Wat is jaarruimte en hoe bereken ik het als ik in loondienst ben?


De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Als je minder pensioen opbouwt dan de overheid toestaat, dan kan je op een belastingvriendelijke manier zelf extra pensioen opbouwen door gebruik te maken van de jaarruimte.

De overheid stelt namelijk een bedrag vast dat je jaarlijks belastingvrij kun inleggen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie wordt er pensioen opgebouwd door je werkgever (als je in loondienst bent), of via je eigen bedrijf. Omdat op deze manier vaak niet het maximale bedrag wordt bereikt dat je belastingvrij in kunt leggen, is er sprake van een 'ruimte' tussen wat je inlegt en wat je maximaal per jaar kan inleggen. Deze ruimte noemen we de jaarruimte.

Als je investeert in je pensioen, levert dit vaak een belastingvoordeel op. Over het deel van je inkomen dat je jaarlijks opzij mag zetten voor je pensioen, hoef je geen belasting te betalen en worden de uitkeringen later belast. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je pensioentekort en wordt berekend via de jaarruimte.


Jaarruimte berekenen als je in loondienst bent

Om je jaarruimte te kunnen berekenen is het belangrijk dat je vooraf de juiste gegevens bij de hand hebt. Dat zijn:

  • Je DigiD inloggegevens;
  • Je factor A. Deze vind je op de laatste pagina van je Uniform Pensioenoverzicht;
  • Je belastbaar inkomen. Deze vind je in je belastingaangifte.


De jaarruimte van 2021 bereken je met je belastbare box 1 inkomen en pensioengegevens van 2020. Dit betekent dat als je in 2021 geld wilt inleggen op een lijfrenterekening, je dit doet aan de hand van je belastingaangifte en Uniform Pensioenoverzicht van 2020.


1. Je belastbaar inkomen vinden

Je belastbaar inkomen vind je terug in de aangifte inkomstenbelasting (in de volksmond belastingaangifte genoemd).

Log hiervoor in op Mijn Belastingdienst, en ga vervolgens naar het kopje ‘Inkomstenbelasting’. Omdat we de jaarruimte van 2021 willen berekenen hebben we de aangifte nodig van ‘Belastingjaar 2020’. Via ‘Mijn ingezonden aangifte inkomstenbelasting bekijken’ en ‘Aangifte inkomstenbelasting 2020’ downloaden, kun je je inkomsten uit loondienst vinden. Je bent op zoek naar het bedrag dat achter het kopje ‘Totaal inkomsten uit werk en woning’ te vinden is.


2. Je factor A vinden:

Je factor A is nodig om te berekenen hoeveel ruimte je hebt om je pensioen aan te vullen. Factor A is de aangroei per jaar en verlaagt je jaarruimte. Je factor A vind je op de laatste pagina van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Het Uniform Pensioenoverzicht is een document dat je jaarlijks krijgt van de uitvoerder waarbij je pensioen opbouwt.

Je UPO krijg je elk jaar van je pensioenuitvoerder en wordt vaak aangekondigd via een e-mail. Ben je je UPO kwijt? Dan kan je inloggen met je DigiD op de website van je pensioenuitvoerder. Vaak wordt je persoonlijke documentatie aangeboden onder een kopje met de naam ‘Documenten’ of ‘Dossier’. Als je je UPO hebt gedownload scroll je naar de laatste pagina om je factor A in te zien.Heb je alle gegevens bij de hand? Ga dan naar deze pagina en bereken wat je jaarruimte is.


Help, ik weet niet wie mijn pensioenuitvoerder is en kan dus mijn UPO niet vinden

Het kan zijn dat je niet weet wie je pensioenuitvoerder is. Gelukkig is deze altijd terug te vinden via mijnpensioenoverzicht.nl. Mijnpensioenoverzicht.nl is een overheidswebsite waarin je inzicht krijgt in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het bedrag dat je kunt verwachten na pensionering.

Door met je DigiD in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een overzicht van de pensioenuitvoerders waar jij pensioen opbouwt en in het verleden hebt opgebouwd.

Om je actieve pensioenuitvoerder te vinden download je je persoonlijke Pensioenoverzicht. Druk daarvoor op de knop ‘Download Pensioenoverzicht’ rechtsboven op de pagina en download het bestand als PDF.

In het gedownloade bestand staan overzichtelijk alle uitvoerders waarbij je pensioen hebt opgebouwd. Je huidige uitvoerder kan worden herkend aan het blauwe bolletje dat voor de uitvoerder staat. Dit blauwe bolletje betekent dat je daar actief pensioen opbouwt.

Log vervolgens in op de website van je actieve pensioenuitvoerder om je UPO te downloaden.


Ik ben het afgelopen jaar van pensioenuitvoerder gewisseld

Dan ontvang je van beide pensioenuitvoerders een aparte UPO. Om tot een juiste factor A te komen moet je de factor A bedragen op beide pensioenoverzichten bij elkaar optellen.


Ik heb dit jaar al eerder een bedrag opzijgezet op een lijfrenterekening

Het bedrag dat je eventueel al eerder dit jaar opzij hebt gezet op een lijfrenterekening trek je af van het bedrag dat als resultaat uit de tool komt. Het verschil is het bedrag dat je dit jaar nog belastingvrij mag inleggen.


Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie