Wat gebeurt er als ik teveel inleg op mijn lijfrenterekening?


Het kan voorkomen dat je in een kalenderjaar meer in hebt gelegd op je lijfrenterekening dan wettelijk is toegestaan. Wij mogen het teveel gestorte bedrag niet zomaar terugstorten. Hiervoor hebben we toestemming nodig van de Belastingdienst. Je lijfrenterekening is namelijk een ‘geblokkeerde’ rekening. Dit betekent dat er enkel onttrekkingen mogen worden gedaan als de Belastingdienst hier toestemming voor geeft.


Verklaring niet-afgetrokken premies

Heb je meer dan je maximale fiscale jaarruimte op je lijfrenterekening gestort, dan kun je bij de Belastingdienst een saldoverklaring of ‘verklaring niet-afgetrokken premies’ aanvragen. Hiermee kun je tot een maximum van €2.269 terugvragen. Heb je meer dan een teveel van €2.269 ingelegd? Dan kun je het bedrag daarboven niet terugvragen.


Reserveringsruimte

Indien je je reserveringsruimte niet volledig hebt benut, kan het zijn dat het teveel ingelegde bedrag nog in je reserveringsruimte valt. Je reserveringsruimte is de optelsom van de niet benutte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Benieuwd hoeveel reserveringsruimte je nog beschikbaar hebt? Kijk dan hier hoe je die kunt berekenen.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie