Lijfrenterekening (algemeen)

Wat zijn de fiscale voordelen van een lijfrenterekening?

Door een lijfrenterekening te openen bouw je fiscaal vriendelijk extra pensioen op: je profiteert namelijk van fiscale voordelen.

Als je met pensioen gaat ontvang je in ieder geval AOW en mocht je in loondienst hebben gewerkt ook nog een werkgeverspensioen. Maar omdat de overheid graag stimuleert dat we tijdens ons pensioen nog voldoende inkomen hebben, maken ze het mogelijk om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Daar moet je dan wel zelf actie voor ondernemen: je opent bijvoorbeeld bij Semmie een lijfrenterekening en stort daar jaarlijks een bedrag op wat je mag aftrekken van de belasting. Er zit wel een maximum aan het bedrag dat je jaarlijks mag storten. Dat bedrag noemen we trouwens de jaarruimte.

Over het bedrag dat je jaarlijks inlegt betaal je geen inkomstenbelasting. Je stort namelijk een deel van je netto inkomen op de lijfrenterekening. De Belastingdienst geeft dan de reeds betaalde inkomstenbelasting later bij de belastingaangifte over dat jaar terug.

Daarnaast rekent de Belastingdienst het opgebouwde vermogen niet tot je eigen vermogen in box 3. Over het opgebouwde lijfrentekapitaal betaal je dus geen vermogensrendementsheffing.Wanneer je wel belasting betaalt

Op het moment dat de door jou opgebouwde lijfrente wordt uitgekeerd, betaal je belasting in box 1. De Belastingdienst ziet de lijfrente-uitkeringen namelijk nog steeds als inkomen. Maar je betaalt dan wel minder inkomstenbelasting omdat er lagere belastingtarieven gelden. Dat komt omdat je geen AOW-premie meer betaalt: je bent namelijk al met pensioen!

De hoogte van de tarieven kunnen wel jaarlijks veranderen. Wil je dus up-to-date zijn, neem dan altijd even een kijkje op de website van de Belastingdienst.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat