De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Als je minder pensioen opbouwt dan de overheid toestaat, dan kan je op een belastingvriendelijke manier zelf extra pensioen opbouwen door gebruik te maken van de jaarruimte.
De overheid stelt namelijk een bedrag vast dat je jaarlijks belastingvrij kun inleggen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie wordt er pensioen opgebouwd door je werkgever (als je in loondienst bent), of via je eigen bedrijf. Omdat op deze manier vaak niet het maximale bedrag wordt bereikt dat je belastingvrij in kunt leggen, is er sprake van een 'ruimte' tussen wat je inlegt en wat je maximaal per jaar kan inleggen. Deze ruimte noemen we de jaarruimte.
Als je investeert in je pensioen, levert dit vaak een belastingvoordeel op. Over het deel van je inkomen dat je jaarlijks opzij mag zetten voor je pensioen, hoef je geen belasting te betalen en worden de uitkeringen later belast. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je pensioentekort en wordt berekend via de jaarruimte.
Om je jaarruimte te kunnen berekenen is het belangrijk dat je vooraf de juiste gegevens bij de hand hebt. Dat zijn:
De jaarruimte van 2023 bereken je met je inkomen en pensioengegevens van 2022. Dit betekent dat als je in 2023 geld wilt inleggen op een lijfrenterekening, je dit doet aan de hand van de gegevens van 2022.
Als zelfstandig ondernemer moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Door in te loggen op Mijn Belastingdienst vind je je aangiftes van de afgelopen jaren. Ga vervolgens naar het kopje ‘Inkomstenbelasting’. Omdat we de jaarruimte van 2023 willen berekenen hebben we de aangifte nodig van ‘Belastingjaar 2022’. Via ‘Mijn ingezonden aangifte inkomstenbelasting bekijken’ en ‘Aangifte inkomstenbelasting 2022’ downloaden, kun je je winst uit onderneming vinden. Je bent op zoek naar het bedrag dat achter het kopje ‘Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’ te vinden is.
Als je een deel van het jaar in loondienst hebt gewerkt heb je je inkomsten uit loondienst en je factor A nodig. Ook andere belastbare box 1 inkomsten zoals uitkeringen of bijtelling auto van de zaak tellen mee voor je jaar- en reserveringsruimte. We leggen hier duidelijk uit waar je deze gegevens kunt vinden.
Heb je alle gegevens bij de hand? Bereken dan wat je jaarruimte is met behulp van de jaarruimte calculator
Bereken je fiscale jaarruimte. Je jaarruimte van dit jaar bereken je aan de hand van gegevens van vorig jaar.
Let op: Aan deze berekening kunnen geen rechten ontleend worden. Ga voor een exacte berekening naar de website van de Belastingdienst.
Het bedrag dat je eventueel al eerder dit jaar opzij zette op een lijfrenterekening trek je af van het bedrag dat als resultaat uit de tool komt. Het verschil is het bedrag dat je dit jaar nog belastingvrij mag inleggen.