Lijfrenterekening

Wat zijn de risico’s van een lijfrenterekening?

Ook als je bij ons een lijfrenterekening hebt geopend beleggen we voor je. Dus er zijn ook risico’s waar rekening mee gehouden moet worden. Je inleg kan namelijk minder waard worden. Dat heeft als resultaat dat je uiteindelijk minder pensioen uitgekeerd krijgt dan waar je op gehoopt had. Dit zijn de meest voorkomende risico’s:De markt zit tegen

Dit is het risico dat je loopt op koersschommelingen. De beurs kan omhoog of naar beneden gaan. Daalt de beurs flink in waarde en loopt je beleggingsperiode net op dat moment af, dan kan het zijn dat je een negatief rendement behaald.


Je inleg is te hoog

Je mag elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij inleggen, dat is je jaarruimte. Als je boven dat maximale bedrag komt, gaat de belasting juist tegen je werken. Je profiteert dan niet meer van de fiscale voordelen, maar je betaalt juist meer belasting.


Een te korte beleggingshorizon

Beleggen doe je voor de lange termijn, pensioenbeleggen dus ook. Daarom is het ook belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen. Je verkleint dan het risico dat je loopt op een negatief rendement. Mag je binnen 5 jaar met pensioen en wil je daar iets voor opzij zetten? Dan kan een veilige spaarrekening een betere optie voor je zijn.


Je geld staat vast

Omdat je geld stort op een geblokkeerde rekening staat je inleg in principe vast, opnemen wordt lastig en in vele gevallen betaal je een ‘boete’. Extra bijstorten mag natuurlijk wel als je jaarruimte en/of reserveringsruimte het toelaat. Het is daarnaast wel de bedoeling om je inleg te gebruiken voor je pensioen. Ook moet je het geld periodiek laten uitkeren over een periode van minimaal 5 jaar. Zo kom je niet in de verleiding om het geld aan andere zaken uit te geven dan je pensioen.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat