Lijfrenterekening (uitkerend)

Wat bepaalt de hoogte van mijn uitkering?

Bij Semmie kies je ervoor om je lijfrente te blijven beleggen als je je in de uitkeerfase bevindt. Dat zorgt ervoor dat de hoogte van je periodieke uitkering wordt bepaald door de beleggingsresultaten van je portefeuille. Je lijfrente-uitkering verschilt hierdoor per periode: als het goed gaat op de beurs is je uitkering hoger dan als het minder gaat op de beurs.


Beleggingsresultaten

De hoogte van je periodieke uitkeringen wordt bepaald door je beleggingsresultaten. Deze worden op hun beurt weer bepaald door de koers van de beleggingen; de prijs waarvoor deze verhandeld worden aan de hand van vraag en aanbod.

De koers wordt beïnvloed door economische ontwikkelingen, het sentiment op de beurs, bedrijfsnieuws en sectorontwikkelingen. De gevolgen van de laatste twee invloeden proberen we zoveel mogelijk te minimaliseren door voldoende diversificatie in je portefeuille aan te brengen op het gebied van regio’s en sectoren.

Wanneer het minder gaat op de beurs, is het goed om te onthouden dat historisch gezien beleggingen over het algemeen meer waard worden. Minder goede periodes zullen afgewisseld worden met goede periodes, en die hebben weer een positieve invloed op je periodieke uitkering.


Verschil met verwachte bruto uitkering

De hoogte van je uitkering verschilt met de verwachte bruto uitkering die je ziet als je jouw rekening aanmaakt. Deze wordt namelijk berekend aan de hand van het U-rendement. Het U-rendement is een rente die wordt gebaseerd op wet- en regelgeving. Financiële instanties zijn verplicht deze te gebruiken bij prognoses. Je daadwerkelijke uitkering wordt echter bepaald door de beleggingsresultaten van je portefeuille en het risicoprofiel waarin je bent ingedeeld.


Bruto en netto

Deze verwachte uitkering is ook een brutobedrag, niet het bedrag dat je netto op je bankrekening gestort krijgt. Dit komt omdat je inkomstenbelasting betaalt over de periodieke uitkeringen. In de opbouwfase heb je geen inkomstenbelasting hoeven betalen. En omdat je nu geen AOW-premie (onderdeel van de inkomstenbelasting) meer hoeft te betalen, betaal je onderaan de streep alsnog minder belasting.

De inkomstenbelasting houden we automatisch in op je uitkering en dragen wij voor je af bij de Belastingdienst. Het gaat hier om een voorheffing, een soort voorschot. Bij de jaarlijkse belastingaangifte wordt definitief berekend hoeveel belasting je nog moet betalen of juist terugkrijgt.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat