Over Semmie Pensioen

Hoe werkt Semmie Pensioen?

Door een lijfrenterekening te openen bij Semmie bouw je een extra pensioenpot op voor later. Hiervoor kan je jaarlijks fiscaal vriendelijk een bepaald bedrag inleggen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je jaarruimte. De jaarruimte is het verschil tussen hoeveel pensioen je in één jaar hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je jaarlijks mag opbouwen. Dat verschil, oftewel de jaarruimte, ontstaat bijvoorbeeld omdat je een tijdje niet of parttime werkt, als zzp’er aan de slag gaat of bij een werkgever werkt die geen pensioenregeling heeft. Maar ook als je fulltime werkt en pensioen opbouwt bij een werkgever, kun je jaarruimte hebben. Je jaarruimte bereken je via onze tool.

De inleg voor jouw pensioen is aftrekbaar in box 1 én vrijgesteld van belasting in box 3. Pas op het moment dat je daadwerkelijk pensioenuitkeringen ontvangt, betaal je belasting in box 1. Je betaalt dan minder belasting dan dat je nu zou doen over het bedrag.

Je jaarruimte wordt gebaseerd op je gegevens van het vorige jaar. Dus begin 2024 weet jij precies hoeveel je kunt inleggen in het jaar 2023, op basis van de cijfers van 2022. Wil je maandelijks inleggen? Dan deel je dat bedrag door 12. Semmie biedt een mogelijkheid om jouw jaarruimte te berekenen, maar zelf ben je hiervoor verantwoordelijk om dit goed te doen. Semmie controleert jouw berekening en jouw financiële situatie niet.

Als je als ondernemer wilt weten hoe groot je jaarruimte is, dan heb je je winst uit onderneming van het vorige jaar nodig. Het is dan slim om even contact op te nemen met je boekhouder of accountant.


We beleggen je inleg

Net als bij een normale beleggingsrekening beleggen we ook bij een lijfrenterekening je inleg, alleen dan met aantrekkelijke fiscale voordelen. Benieuwd waar we voor je in beleggen? Dat lees je hier. De ontwikkelingen van je inleg zijn te volgen via je Semmie dashboard. Of je nu inlogt via mijn.semmie.nl of via de app, je hebt 24/7 inzichtelijk hoe het ervoor staat.


Beleggen voor later met een belastingvoordeel

Het bedrag wat jij inlegt kun je bruto beleggen. Je betaalt daar dus nu geen belasting over. Pas als je met pensioen gaat betaal je er belasting over.

Het belastingtarief is lager voor mensen die met pensioen zijn. Dit komt doordat je dan niet meer meebetaalt aan de AOW-premie. Je kunt dus stellen dat je door te beleggen voor je pensioen op 2 manieren een (belasting)voordeel geniet:

  • Over je pensioeninkomen lager dan €38.098 euro bruto betaal je minder belasting. Over schijf 2 betaal je bijvoorbeeld geen 36,97%, maar 19,07% belasting.
  • Er is een grote kans dat het geld dat je inlegt gaat renderen. Dit komt omdat we het voor je beleggen. Historisch gezien is dit gemiddeld 5% nettorendement. Door rendement-op-rendement kan dit uiteindelijk een heel mooi bedrag worden. Al blijft het wel beleggen en is een positief rendement niet gegarandeerd, je inleg kan ook minder waard worden.


Je inleg laten uitkeren

Op het moment dat je met pensioen gaat, kies je ervoor om het door jou opgebouwde bedrag op je lijfrenterekening te laten uitkeren. Dit wordt ook wel de uitkeerfase genoemd. Je gaat dan met het door jouw opgebouwde bedrag pensioenuitkeringen aankopen.

Het is namelijk zo dat het bedrag dat je opgebouwd hebt, niet zomaar uitgekeerd kan worden. Je zal eerst moeten kiezen hoelang je de uitkeringen wil ontvangen en hoe vaak je deze wil ontvangen (per maand, kwartaal of per jaar).

Je kunt bij Semmie kiezen om het bedrag uit te laten keren via een oudedagslijfrente of een tijdelijke oudedagslijfrente, of een combinatie van beide.


Oudedagslijfrente

Een oudedagslijfrente heeft een minimale looptijd van 20 jaar. Er geldt geen maximale uitkering per jaar. Wanneer een oudedagslijfrente interessant is:

  • Wanneer de gewenste looptijd 20 jaar of langer is;
  • Wanneer je totale inleg een stuk hoger is dan €500.000 is het mogelijk interessant om een standaard oudedagslijfrente van 20 jaar te nemen en dit te combineren met een tijdelijke oudedagslijfrente om op die manier in de eerste jaren na pensioen een hogere uitkering te realiseren.


Tijdelijke oudedagslijfrente

De tijdelijke oudedagslijfrente heeft een minimale looptijd van 5 jaar en een maximale uitkering van €26.463 per jaar (2024). Wanneer een tijdelijke oudedagslijfrente interessant is:

  • Wanneer je het door jou opgebouwde bedrag in minder dan 20 jaar wilt laten uitkeren;
  • Bij een totale inleg onder de €450.000 kan een tijdelijke oudedagslijfrente in een korte termijn een hogere uitkering opleveren dan bij een 20 jaar standaard oudedagslijfrente variant.
  • Wanneer je totale inleg een stuk hoger is dan €500.000 is het mogelijk interessant om een standaard oudedagslijfrente van minimaal 20 jaar te nemen en dit te combineren met een tijdelijke oudedagslijfrente om op die manier in de eerste jaren na pensioen een hogere uitkering te realiseren.


Combinatie van oudedagslijfrente rekeningen

Het is ook mogelijk om een oudedagslijfrente te combineren met een tijdelijke oudedagslijfrente. Dit kan interessant zijn wanneer er een relatief groot bedrag opzij is gezet voor het pensioen en je in de eerste paar jaar meer uitkering wil ontvangen dan je zou ontvangen met enkel een oudedagslijfrente van 20 jaar.

Over het bedrag dat uitgekeerd wordt, betaal je inkomstenbelasting in box 1. Echter, als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, is dit belastingtarief vaak lager omdat je in een lagere schaal uitkomt.

Je ziet dat het uitkeren van de lijfrente niet eenvoudig is. Bij Semmie kun je daarom een uitkerende lijfrenterekening openen via een (onafhankelijke) financieel adviseur. Deze kijkt mee naar jouw persoonlijke situatie en adviseert welke oudedagslijfrente rekening bij jou past.


Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat