AM: ‘Voor vermogensbeheer trekken we samen op met de adviseur’

Op 30 november 2023, leestijd: 5 minuten
AM Magazine

“We zijn er helemaal voor financieel adviseurs die vermogensbeheer willen aanbieden aan hun klanten.” Jochem Baalmann, sales director van Semmie, benadrukt dat adviseurs via ‘zijn’ platform vermogensbeheer kunnen aanbieden en mee kunnen kijken in de portefeuille. “Dat alles zonder de zorgplicht over te nemen. Die ligt namelijk bij ons.”

Met hun digitale platform maakt Semmie het op een laagdrempelige manier mogelijk om serieus aan de slag te gaan met de beleggingsdoelen van de klant. Jochem Baalmann: “De adviseur kan daarbij adviseren over de mogelijkheden om te beleggen. Daar is hij of zij sterk in. Wij zijn goed in het faciliteren van vermogensbeheer. Via ons digitale platform kunnen adviseur en klant samen vragen beantwoorden die wij dan weer oppikken. Welke beleggingsdoelen heeft de klant? Hoe kunnen we die bereiken? Welke risico’s is een klant bereid te lopen?”

Daarbij is er geen ondergrens aan het kapitaal dat de klant inlegt bij Semmie “Daar waar andere vermogensbeheerders dat vaak wel hebben. Wij hebben als uitgangspunt: als je een vermogen van drie miljoen euro goed kunt beheren, dan kun je dat ook voor een portefeuille van 1000 euro. We kennen dan ook geen hoge instap om op ons platform te starten.”

Volledig digitaal

Semmie is volop gedigitaliseerd. Zelfs het proces van de financieel adviseur om samen met zijn of haar klant te komen tot keuzes. Baalmann: “Je kunt het proces als adviseur doorlopen, er opvolging aan geven, het monitoren en signalen krijgen als er een wijziging is. We helpen zo adviseurs hun cliënten blij te maken, alhoewel we natuurlijk niet in de hand hebben hoe de financiële markten reageren.”

De digitale vermogensbeheerder werkt met zijn beleggingen met zogeheten ETF’s. De portefeuille van een ETF volgt een bepaalde marktindex en biedt daardoor hetzelfde rendement en risico als deze index. “Als je naar de toekomst een serieuze hoeveelheid vermogen wilt opbouwen of voor inkomen voor later wilt zorgen, kun je met ETF’s een prachtige spreiding aanbrengen. Inclusief een balans tussen het risico en het rendement dat je hanteert.”

Drie beleggingsprofielen

Daarbij kent Semmie drie modelportefeuilles ieder met vier risicoprofielen: Semmie Solid, Semmie Smart en Semmie Sustainable. Baalmann: “Uit ons onderzoek blijkt dat 75 procent van de mensen die serieus aan vermogensopbouw wil doen, dat liever niet zelf doet. 25 procent wil het wel zelf ter hand nemen. Als je die 25 procent uitsplitst, wil 12,5 procent binnen het jaar alsnog het beleggen uit handen geven. 12,5 procent houdt vol in het zelf doen.” Kortom, 87,5 procent van de groep die aan vermogensopbouw wil doen, behoort tot de doelgroep van de financieel adviseur, vervolgt hij. Hen kun je bedienen met drie modelportefeuilles.

Jochem Baalmann: "Banken en verzekeraars zitten al snel op het dubbele aan beheerkosten."

Solid is de basisportefeuille die je ook zou kunnen aantreffen bij banken en verzekeraars, legt Baalmann uit. “Maar bij Semmie met veel minder beheerkosten. Dat terwijl banken en verzekeraars al snel op het dubbele aan beheerkosten zitten en niet zo’n geavanceerd digitaal platform hebben. “Hij geeft een voorbeeld: “Stel, een klant wil voor 70 procent offensief beleggen en voor 30 procent defensief. Als de verhouding door de marktbewegingen van ETF’s verandert, zorgen we als platform voor een automatische herverdeling zodat de portefeuille trouw blijft aan de uitgangspunten.”

Semmie regelt de overstap

Semmie Smart heeft als basis hetzelfde als Solid, maar daar zijn beleggingen in private equity, vastgoed en schuldleningen aan toegevoegd. Baalmann: “Door de toevoeging van een extra beleggingscategorie, namelijk private markten, verbetert de verwachtte risico/rendementsverhouding. Doordat deze beleggingen niet beursgenoteerd zijn, staat hun prestatie los van de schommelingen op de beurs.”

Semmie Sustainable is de variant die puur en alleen belegt in duurzame ETF’s. “Je kunt ook portefeuilles combineren of een deel van je vermogen tussentijd overhevelen als je dat wilt. Je kunt alles combineren binnen het platform.”

Een adviseur die kosten maakt voor het begeleiden en informeren van de klant over beleggen bij Semmie, kan deze factuur via de beleggingsrekening laten lopen. “Wij regelen de overstap als de klant al bij een andere partij zit. Maar de factuur kan binnenkomen via de beleggingsrekening. Deze kosten zijn voor de klant bovendien aftrekbaar bij een lijfrenterekening.”

Semmie kent drie modelportefeuilles: Solid, Smart en Sustainable.

Voordeel van het platform is ook dat Semmie lijfrente kan opbouwen, maar ook kan doorbeleggen in de uitkeringsfase. Baalmann: “Dat de uitkeringen bij dezelfde partij zitten waar je hebt opgebouwd, is uitzonderlijk. Je hoeft dan niet te stoppen met de rekening omdat je tot uitkeringen wilt komen. Dat is bij verschillende verzekeraars wel het geval.”

Mens van vlees en bloed

Semmie mag dan digitaal geavanceerd zijn, wie contact opneemt met het bedrijf, krijgt gewoon een mens van vlees en bloed aan de lijn. “We communiceren rechtstreeks met adviseurs. We geven binnenkort weer kennismakingssessies op onze kantoren: 24 november in Arnhem, 1 december in Heerenveen, en er komen nog meer bijeenkomsten aan. Ik videobel zelf regelmatig met adviseurs om uitleg te geven, soms samen met hun cliënten. Ik snap ook dat die behoefte er is.”

Semmie is nog niet zo bekend, stelt Baalmann, maar de organisatie timmert al sinds 1997 aan de weg. Zo is in april nog vermogensbeheerder Indexus overgenomen en werd daar afgelopen oktober de overname van vermogensbeheerder Index Capital aan toegevoegd. “We hebben in al die jaren veel kennis en expertise opgebouwd die we graag inzetten voor de doelen van de financieel tussenpersoon en zijn klanten. Met ons platform zijn we helemaal klaar voor de toekomst, samen met het intermediair.”

Bron: AMmagazine, editie november 2023