Fiscaliteit

Maak ik mijn schenking in een keer over of doe ik dit per maand?

Voor veel opa’s en oma’s is het openen van een rekening voor het kleinkind een leuke manier om te helpen met het opbouwen van een kapitaaltje voor de latere generaties.

De schenkingsvrijstelling van de Belastingdienst is echter een factor waar rekening mee gehouden moet worden. De Belastingdienst bepaalt namelijk ieder jaar welke grenzen er worden getrokken voor het belastingvrij schenken. Ook voor kleinkinderen is hier een grens voor. De grens ligt in 2024 op €2.658. Een veelgestelde vraag over dit onderwerp is of het handig is dit bedrag in één keer te storten of gespreid te storten per maand. Bij Semmie geloven we in beleggen voor de lange termijn en het opbouwen van een mooi rendement. Dit doen we wel op een verantwoorde manier, waarbij we zo min mogelijk risico willen lopen.

Daarom heeft bij Semmie gespreid storten per maand, periodiek inleggen genoemd, de voorkeur. In plaats van in één keer €2.658 te storten, kun je ook iedere maand €2.658 / 12 = €221,50 storten. Door het gespreid storten beperk je de kans op een minder goed instapmoment. Je koopt namelijk iets meer als de beurs laag staat, en iets minder als de beurs wat hoger staat. Zo krijg je een mooie gemiddelde aankoopprijs.

Het maandelijks periodiek inleggen is eenvoudig in te stellen in je persoonlijke dashboard. Daar hebben we de mogelijkheid klaarstaan om een maandelijkse incasso in te stellen, zodat iedere maand een vast bedrag van je rekening wordt geïncasseerd. Wel zo makkelijk.

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande, dan horen we die uiteraard graag. Onze chat is 7 dagen per week, van 8.00 tot 22.00 uur bereikbaar.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat