Lijfrenterekening (algemeen)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een lijfrenterekening?

Met een lijfrenterekening bouw je zelf fiscaal vriendelijk een aanvulling op voor je pensioen. Maar aan een lijfrenterekening kunnen wel wat haken en ogen zitten. Daarom is het goed om te weten wat de voordelen en nadelen zijn voordat je besluit een lijfrenterekening af te sluiten. We zetten ze daarom voor je op een rij.De voordelen van een lijfrenterekening

Het grootste voordeel dat je ervaart met een lijfrenterekening is dat je op een fiscaal vriendelijke manier je pensioen aanvult. Je betaalt namelijk geen vermogensrendementsheffing en de inkomstenbelasting die je moet betalen over je inleg stel je uit naar de toekomst. Die betaal je pas als je daadwerkelijk met pensioen gaat, en is dan over het algemeen lager omdat je geen AOW-premie meer af hoeft te dragen: je bent namelijk al met pensioen.

Als je een lijfrenterekening opent dan beleggen wij je inleg voor je. Dit kan ervoor zorgen dat je aan het einde van de rit een mooi rendement behaald. Beleggingen hebben in het verleden namelijk een mooie stijging doorgemaakt. Maar er zijn natuurlijk ook risico’s.


De nadelen van een lijfrenterekening

Je inleg kan natuurlijk ook minder waard worden. Dat is een van de risico’s van beleggen. Daarom moedigen we ook aan om te beleggen voor de lange termijn en zo vroeg mogelijk te beginnen. Dan heb je nog genoeg kans om eventuele dalingen op te vangen.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat je niet zomaar een onbeperkt bedrag kan inleggen en je je inleg niet zomaar kan opnemen. Je inleg is gelimiteerd aan je beschikbare jaarruimte. Leg je meer dan je jaarruimte in, dan kan de belasting tegen je gaan werken. En het geld dat je inlegt is daadwerkelijk bedoelt voor je pensioen. Als je het geld eerder opneemt betaal je in vele gevallen een boete aan de Belastingdienst. Dit hoeven natuurlijk geen nadelen te zijn. Maar het is goed dat je je er bewust van bent.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat