Kan ik voortijdig geld van mijn Semmie lijfrenterekening opnemen?


Het is niet de bedoeling dat je geld opneemt van je rekening voordat je daadwerkelijk met pensioen bent gegaan. Mocht je dat doen dan wordt het belastingvoordeel dat je eerder hebt verkregen teruggedraaid. Daarnaast moet je rekening houden met een revisierente van 20%. De revisierente is een heffing (boete) van de Belastingdienst die moet worden voldaan als geld op een lijfrenterekening eerder wordt opgenomen. Er zijn echter wel situaties waarin je geen revisierente hoeft te betalen:

  • Je koopt een lijfrente af waarop de regeling afkoop kleine lijfrenten van toepassing is.
  • Je koopt een lijfrente af omdat je arbeidsongeschikt bent. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dan kan je dus je pensioengeld eerder opnemen zonder revisierente.
  • Je koopt een pensioenrecht af waarvan de pensioenuitkering per jaar niet meer dan €465,94 zou zijn.


Het is dus wel mogelijk om aan het bedrag te komen, maar het is niet zonder haken en ogen. Denk er daarom goed over na als je van plan bent om het bedrag eerder op te nemen dan dat de bedoeling is.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie