Jaar- en reserveringsruimte

Wat is jaarruimte en hoe bereken ik het als ik zzp’er ben?

De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Als je minder pensioen opbouwt dan de overheid toestaat, dan kan je op een belastingvriendelijke manier zelf extra pensioen opbouwen door gebruik te maken van de jaarruimte.

De overheid stelt namelijk een bedrag vast dat je jaarlijks belastingvrij kun inleggen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie wordt er pensioen opgebouwd door je werkgever (als je in loondienst bent), of via je eigen bedrijf. Omdat op deze manier vaak niet het maximale bedrag wordt bereikt dat je belastingvrij in kunt leggen, is er sprake van een 'ruimte' tussen wat je inlegt en wat je maximaal per jaar kan inleggen. Deze ruimte noemen we de jaarruimte.

Als je investeert in je pensioen, levert dit vaak een belastingvoordeel op. Over het deel van je inkomen dat je jaarlijks opzij mag zetten voor je pensioen, hoef je geen belasting te betalen en worden de uitkeringen later belast. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je pensioentekort en wordt berekend via de jaarruimte.


Jaarruimte berekenen als zzp'er

Om je jaarruimte te kunnen berekenen is het belangrijk dat je vooraf de juiste gegevens bij de hand hebt. Dat zijn:

  • Je DigiD inloggegevens.
  • Je ‘Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’. Deze vind je in je belastingaangifte.
  • Heb je een deel van het jaar in loondienst gewerkt dan heb je ook nog je inkomsten uit loondiensten en je factor A nodig. Als je het hele jaar als zzp’er hebt gewerkt en geen pensioen hebt opgebouwd via een werkgever, is je factor A nul.


De jaarruimte van 2022 bereken je met je inkomen en pensioengegevens van 2021. Dit betekent dat als je in 2022 geld wilt inleggen op een lijfrenterekening, je dit doet aan de hand van de gegevens van 2021.


1. Je ‘Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’ vinden

Als zelfstandig ondernemer moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Door in te loggen op Mijn Belastingdienst vind je je aangiftes van de afgelopen jaren. Ga vervolgens naar het kopje ‘Inkomstenbelasting’. Omdat we de jaarruimte van 2023 willen berekenen hebben we de aangifte nodig van ‘Belastingjaar 2022’. Via ‘Mijn ingezonden aangifte inkomstenbelasting bekijken’ en ‘Aangifte inkomstenbelasting 2021’ downloaden, kun je je winst uit onderneming vinden. Je bent op zoek naar het bedrag dat achter het kopje ‘Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’ te vinden is.


2. Je hebt een deel van het jaar in loondienst gewerkt en/of andere inkomsten ontvangen

Als je een deel van het jaar in loondienst hebt gewerkt heb je je inkomsten uit loondienst en je factor A nodig. Ook andere belastbare box 1 inkomsten zoals uitkeringen of bijtelling auto van de zaak tellen mee voor je jaar- en reserveringsruimte. We leggen hier duidelijk uit waar je deze gegevens kunt vinden.


Heb je alle gegevens bij de hand? Ga dan naar deze pagina en bereken wat je jaarruimte is.


Ik heb dit jaar al eerder een bedrag opzijgezet op een lijfrenterekening

Het bedrag dat je eventueel al eerder dit jaar opzij zette op een lijfrenterekening trek je af van het bedrag dat als resultaat uit de tool komt. Het verschil is het bedrag dat je dit jaar nog belastingvrij mag inleggen.


Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.