Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Waar kunnen
we je mee helpen?

Wat zijn de verschillen tussen beleggen en sparen?

Als je geld opzij wil zetten, kun je kiezen tussen sparen en beleggen. Het grote verschil tussen de twee is dat bij beleggen het risico én het mogelijke rendement groter is dan bij sparen. Als je belegt, dan investeer je geld in iets waarvan de waarde omhoog kan gaan maar ook naar beneden kan gaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een investering in een huis: dat kan na een aantal jaar meer of juist minder waard zijn. En zo werkt beleggen ook: je steekt geld in fondsen die zowel meer als minder waard kunnen worden.

Sparen

Bij sparen loop je vrijwel geen risico. Het enige risico is dat je bank failliet gaat en hiertegen ben je voor een groot deel beschermd, door middel van het depositogarantiestelsel. Geld dat je wilt sparen, zet je voor een bepaalde of onbepaalde tijd op een spaarrekening van je bank. Daarvoor ontvang je een afgesproken rente. Op een spaarrekening voor onbepaalde tijd kan de bank de rente tussendoor wijzigen.

Beleggen

Bij beleggen kan het geld dat je inlegt meer óf minder waard worden. Hoe langer de periode dat je belegt, des te groter de kans dat je geld meer waard wordt. Wie voor een korte termijn belegt, loopt een groter risico. Semmie gelooft daarom in beleggen voor de lange termijn.

Er zijn verschillende manieren van beleggen. Je kan beleggen in een aandeel van één bedrijf, bijvoorbeeld Tesla. Dan neem je heel veel risico, omdat je volledig afhankelijk bent van de waarde van dat ene bedrijf. Je kan ook beleggen in veel verschillende bedrijven wereldwijd door daar aandelen van te kopen. Dit brengt logischerwijs een stuk minder risico met zich mee, omdat je niet meer afhankelijk bent van de waardeontwikkeling van dat ene bedrijf, maar van een groep bedrijven, verspreid over een groot gebied.

Bij Semmie beleggen we voor jou op deze minder risicovolle manier. Naast aandelen belegt Semmie ook in obligaties. Dit zijn leningen aan een bedrijf of een land, waar je een vaste rente op ontvangt. Afhankelijk van je beleggersprofiel (defensief, neutraal, offensief of zeer offensief), passen we de verhouding tussen aandelen en obligaties voor je aan. We proberen met onze beleggingen een beperkt risico te lopen, maar natuurlijk wel een goed rendement te behalen.

Rente of rendement

Bij sparen ontvang je een rente, deze staat (meestal) vast. Wat beleggen oplevert, is afhankelijk van het stijgen of dalen van de waarde van je beleggingen. Dat heet het rendement. Is een beleggingsrendement hoger dan de spaarrente die je krijgt? Dat kan je (helaas) niet vooraf vaststellen of met zekerheid voorspellen. Wel is het zo dat beleggen op de langere termijn – als je je geld voor een aantal jaar opzij zet – vaak meer oplevert dan sparen. Al is dit natuurlijk geen garantie. Als voorbeeld kunnen we de MSCI World Index nemen. Dit is een van de bekendste indices die beschikbaar is en volgt aandelen uit 23 ‘ontwikkelde landen’. Naar deze index wordt vaak gekeken als er wordt gekeken naar de beursontwikkeling. Sinds de oprichting van de index in 1987 haalde het een gemiddeld bruto rendement per jaar van 8,48%. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.