Jaar- en reserveringsruimte

Wat is reserveringsruimte en hoe bereken ik het?

De reserveringsruimte is de optelsom van de niet benutte jaarruimtes van maximaal 10 voorgaande kalenderjaren. Hierbij dien je altijd de oudste niet benutte jaarruimte als eerste te gebruiken. In 2024 kun je naast de jaarruimte gebruik maken van niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2014 tot en met 2023. In 2025 vervalt de jaarruimte uit 2014.


Je reserveringsruimte berekenen

Om je reserveringsruimte te berekenen volg je dezelfde stappen die je volgt als je je jaarruimte berekent, alleen dan niet voor het afgelopen jaar, maar voor de afgelopen 10 jaren. Lees hier hoe je je jaarruimte berekent als werknemer, kijk hier hoe je je jaarruimte berekent als zzp’er.

Voor 2014 gebruik je je totale belastbare inkomen uit 2013 en je Factor A van 2013. Zo tel je de berekende jaarruimtes van 2014 tot en met 2023 bij elkaar op. Om te voorkomen dat een deel van de reserveringsruimte ‘verdampt’ kun je de oudste ruimte beter als eerste benutten. Het is verstandig om eerst de reserveringsruimte zo veel mogelijk te benutten en pas daarna de jaarruimte.

Let er wel op dat er wel een maximum zit aan de reserveringsruimte waar je gebruik van kan maken per jaar. Je maximale reserveringsruimte bedraagt maximaal:

  • De optelsom van alle ongebruikte jaarruimtes. En:
  • Per 1 januari 2024 bedraagt de maximale reserveringsruimte die je per jaar kunt gebruiken €41.608.


Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat