Esther de Korte
Esther de Korte

Brand Manager

Slim omgaan met schommelende koersen


Een crisis laat zich nooit voorspellen. De afgelopen tijd beleefden we opmerkelijke dagen op de beurs. Grote plussen en minnen wisselden elkaar af. Wereldwijd beleefden de beurzen de slechtste maand in jaren, soms met minnen van wel 25%. Wie het nieuws volgt zou zich door al die schommelingen op de beurs kunnen laten afschrikken. Bij Semmie weten we dat schommelingen erbij horen en zien we juist kansen. Zeker als je belegt voor de lange termijn, kan je vandaag profiteren om dichter bij je doelen te komen. Bijvoorbeeld voor een bijdrage aan de studie van je (klein)kind, een verbouwing of wat eerder stoppen met werken.


Wat gebeurde er in maart?

De afgelopen maand was een lastige. Niet alleen werd onze samenleving ontregeld om het coronavirus te beteugelen, ook als belegger hadden we het niet makkelijk. De AEX verloor in korte tijd ruim 35% van z’n waarde. Van deze daling werd 12 maart de meest memorabele dag van de maand: de index verloor bijna 11%. Na Black Monday in 1987 is dit de grootste daling in de geschiedenis van de AEX die we hebben meegemaakt. Maar daar bleef het niet bij. Op andere dagen in maart daalde de beurs meerdere keren met ruim 7% en ruim 4%, maar aan de andere kant steeg de beurs op andere dagen ook weer met bijna 9%. Er gebeurde genoeg. Die schommelingen op de beurs kunnen voor grote onzekerheid zorgen. “Moet ik wel beleggen?” en “Hoe lang gaat dit duren?” zijn momenteel terechte vragen. Historisch gezien komt na iedere mindere periode, weer een periode van bloei. Beleg je voor de lange termijn, profiteer dan nu van het huidige beursklimaat. Twijfel je om in te stappen? Ook nu geldt, zolang je voor minimaal 5 á 10 jaar met geld belegt dat je kunt missen, dan kan het slim zijn om juist dit moment in te stappen.


Profiteren van dalende koersen en periodiek beleggen

Als je periodiek belegt help je de risico’s die je loopt bij koersschommelingen te verminderen. Voor degenen die niet bekend zijn met periodiek beleggen, het concept is eenvoudig: je belegt per vaste periode (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag. Als de koersen dan dalen koop je je beleggingen goedkoper. Je krijgt dus gemiddeld meer voor dezelfde prijs. Als de koersen stijgen koop je je beleggingen weer voor een wat hogere prijs. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs. Een voorbeeld: als je €500 per maand belegt in een beleggingsfonds dat €25 kost, dan koop je voor dat geld 20 stukken. Als de koers daalt tot €20, krijg je voor hetzelfde geld 25 stukken. Je hebt dan in totaal 45 stukken in bezit met een gemiddelde prijs van €22,22.

Als je periodiek blijft beleggen wanneer de koersen dalen koop je uiteindelijk meer voor hetzelfde bedrag dat je inlegt. Als de koersen zich dan herstellen, heb je gemiddeld minder uitgegeven dan wanneer je het beleggingsfonds had gekocht voordat de koersen begonnen te dalen. Het idee achter periodiek beleggen is dan niet het voorkomen van het maken van verlies, het gaat erom dat je meer kan kopen wanneer de prijzen lager zijn. Dat zorgt voor een hoger rendement wanneer de koersen zich herstellen.


Periodiek beleggen tijdens een crisis in de praktijk

De vorige crisis (de kredietcrisis) ligt nog vers in het geheugen. Deze vond plaats tussen 2007 en 2011 en vond zijn hoogtepunt (of dieptepunt, net hoe je het wilt zien) in het voorjaar van 2009.

Stel je bent een belegger en je besluit elke maand €50 te beleggen in een S&P 500 indexfonds. Dit is een beleggingsfonds bestaande uit 500 aandelen van de belangrijkste Amerikaanse bedrijven. Je begint hiermee tijdens de laatste piek van de aandelenmarkten (dus voordat de koersen beginnen te dalen), dan zou je in oktober 2007 je eerste €50 hebben ingelegd. Dit zou terugkijkend dus de slechtste tijd zijn om in te stappen. Dit is wat er namelijk met het beleggingsfonds gebeurde vanaf die piek:

S&P 500

Bron: Business Insider.

De index daalde min of meer gestaag tot het hoogtepunt van de kredietcrisis in het najaar van 2008, die de volledige crash veroorzaakte, en begon pas in maart 2009 te keren.

De sleutel tot het maken van een goed rendement is om consistent te blijven beleggen. Het maakt niet uit hoe de koersen bewegen, elke maand beleg je trouw €50 in het indexfonds. Op basis van veranderingen in de waarde van de S&P 500 index is het rendement berekend (verminderd met de maandelijkse inleg van €50):

Rendement - kosten

Bron: Business Insider.

De waarde van je portefeuille zou, aan het einde van de crisis op 1 september 2014, ruim €6.563,97 zijn geweest. Als je in plaats daarvan elke maand z’n €50 had opgenomen en als contant geld had verstopt onder je matras, zou je slechts €4.200 hebben. Dus het bruto rendement op je beleggingen (ondanks dat je begonnen bent met beleggen tijdens een piek) is €2.363,97. Dit is een mooi rendement van 56%! Als je dit omzet naar een jaarrendement dan komt dat neer op een rendement van ongeveer 6,5% per jaar. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Ga voor zoveel mogelijk zekerheid…

Tijdens een crisis zoals deze is het verleidelijk om je geld op je spaarrekening te laten staan. Een potje voor nood is altijd slim. Maar voor het deel dat je niet per se nodig hebt, is beleggen (zeker met de huidige lage rentestanden) een prima alternatief. Daarbij moet wel gezegd worden dat beleggen meer risico’s met zich meebrengt dan sparen.


… en start meteen

Wil je zoveel mogelijk zekerheid en op de lange termijn een mooi bedrag opbouwen? Je start al vanaf vanaf €50 met beleggen bij Semmie. Meer weten? Neem een kijkje op onze website of neem contact op via de chat. We staan 7 dagen per week van 08:00 uur tot 22:00 voor je klaar.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.