Je zakelijke beleggingsrekening

Wat is een LEI en waarom moet ik die hebben?

Een Legal Entity Identifier, ook wel LEI genoemd, is een 20-cijferige internationaal gestandaardiseerde code die financiële ondernemingen, zoals Semmie, moeten rapporteren aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij elke effectentransactie die zij voor een zakelijke klant uitvoert. Het doel hiervan is om de financiële markten nog transparanter en veiliger te maken.

Om als zakelijke onderneming te beleggen moet je daarom in het bezit zijn van een Legal Entity Identifier (LEI)-cod.

Indien je onderneming staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, kun je via hun website een LEI aanvragen. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een LEI ongeveer 10 werkdagen duurt en dat hier kosten aan verbonden zijn.


Geldigheid LEI

Een LEI is na uitgifte of verlenging 1 jaar actief. Mocht je in het verleden een LEI hebben aangevraagd en mocht deze inmiddels verlopen zijn, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Een LEI hoeft namelijk niet actief te zijn om te beleggen bij Semmie. Dat komt omdat je bij Semmie niet kunt handelen in opties, derivaten of effectenkrediet. Van een LEI met de status ‘verlopen’ kun je dus gebruik maken om een zakelijke rekening bij Semmie te openen.

Let er op dat een LEI automatisch verlengd wordt als deze niet wordt stopgezet. De kosten van de jaarlijkse verlenging bedragen momenteel €43,35.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat