Wat is reserveringsruimte en hoe bereken ik het?


De reserveringsruimte is de optelsom van de niet benutte jaarruimtes van maximaal 7 voorgaande kalenderjaren. Hierbij dien je altijd de oudste niet benutte jaarruimte als eerste te gebruiken. In 2021 kun je naast de jaarruimte gebruik maken van niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2014 tot en met 2020. In 2022 vervalt de jaarruimte uit 2014.


Je reserveringsruimte berekenen

Om je reserveringsruimte te berekenen volg je dezelfde stappen die je volgt als je je jaarruimte berekent, alleen dan niet voor het afgelopen jaar, maar voor de afgelopen 7 jaren. Lees hier hoe je je jaarruimte berekent als werknemer, kijk hier hoe je je jaarruimte berekent als zzp’er.

Voor 2014 gebruik je je totale belastbare inkomen uit 2013 en je Factor A van 2013. Zo tel je de berekende jaarruimtes van 2014 tot en met 2020 bij elkaar op. Om te voorkomen dat een deel van de reserveringsruimte ‘verdampt’ kun je de oudste ruimte beter als eerste benutten. Het is verstandig om eerst de reserveringsruimte zo veel mogelijk te benutten en pas daarna de jaarruimte.

Let er wel op dat er wel een maximum zit aan de reserveringsruimte waar je gebruik van kan maken per jaar. Je maximale reserveringsruimte bedraagt maximaal:

  • De optelsom van alle ongebruikte jaarruimtes. En:
  • Duurt het langer dan 10 jaar voordat je met pensioen gaat dan is je reserveringsruimte (per kalenderjaar) in 2021 maximaal €7.489 (ook al is de optelsom van alle jaarruimtes hoger).
  • Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan is je reserveringsruimte (per kalenderjaar) in 2021 maximaal €14.785 (ook al is de optelsom van alle jaarruimtes hoger).


Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie