Zakelijk beleggen bij Semmie

Wat is het verschil tussen zakelijk en privé beleggen?

Indien je als ondernemer wilt gaan beleggen, heb je twee keuzes: je gaat of zakelijk of privé beleggen.


Zakelijk beleggen met als zzp’er met eenmanszaak

Tijdelijk overtollige liquide middelen kun je beleggen via een zakelijke rekening. Zo houd je het vermogen in je bedrijf. Wanneer je als zzp’er met eenmanszaak ervoor kiest om te beleggen met de tijdelijk overtollige liquide middelen op een zakelijke beleggingsrekening, dan betaal je belasting over het werkelijke rendement dat je behaalt met deze beleggingen. Dit rendement wordt belast in box 1 omdat het wordt gezien als bedrijfswinst of verlies. Over het rendement uit je beleggingen betaal je 36,93% belasting bij een belastbaar inkomen tot €73.031. Daarboven betaal je 49,50% belasting.


Zakelijk beleggen als bv

Ook nu kan je een deel van het vermogen van het bedrijf, de bv dus, inleggen om mee te gaan beleggen. Je opent een zakelijke beleggingsrekening bij Semmie op naam van de bv. Let op wanneer je je geld wilt opnemen, dan wordt dit geld overgemaakt naar een tegenrekening op naam van je bedrijf en nooit naar een privé rekening van jou of iemand anders.

Behaal je rendement, dan wordt het werkelijk behaalde rendement over het vermogen belast. Je mag in principe ongelimiteerd vermogen opbouwen als je zakelijk belegt als bv.

Het behaalde rendement op de beleggingen wordt meegeteld in het resultaat van de bv. Over dit rendement moet dan ook vennootschapsbelasting (vpb) betaald worden. In 2023 bedraagt de vennootschapsbelasting 19% over de winst tot €200.000 (laag tarief). Daarboven geldt een tarief van 25,8% (hoog tarief).


Huidige tarieven overzicht beleggen als bv 2023:

Vpb (laag tarief):

19%

Inkomstenbelasting (IB) box 2:

26,9%

Combinatie IB en laag tarief vpb:

± 40,8%

Schijfgrens

€200.000

Vpb (hoog tarief):

25,8%

Inkomstenbelasting (IB) box 2:

26,9%

Combinatie IB en hoog tarief vpb:

± 45,85%


Over de nettowinst (na vennootschapsbelasting) betaal je als aandeelhouder (bij een belang van minimaal 5%) inkomstenbelasting in box 2 als je bijvoorbeeld de aandelen van je bv verkoopt of als de bv dividend aan jou uitkeert. Dit belastingtarief is momenteel 26,9%.

Wanneer de winst van het bedrijf onder de €200.000 ligt, geldt het lage vennootschapsbelastingtarief. De gecombineerde belastingdruk komt hierdoor bij elke euro winst die de bv maakt (eerst vennootschapsbelasting en later de inkomstenbelasting in box 2 over de winst na vennootschapsbelasting) op ongeveer 40,8%.

Wanneer het hoge vennootschapsbelasting tarief geldt (25,8%) komt de gecombineerde belastingdruk uit op ongeveer 45,85%. Dit betekent dat bij elke euro winst die wordt gemaakt boven het bedrag dat in het hogere tarief valt 45,85% moet worden betaald.


Privé beleggen

Kies je ervoor om privé te beleggen dan word je vermogen belast in box 3 van de inkomstenbelasting. In dat geval wordt het belegde vermogen belast op basis van een door de Belastingdienst bepaald rendement en niet het werkelijk gemaakte rendement. Hierbij speelt wel het heffingsvrij vermogen mee: tot een bedrag van €57.000 ben je in box 3 vrijgesteld van het betalen van belasting.

Kies je ervoor om zakelijk te beleggen, dan betaal je belasting op basis van het werkelijk behaalde rendement. Beleg je privé dan wordt de belasting berekend op basis van de hoogte van je vermogen.


Zakelijk of privé beleggen, wat is beter voor mij?

Verwacht je een laag rendement of beleg je een groot vermogen, dan zou het gunstiger kunnen zijn om zakelijk te beleggen. Beleg je juist met een klein vermogen of verwacht je een hoog rendement, dan kan privé beleggen slimmer zijn. Welke optie voor jou slimmer is hangt af van je persoonlijke situatie. Voor een juiste afweging kun je daarom het beste contact opnemen met je financieel adviseur.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat