Lijfrenterekening

Welk bedrag mag ik (jaarlijks) op mijn lijfrenterekening inleggen?

Hoeveel je jaarlijks mag inleggen hangt af van of je een pensioengat hebt, en zo ja, hoe groot dat pensioengat is. Een pensioengat ontstaat doordat je in een jaar minder pensioen opbouwt dan dat je mag. Dit kan veroorzaakt worden door veel verschillende situaties: als je bijvoorbeeld als zzp’er aan de slag gaat, je een tijdje niet hebt gewerkt of parttime werkt, of je werkgever niet je fiscale maximum inlegt. Het pensioen gaat ervan uit dat je fulltime in loondienst werkt. Daar is de uitkering dan ook op ingericht. Maar in deze tijd werken veel mensen parttime, stoppen een tijdje met werken, of gaan voor zichzelf aan de slag. Dat zorgt allemaal voor een pensioengat.

Je mag jaarlijks je pensioengat opvullen door met belastingvoordeel voor je pensioen te beleggen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je jaarruimte én je reserveringsruimte. De jaarruimte is het verschil tussen hoeveel pensioen je in één jaar al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je jaarlijks mag opbouwen. De jaarruimte is wel voor iedereen verschillend. De reserveringsruimte is de optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 kalenderjaren.

Wil je jouw jaarruimte berekenen? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Mocht je het zelf lastig vinden, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een financieel adviseur. Wij kunnen en mogen hier namelijk geen advies over geven. Via Google zijn er gelukkig genoeg financieel adviseurs te vinden die je wel advies mogen en kunnen geven.

Het bedrag dat je uiteindelijk mag inleggen kan je in een keer inleggen. Je kunt er ook voor kiezen om het in 2 delen of 6 delen of maandelijks in te leggen. Wil je het maandelijks inleggen? Dan deel je het totale bedrag door 12 en dan weet je hoeveel je per maand in mag leggen.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat