Wat is het verschil tussen een lijfrenterekening en een beleggingsrekening?


Laten we beginnen met de overeenkomst. Beide zijn rekeningen waarop we voor je beleggen, en je kan overzichtelijk zien wat de status is via onze app. Het verschil met regulier beleggen is dat pensioenbeleggen belastingvoordelen kent. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je voldoen aan meerdere voorwaarden, zoals het hebben van een pensioengat en een speciale pensioenrekening (lijfrenterekening) waarop je het bedrag kunt storten.

Een ander groot verschil is de opneembaarheid van je inleg. Maak je gebruik van een normale beleggingsrekening, dan kan je in principe je inleg elk moment dat je wilt opnemen. Bij een lijfrenterekening is dat anders. Je inleg kan in principe niet vrijkomen tot je pensioengerechtigd bent. Wil je het eerder opnemen dan betaal je in veel gevallen een ‘boete’.

Als laatste is het belangrijk om te weten dat je slechts één lijfrenterekening kunt openen maar wel meerdere beleggingsrekeningen kunt openen.


Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie