Duurzaamheid

Wat is impactbeleggen?

Impactbeleggen is een vorm van duurzaam beleggen. Vaak wordt het gezien als de groenste vorm van duurzaam beleggen. Je belegt namelijk in bedrijven die actief bezig zijn om op een duurzame manier impact te maken op de wereld. Deze bedrijven ontwikkelen duurzame oplossingen of zijn actief bezig om duurzaam te ondernemen en hun CO2-uitstoot te minimaliseren.

Impactbeleggen bestaat daarbij uit 3 componenten:

  • De intentie: een impactbelegger wil beleggen in bedrijven die actief bezig zijn met het maken van een positieve impact op de wereld.
  • Het rendement: er moet natuurlijk ook een mooi rendement behaald worden.
  • De meetbaarheid: de impact die gemaakt wordt moet meetbaar zijn.


De intentie

Over het algemeen beleg je bij impactbeleggen in bedrijven die zich actief committeren aan de doelen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn opgenomen. Zo kunnen ze als doelstelling hebben om hun CO2-uitstoot (drastisch) te verminderen of zelfs om CO2-neutraal te worden. Ook kunnen ze duurzame oplossingen ontwikkelen om zo een bijdrage te leveren.


Het rendement

Ondanks dat het vooral belangrijk is om op maatschappelijk vlak een impact te maken, is voor impactbeleggers een financieel rendement ook belangrijk. Aanvankelijk werd gedacht dat duurzaam beleggen je financieel rendement kost. Gelukkig weten we inmiddels dat duurzaam beleggen niet ten koste hoeft te gaan van een mooi rendement.


De meetbaarheid

Als je ervoor kiest om te beleggen in bedrijven die zeggen dat ze actief bijdragen aan een betere wereld, is het belangrijk dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, en dat het gecontroleerd kan worden.

Die controle kan op verschillende manieren plaatsvinden, maar bij Semmie gaat dat als volgt: aan de ene kant maken we gebruik van klimaatbenchmarks die opgesteld zijn door de Europese Unie. Aan de andere kant maken we gebruik van de Sustainable Development Goals. Op die manier is het goed mogelijk om de prestaties van verschillende beleggingen te meten.

Wil je weten hoe je een rekening opent zodat je bij Semmie kunt impactbeleggen? Klik dan hier.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.