Jaar- en reserveringsruimte

Wat is reserveringsruimte en hoe bereken ik het?

De reserveringsruimte is de optelsom van de niet benutte jaarruimtes van maximaal 7 voorgaande kalenderjaren. Hierbij dien je altijd de oudste niet benutte jaarruimte als eerste te gebruiken. In 2022 kun je naast de jaarruimte gebruik maken van niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2015 tot en met 2021. In 2023 vervalt de jaarruimte uit 2015.


Je reserveringsruimte berekenen

Om je reserveringsruimte te berekenen volg je dezelfde stappen die je volgt als je je jaarruimte berekent, alleen dan niet voor het afgelopen jaar, maar voor de afgelopen 7 jaren. Lees hier hoe je je jaarruimte berekent als werknemer, kijk hier hoe je je jaarruimte berekent als zzp’er.

Voor 2015 gebruik je je totale belastbare inkomen uit 2014 en je Factor A van 2014. Zo tel je de berekende jaarruimtes van 2015 tot en met 2021 bij elkaar op. Om te voorkomen dat een deel van de reserveringsruimte ‘verdampt’ kun je de oudste ruimte beter als eerste benutten. Het is verstandig om eerst de reserveringsruimte zo veel mogelijk te benutten en pas daarna de jaarruimte.

Let er wel op dat er wel een maximum zit aan de reserveringsruimte waar je gebruik van kan maken per jaar. Je maximale reserveringsruimte bedraagt maximaal:

  • De optelsom van alle ongebruikte jaarruimtes. En:
  • Duurt het langer dan 10 jaar voordat je met pensioen gaat dan is je reserveringsruimte (per kalenderjaar) in 2021 maximaal €7.587 (ook al is de optelsom van alle jaarruimtes hoger).
  • Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan is je reserveringsruimte (per kalenderjaar) in 2021 maximaal €14.978 (ook al is de optelsom van alle jaarruimtes hoger).


Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.