Over Semmie Pensioen

Hoe werkt Semmie Pensioen?

Door een lijfrenterekening te openen bij Semmie bouw je een extra pensioenpot op voor later. Hiervoor kan je jaarlijks fiscaal vriendelijk een bepaald bedrag inleggen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je jaarruimte. De jaarruimte is het verschil tussen hoeveel pensioen je in één jaar al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je jaarlijks mag opbouwen. Werk je een tijdje niet of parttime, of ga je als zzp’er aan de slag, dan bouw je jaarlijks minder pensioen op dan dat je op mag bouwen. Dan komt de jaarruimte vrij.

De inleg voor jouw pensioen is aftrekbaar in box 1 én vrijgesteld van belasting in box 3. Pas op het moment dat je daadwerkelijk pensioenuitkeringen ontvangt, betaal je belasting in box 1, je betaalt dan minder belasting dan dat je nu zou doen over het bedrag.

Je jaarruimte wordt gebaseerd op je gegevens van het vorige jaar. Dus begin 2023 weet jij precies hoeveel je kunt inleggen in het jaar 2023, op basis van de cijfers van 2022. Wil je maandelijks inleggen? Dan deel je dat bedrag door 12. Semmie biedt een mogelijkheid om jouw jaarruimte te berekenen, maar zelf ben je hiervoor verantwoordelijk om dit goed te doen. Semmie controleert jouw berekening en jouw financiële situatie niet.

Als je als ondernemer wilt weten hoe groot je jaarruimte is dan heb je je winst uit onderneming van het vorige jaar nodig. Het is dan slim om even contact op te nemen met je boekhouder of accountant.

Je jaarruimte bereken je via onze tool. Wil je meer informatie over hoe je jouw jaarruimte moet berekenen? Neem dan een kijkje op de website van de Belastingdienst.


We beleggen je inleg

Net als bij een normale beleggingsrekening beleggen we ook bij een lijfrenterekening je inleg, alleen dan met aantrekkelijke fiscale voordelen. Benieuwd waar we voor je in beleggen? Dat lees je hier. De ontwikkelingen van je inleg zijn te volgen via je Semmie dashboard. Of je nu inlogt via mijn.semmie.nl of via de app, je hebt 24/7 inzichtelijk hoe het ervoor staat.


Beleggen voor later met een belastingvoordeel

Het bedrag wat jij inlegt kun je bruto beleggen. Je betaalt daar dus nu geen belasting over. Pas als je met pensioen gaat betaal je er belasting over.

Het belastingtarief is lager voor mensen die met pensioen zijn. Dit komt doordat je dan niet meer meebetaalt aan de AOW-premie. Je kunt dus stellen dat je door te beleggen voor je pensioen op 2 manieren een (belasting)voordeel geniet:

  • Over je pensioeninkomen lager dan €38.703 euro bruto betaal je minder belasting. Over schijf 2 betaal je bijvoorbeeld geen 36,93%, maar 19,03% belasting.
  • Er is een grote kans dat het geld dat je inlegt gaat renderen. Dit komt omdat we het voor je beleggen. Historisch gezien is dit gemiddeld 5% rendement. Door rendement-op-rendement kan dit uiteindelijk een heel mooi bedrag worden. Al blijft het wel beleggen en is een positief rendement niet gegarandeerd, je inleg kan ook minder waard worden.


Je inleg laten uitkeren

Op het moment dat je met pensioen gaat, kies je ervoor om het door jou opgebouwde bedrag op je lijfrenterekening te laten uitkeren. Dit wordt ook wel de uitkeerfase genoemd. Je gaat dan met dat bedrag pensioenuitkeringen aankopen. Dat kan op dit moment nog niet bij Semmie, maar wel bij een andere aanbieder. Je mag meerdere aanbieders vergelijken om te kijken welke partij jou de hoogste uitkering biedt op basis van het door jouw opgebouwde lijfrentepotje.

Over het bedrag dat uitgekeerd wordt betaal je vervolgens inkomstenbelasting in box 1. Echter, als je de AOW-leeftijd hebt bereikt is dit belastingtarief vaak lager omdat je in een lagere schaal uitkomt.


Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat