Semmie's beleid

Welke benchmarks gebruikt Semmie?

Een benchmark is een vergelijkingsmaatstaf waartegen de prestaties van beleggingsfondsen kan worden afgezet. Semmie gebruikt benchmarks om de prestaties van onze portefeuilles op 2 manieren te vergelijken. Ten eerste om onze prestaties te vergelijken met de algehele ontwikkeling op de financiële markten. En ten tweede om te laten zien hoe onze portefeuilles scoren op het gebied van duurzaamheid.


1. Rendementsbenchmark

De benchmark die Semmie gebruikt om haar prestaties te meten bestaat uit een brede wereldwijde aandelenindex, de MSCI All Country World Index, en een index voor obligaties, de Bloomberg Barclays Euro Aggregate Bond Index. Deze 2 combineren we, in dezelfde verhouding aandelen-obligaties als de modelportefeuille, tot één benchmark.


Over de MSCI All Country World Index:

De MSCI All Country World Index is een index die wordt onderhouden door de onderneming Morgan Stanley Capital International (MSCI). De index bestaat uit ongeveer 3.000 bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en 27 opkomende markten. Desondanks is de Verenigde Staten oververtegenwoordigd in de index: de index bestaat voor ruim 57% uit Amerikaanse bedrijven. Japan en China volgen met respectievelijk zo'n 6,7% en 5,3%.


Over de Bloomberg Euro Aggregate Bond Index:

De Bloomberg Euro Aggregate Bond Index is een index die bestaat uit vastrentende obligaties van bedrijven uit de eurozone. De voornaamste sectoren in de index zijn bedrijfs- en staatsobligaties en gesecuriteerde obligaties.


2. Duurzaamheidsbenchmark

Om de prestaties van de portefeuilles te vergelijken op het gebied van duurzaamheid is er een aparte duurzaamheidsbenchmark opgesteld. Deze benchmark is een combinatie van de MSCI All Country World SRI index voor aandelenbeleggingen en de iShares Euro Corp Bond ESG UCITS ETF EUR Inc voor obligatiebeleggingen en werkt op dezelfde manier als de rendementsbenchmark.

Door deze fondsen te combineren ontstaat er een brede selectie van bedrijven die goed scoren op ESG-criteria. Op deze manier creëert Semmie een benchmark waarbij onze portefeuilles op het gebied van duurzaamheid worden gemeten.


Over de MSCI All Country World SRI index:

De MSCI All Country World Index SRI lijkt in veel opzichten op de MSCI All Country World index. Het verschil tussen beide indices is dat de MSCI All Country World SRI index enkel bestaat uit bedrijven met een uitstekende beoordeling op het gebied van ESG. Deze index sluit bedrijven die, of waar de producten van, een negatieve impact hebben op het milieu of mens & maatschappij uit.


Over de iShares Euro Corp Bond ESG UCITS ETF:

De iShares Euro Corp Bond ESG UCITS ETF is een ETF die de Bloomberg Barclays MSCI Euro Corporate Sustainable SRI Index volgt. Het obligatiefonds streeft ernaar de index te volgen die bestaat uit in euro luidende bedrijfsobligaties die voldoen aan ESG-criteria.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie