Begin ook goed voorbereid met beleggen  -  Download e-book

Open over
de risico's.

Iedereen kent wel het zinnetje ‘Beleggen brengt risico’s met zich mee’. Maar wat houdt dit dan in?

Beleg alleen met geld
dat je kan missen.

Geen garanties

Geen enkele vermogensbeheerder kan rendementen garanderen. Laat je je vermogen beleggen, dan loop je het risico dat je vermogen minder waard wordt. Om ervoor te zorgen dat dit risico beperkt blijft spreiden wij je beleggingen. Zo beleg je bij Semmie standaard in meerdere fondsen, sectoren, beleggingscategorieën en regio’s.

 

Risicobeperking

Onze beleggingen zijn wereldwijd verspreid, van Noord-Amerika tot en met Azië (opkomende markten). Naast het beleggen in verschillende regio’s doen we dat ook in verschillende sectoren, zoals IT, gezondheidszorg en de financiële sector. Daardoor beleggen we in een grote verscheidenheid aan bedrijven: van Apple tot Samsung en van Novo Nordisk tot JP Morgan Chase.

 

Beleggingscriteria

Alle beleggingen bij Semmie hebben één ding gemeen. Ze moeten voldoen aan de voorwaarden die wij stellen in ons beleggingsbeleid en ze moeten natuurlijk voldoen aan de criteria die wij hanteren op het gebied van duurzaamheid. Dat vinden wij namelijk belangrijk. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze duurzaamheidsverklaring door.

Onze portefeuilles hebben allemaal een zeer brede spreiding. Op die manier beperken we de risico’s en streven we een marktconform rendement na.

Asset Manager bij Semmie
Risicobepaling

Beleggen volgens het risico
dat bij jou past.

Het risicoprofiel

Bij het starten met beleggen stellen we vragen om je wensen en verwachtingen te begrijpen. Zo stellen we vast welk risicoprofiel bij je past.

 

Hou ons up-to-date

Via de Semmie App geef je eenvoudig wijzigingen door over je financiële situatie. Het kan zijn dat hierdoor een ander risicoprofiel beter bij je past.

Het verschil tussen de risicoprofielen zit in de verhouding risico tot rendement.

Rendement en risico gaan hand in hand. Hoe groter het risico is dat je loopt met je beleggingen, hoe hoger het potentiële rendement kan zijn. Het risicoprofiel waar je wordt ingedeeld, bevat voor jou de juiste balans tussen het risico dat je wilt en kunt lopen, en het rendement dat je wilt behalen. Deze balans wordt gecreëerd door verschillende beleggingscategorieën te combineren. Aandelen worden als risicovoller beschouwd dan obligaties, maar leveren historisch gezien ook meer rendement op. Hoe meer aandelen er in je portefeuille zijn opgenomen, hoe hoger het potentiële rendement is, maar ook hoe groter het risico dat je loopt.

De Semmie Solid en Smart portefeuilles voegen private markten toe aan deze mix; een beleggingscategorie die als risicovoller wordt beschouwd, maar extra diversificatie in de portefeuille aanbrengt. Private markten staan bekend om hun lagere liquiditeit in vergelijking met aandelen en obligaties, wat betekent dat deze investeringen minder snel en eenvoudig te verhandelen zijn. Als compensatie hiervoor verwachten beleggers een liquiditeitspremie. Dit resulteert in een potentieel aantrekkelijke risico/rendementsverhouding. Wel moet rekening worden gehouden met de verminderde liquiditeit en de langere investeringshorizon die nodig is.

Een overzicht van alle risico's die
beleggen met zich meebrengt.

Koersrisico

Het koersrisico is het risico dat je loopt op koersschommelingen. Het risico op koersschommelingen is er altijd. Het is natuurlijk ook mogelijk om geld te verdienen met koersschommelingen. Die veranderingen in de koers kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer een bedrijf zijn jaarresultaten bekend maakt of als gevolg van natuurrampen of ontwikkelingen in de wereld.

Tegenpartij risico

Tegenpartij risico is de kans dat een persoon (of bedrijf) van wie je geld krijgt, dit niet (meer) kan betalen. Een reden hiervoor kan een slechte financiële positie of faillissement zijn.

Herbeleggingsrisico

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld beleggingen met een rendement van 6% had, dat diezelfde belegging nu (veel) minder zou opleveren.

Liquiditeitsrisico

Dit is het risico dat je beleggingen niet of heel moeilijk verkocht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het erg slecht gaat met een bedrijf.

Valutarisico

Dit betekent dat valuta ten opzichte van elkaar minder waard kunnen worden. Dus als je bijvoorbeeld euro’s inwisselt voor Amerikaanse dollars, kan het zijn dat je de ene keer meer krijgt dan de andere keer.

Renterisico

Dit risico kan je lopen als de rente stijgt of daalt. Dit kan gevolgen hebben voor bepaalde soorten beleggingen zoals obligaties. Daarnaast is het zo dat als de rente stijgt, dat bedrijven minder investeren omdat lenen duurder wordt. Dat is natuurlijk niet goed voor de economie. Een hogere rente heeft dus uiteindelijk ook gevolgen voor de aandelenkoersen.

Dividendrisico

Er bestaat altijd het risico dat een bedrijf in de toekomst dividend verlaagd of niet meer uitkeert. Het uitkeren van dividend is namelijk geen verplichting. Ook een bedrijf dat al jaren dividend uitkeert kan het dividend verlagen of opschorten als de financiën dat niet meer toelaten.

Geografisch/sector risico

Dit betekent dat de waarde van een belegging in een bepaalde regio of sector vooral gevoelig is voor ontwikkelingen in die regio of die sector. Denk bijvoorbeeld aan een belegging in een staalproducent (zoals Tata Steel) waarbij het bedrijf voor een groot deel afhankelijk is van de wereldwijde vraag naar staal en de prijsontwikkeling van staal.

Duurzaamheidsrisico

Een duurzaamheidsrisico is een gebeurtenis op Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur)-gebied die mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de waarde van een belegging. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van beleggingen in zeer CO2-intensieve sectoren. Die waarde zou – als gevolg van het risico van klimaatverandering – kunnen gaan dalen, omdat het businessmodel van die bedrijven op de lange termijn niet houdbaar is.

Risico’s bij lijfrente

Open je een lijfrenterekening bij Semmie dan is het belangrijk je te verdiepen in de risico’s voor dit type product. Doordat je geld vaststaat en je vermogen opbouwt voor een essentieel doel; namelijk je pensioen is het van belang goed op de hoogte te zijn van de risico’s. Bij Semmie beleggen we voor je pensioen volgens een defensief, neutraal, offensief of zeer offensief risicoprofiel.