Wanneer je belegt behaal je rendement op je inleg. Kies je ervoor om dit rendement te herbeleggen, dan kan je over dit rendement extra rendement behalen. Dat noemen we het rendement-op-rendement effect.

Beleg je via dit principe dan treedt er een sneeuwbaleffect in werking waarbij hoe langer je belegt, hoe harder je beleggingen kunnen gaan groeien.

Dat rendement-op-rendement enorm krachtig is blijk wel uit het feit dat zelfs Einstein er lovend over sprak. Hij noemde het zelfs het achtste wereldwonder, en zei erover: “Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.”


Rendement-op-rendement in de praktijk:

Stel je opent een rekening en je stort €1.000. Je laat dit 30 jaar staan en je behaalt hier elk jaar 7% rendement op. Dan is die €1.000 na 30 jaar €7.612 waard. Wacht je nog eens 10 jaar dan is die €7.612 verdubbeld tot bijna €15.000. Na verloop van tijd versnelt de groei namelijk, wat betekent dat je investering in steeds kortere tijd kan verdubbelen, gewoon door gebruik te maken van de kracht van rendement-op-rendement. Let er wel op dat het beleggen blijft. Beleggen kent risico’s. Je beleggingen kunnen dus ook minder waard worden en niets is gegarandeerd.


Hoe langer de looptijd, hoe belangrijker rendement-op-rendement wordt

Natuurlijk is het bedrag dat je op je beleggingsrekening stort van belang als het gaat om het maken van rendement. Maar als je maar lang genoeg blijft beleggen, zijn er andere factoren die nog belangrijker worden:

  • Je rendementspercentage
  • Hoe lang je belegt (de looptijd)


Rendementspercentage

Hoeveel rendement je maakt (in procenten) kan een enorm verschil maken. Als je in plaats van 5% rendement per jaar, 6% rendement per jaar kunt krijgen, dan lijkt dat een klein verschil. Maar over 25 jaar, met een inleg van €100 per maand, verschilt dat toch snel €9.173 (€67.958 om €58.812)


De looptijd

Hoe langer je belegt, hoe meer rendement je kunt behalen. Zoals hierboven al aangegeven is een verschil van 1% klein. Zeker als je kijk naar één enkel jaar. Maar als dit verschil blijft aanhouden voor minimaal 25 jaar dan zie je dat verschil enorm wordt. Benieuwd wat het verschil is als je besluit om 10 jaar langer te beleggen? Dus 35 jaar? Dan is het verschil €26.731! Bijna een verdriedubbeling ten opzichte van de vorige vergelijking! En dat terwijl je slechts 10 jaar langer belegt. Zorg er daarom altijd voor dat je belegt voor de lange termijn.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: