Jaar- en reserveringsruimte

Hoe vraag ik het geld dat ik heb gestort op mijn lijfrenterekening terug?

Een van de (fiscale) voordelen van het openen van een lijfrenterekening is dat je een deel van het gestorte bedrag terug krijgt. Hierbij heb je twee opties: het belastingvoordeel achteraf in één keer ontvangen, of maandelijks als voorschot. We leggen graag uit hoe beide opties werken:


Het belastingvoordeel in één keer ontvangen

De meest gangbare manier om het belastingvoordeel te ontvangen is om de betaalde belasting achteraf terug te vragen via je jaarlijkse belastingaangifte. Als je in 2023 geld inlegt op je lijfrenterekening, dan kan je dat bij je belastingaangifte van 2024 terugvragen. Dit is mogelijk vanaf 1 maart 2024 als je weer je jaarlijkse belastingaangifte moet doen. Om je geld terug te vragen doe je het volgende:

  • Log in op Belastingdienst.nl;
  • Ga naar de tab “Inkomstenbelasting”;
  • Selecteer het jaar waarin je lijfrente hebt gestort;
  • Open de aangifte inkomstenbelasting;
  • Ga naar “Uitgaven”;
  • Vink het vakje “Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort” aan.;
  • Vul bij “Naam bank, verzekeringsmaatschappij en/of product” Semmie in, bij “Rekening- of polisnummer” je Semmie Pensioen-rekeningnummer en bij “Uitgaven” jouw lijfrente inleg in.


Wanneer je je belastingaangifte verstuurd wordt automatisch het ingelegde bedrag meegenomen.


Het belastingvoordeel maandelijks ontvangen

Het is ook mogelijk om de teruggave van de Belastingdienst vooraf, maandelijks, te ontvangen. Daarvoor log je wederom in op de website van de Belastingdienst, ga je naar de tab “Inkomstenbelasting” en selecteer je het jaar waarin je lijfrente hebt gestort. Vervolgens kies je voor “Voorlopige aanslag inkomstenbelasting”. Je doet dan van tevoren je belastingaangifte voor het huidige belastingjaar. Als je geld terugkrijgt, ontvang je dit maandelijks van de Belastingdienst.

Wat in dit geval wel belangrijk is, is dat je zeker weet dat je de gegevens goed invult. Als je niet weet hoe hoog je jaarruimte is en niet weet hoe hoog het bedrag is dat je inlegt op je lijfrenterekening, is het slimmer om te wachten met het doen van je belastingaangifte.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat