Ask Semmie

Studeren: wat kost dat eigenlijk?

Door Thomas van der Lee op 18 augustus 2020 - leestijd: 5 min
Studeren: wat kost dat eigenlijk?
Ask Semmie

Het nieuwe studiejaar staat voor de deur. Ruim 2 miljoen studenten kruipen weer vol goede moed in de collegebanken, of thuis achter de laptop. Want het coronavirus laat ook hier zijn sporen na. Geen fysiek onderwijs maar tentamens vanachter de laptop en online colleges volgen via Zoom of Teams… tijden veranderen.

Wat wel hetzelfde blijft, is dat studeren geld kost. Of je nu zelf studeert of dat je kind aan een nieuw studiejaar begint; het is belangrijk om de kosten inzichtelijk te krijgen. Studeren kost nu eenmaal veel geld. En zeker met alle onduidelijkheid rondom het leenstelsel is het onduidelijk wat er van jou verwacht wordt. Wil je weten hoeveel studeren nu eigenlijk kost en hoe je het nieuwe studiejaar goed kunt starten? Lees dan snel verder!


De hoogte van collegegeld in 2020

Wat vaststaat is dat je voor een opleiding jaarlijks collegegeld moet betalen. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid, maar voor het studiejaar 2020/2021 bedragen deze kosten ongeveer €2.143. Dit komt neer op een bedrag van €178,58 per maand.

Wat belangrijk is om hierbij te noemen is dat het collegegeld van het eerste studiejaar wordt gehalveerd! Een nieuwe eerstejaarsstudent betaalt geen €2.143 euro collegegeld, maar de helft (€1.071,50).

Voor particuliere universiteiten gelden trouwens andere regels en is de hoogte van het collegegeld dus ook anders. Voor sommige opleidingen mag je dan wel een bedrag tot €30.000 per jaar rekenen. Een flink verschil!

Bovenop het collegegeld komen ook nog de verplichte kosten van boeken, readers en ander studiegerelateerd materiaal. Hier mag je gemiddeld €60 per maand voor rekenen.


Kosten levensonderhoud

Een van de belangrijkste keuzes die studenten moeten maken is “ga ik op kamers of niet?” Deze keuze heeft een grote invloed op de kosten die je kwijt bent tijdens de studietijd. Studenten die op zichzelf wonen kunnen volgens het Nibud rekening houden met de volgende maandelijkse kosten:

  • Huur: €417
  • Boodschappen: €181
  • Vervoer (naast de OV-kaart): €63
  • Ontspanning, uitgaan en sport: €146
  • Kleding en schoenen: €47
  • Zorgverzekering: €106
  • Telefoon: €26


Dit zijn de meest actuele cijfers die het Nibud heeft. Deze zijn echter wel uit 2017!


De totale kosten van studeren

Tel deze bedragen bij elkaar op dan kom je uit op een totaal van €986. Bovenop het collegegeld én de kosten voor studiemateriaal is dat een bedrag van gemiddeld ongeveer €1.200 per maand.

Als we doorrekenen komen we erachter wat het totale kostenplaatje is van een studie. Ga je uit van een 4-jarige studie (bachelor + master) dan ben je ongeveer (€1.200 x 12 maanden x 4 jaar) = €57.600 kwijt (als ervoor wordt gekozen om op kamers te gaan). Besluit men om thuis te wonen dan rekenen we de helft van de kosten voor levensonderhoud. Dan kom je uit op een totaal kostenplaatje van ongeveer €34.000.

Deze bedragen zijn natuurlijk schattingen en verschilt het uiteindelijk bedrag dat je kwijt bent voor de studie. Maar het geeft een goede indicatie voor wat je kwijt kunt zijn.


De studie bekostigen

Sinds de invoering van het leenstelsel is, met uitzondering van het mbo, ook het recht op studiefinanciering of een vergoeding zo goed als verdwenen. Een nieuw stelsel is ervoor in de plaats gekomen wat het geheel van kosten en vergoedingen niet veel duidelijker maakt (vandaar ook de discussie in de politiek over het afschaffen ervan).

In principe is alles wat je van de overheid krijgt een lening behalve als het inkomen van de ouders zich onder een bepaald minimumniveau bevindt. Hoe dit er in jouw specifieke situatie uitziet kan je hier uitrekenen.

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om extra bij te lenen. Wat wel blijft is dat alles wat geleend wordt ook daadwerkelijk moet worden terugbetaald. Het voordeel is wel dat (met de huidige rente van 0%) lenen betaalbaar is, maar een lening is en blijft een lening.

Naast lenen is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om zelf inkomen te genereren. Een bijbaantje in de horeca is dan vaak het eerste wat door je hoofd schiet. Maar ook sparen of beleggen kunnen slimme opties zijn om de studie te bekostigen.

Ook is het goed om te onderzoeken op welke toeslagen men recht heeft. Studenten komen namelijk vaak in aanmerking voor zorgtoeslag (á €104) en als je uitwonend bent ook voor huurtoeslag. Dit kan een hoop geld schelen!


Begin zo vroeg mogelijk met geld opzij te zetten

Zeker als je studie (of die van je kind) nog even op zich laat wachten kan je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen met geld opzij te zetten. Want een studie kost nogal wat geld. En zeker sinds de overheid het leenstelsel heeft ingevoerd rijzen de kosten vaak de pan uit. Gelukkig heb je nu duidelijk wat je doel is, hoe je daar gaat komen is aan jou.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.