Kan ik mijn Fiscale Oudedagsreserve (FOR) ook wegzetten op een lijfrenterekening?


Ja dat kan. Via de FOR kan je als zzp’er een pensioenvoorziening opbouwen met mogelijk fiscale voordelen. De FOR is, zoals het al doet vermoeden, een reservering voor de oude dag. Je mag jaarlijks een bedrag van je winst afhalen ten behoeve van je oudedagsvoorziening. Over de reservering betaal je voorlopig geen belasting.

Het is mogelijk om je FOR om te zetten in een lijfrente. Je reservering neemt dan af met het bedrag dat wordt gestort op een lijfrenterekening. Het bedrag van de afneming wordt dan bij je winst geteld. Maar daartegenover staat een even grote premieaftrek op je inkomen uit werk en woning. Per saldo betaal je dus geen hoger belastingbedrag. De belastingheffing vindt dan plaats over de (toekomstige) lijfrente-uitkeringen. Een voordeel kan zijn dat je, wanneer je met pensioen bent, niet ineens een (relatief) hoog bedrag moet afdragen aan de fiscus, maar dit kan spreiden over meerdere jaren.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie