je dit gemakkelijk doorgeven in je persoonlijke dashboard en wordt je risicoprofiel aangepast. Je zit dus nergens aan vast. Zo groeit Semmie met je mee.


Voor de geïntereseerden, ons complete beleggingsbeleid staat online. Daarin staat precies omschreven waar we in beleggen, hoe de verdelingen zijn en wat de risico’s (en verwachte rendementen) zijn.


Voor de volledigheid hebben we hieronder een opsomming gemaakt van alle risico’s die beleggen met zich meebrengt. Het is belangrijk dat iedereen die overweegt te beleggen dit een keer doorleest en mochten er vragen over zijn, kun je ons 7 dagen per week, van 08:00 tot 22:00 uur via de chatfunctie (blauwe knop rechts onderaan) een berichtje sturen.


Koersrisico

Het koersrisico is het risico dat je loopt op koersschommelingen. Het risico op koersschommelingen is er altijd. Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te verdienen met koersschommelingen. Die veranderingen in de koers kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer een bedrijf zijn jaarresultaten bekend maakt of als gevolg van natuurrampen of ontwikkelingen in de wereld.


Tegenpartij risico

Tegenpartij risico is de kans dat een persoon (of bedrijf) van wie je geld krijgt, dit niet (meer) kan betalen. Een reden hiervoor kan een slechte financiële positie of faillissement zijn.


Herbeleggingsrisico

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld beleggingen met een rendement van 6% had, dat diezelfde belegging nu (veel) minder zou opleveren.


Liquiditeitsrisico

Dit is het risico dat je beleggingen niet of heel moeilijk verkocht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het erg slecht gaat met een bedrijf.


Valutarisico

Dit betekent dat valuta ten opzichte van elkaar minder waard kunnen worden. Dus als je bijvoorbeeld euro’s inwisselt voor Amerikaanse dollars, kan het zijn dat je de ene keer meer krijgt dan de andere keer.


Renterisico

Dit risico kan je lopen als de rente stijgt of daalt. Dit kan gevolgen hebben voor bepaalde soorten beleggingen. Daarnaast is het zo dat als de rente stijgt, dat bedrijven minder investeren omdat lenen duurder wordt. Dat is natuurlijk niet goed voor de economie. Een hogere rente heeft dus uiteindelijk ook gevolgen voor de aandelenkoersen.


Dividendrisico

Op bepaalde soorten beleggingen ontvang je geen dividend.


Geografisch/sector risico

Dit betekent dat de waarde van een belegging in een bepaalde regio of sector vooral gevoelig is voor ontwikkelingen in die regio of die sector. Denk bijvoorbeeld aan een belegging in een staalproducent waarbij het bedrijf voor een groot deel afhankelijk is van de wereldwijde vraag naar staal en de prijsontwikkeling van staal.


Duurzaamheidsrisico

Een duurzaamheidsrisico is een gebeurtenis op Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur)-gebied die mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de waarde van een belegging. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van beleggingen in zeer CO2-intensieve sectoren. Die waarde zou – als gevolg van het risico van klimaatverandering – kunnen gaan dalen, omdat het businessmodel van die bedrijven op de lange termijn niet houdbaar is.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie