Zakelijk beleggen bij Semmie

Zakelijk of privé beleggen, wanneer is wat slimmer?

Of zakelijk of privé beleggen voor jou slim is hangt vooral af van de belastingheffing. Het vermogen op een zakelijke rekening wordt op een andere manier belast dan het vermogen op een privérekening. Beleg je zakelijk, dan wordt dit vermogen belast in box 1 en/of box 2 (als bv). Het privévermogen dat je belegt, wordt belast in box 3. Wat voor jou het meest aantrekkelijk is, is afhankelijk van jouw situatie. Een aantal factoren die hier een rol in spelen zijn:

  • Jouw totale vermogen
  • Het rendement
  • Wel of geen fiscaal partner
  • De totale schulden


Wat daarnaast van belang kan zijn op je keuze is het type rechtsvorm van je bedrijf. Zo mag je als zzp’er met een eenmanszaak alleen beleggen als dit voor een zakelijk doel is of als het een tijdelijke spaarpot is. De belastingheffing in box 1 vindt dan plaats tegen maximaal 49,50% (in 2024) over het werkelijk bijgeschreven rendement. Indien er geen sprake is van zakelijk beleggen, dan heb je geen keuze en ben je verplicht privé te beleggen.

Kies je ervoor om privé te beleggen dan word je belast over het fictief (forfaitair) behaalde rendement. Je beleggingen vallen, met je spaargeld, in box 3 van de inkomstenbelasting. Valt je vermogen in box 3 boven de limiet van het heffingsvrij vermogen (€57.000), dan ben je verplicht om belasting te betalen over het bedrag boven die limiet.

Antwoord op je vraag niet gevonden? Vraag het gerust via de chat.

Open de chat