Pensioen voor je
medewerkers.

Een moderne pensioenregeling in de derde pijler die past bij de arbeidsmarkt van nu.

Een moderne pensioenoplossing

Draag bij aan het pensioen van je medewerkers via een lijfrenterekening.

Lijfrenterekeningen voor je medewerkers

Als aantrekkelijke werkgever is het van belang om te kiezen voor een passende pensioenregeling voor je medewerkers. Semmie biedt geen traditionele pensioenregeling aan in de tweede pijler, maar een moderne pensioenoplossing in de derde pijler. Hierbij faciliteer je de mogelijkheid om een lijfrenterekening bij Semmie te openen en kies je zelf de hoogte van de bijdrage.

 

Meer vrijheid en flexibiliteit

Dat biedt meer vrijheid en flexibiliteit. De werkgever heeft de mogelijkheid om individuele afspraken te maken, terwijl de medewerker zelf bepaalt of hij wil deelnemen en voor welk bedrag (mits die binnen de fiscale ruimte past). Voor de medewerker is het bovendien handig dat een lijfrenterekening niet gebonden is aan de werkgever, maar op persoonlijke naam staat. Het is een persoonlijk pensioenpotje dat altijd van je medewerkers blijft, waar de carrière hen ook brengt.

 

Meer bewustzijn rondom het pensioen

Je medewerker houdt zelf de regie, maar dit brengt ook extra verantwoordelijkheid met zich mee. Met de juiste begeleiding vanuit Semmie creëer je meer betrokkenheid bij het pensioenvraagstuk dan het geval zou zijn bij een collectieve pensioenregeling.


Veelgestelde
vragen.

Wat is een lijfrenterekening?

Een lijfrenterekening kun je zien als een geblokkeerde beleggingsrekening waarop je (periodiek) een bedrag stort. Dit bedrag wordt dan beheerd door Semmie totdat jij met pensioen gaat. Bij Semmie beleggen we je inleg in verschillende fondsen. Zo proberen we het rendement te maximaliseren terwijl we de risico’s te minimaliseren. Je kunt hierbij kiezen uit één van de 4 profielen die we aanbieden: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief.

 

Als je een lijfrenterekening opent moet je je ook realiseren dat je tot je pensioen niet aan je beleggingen kunt komen. Daarom wordt het ook wel een geblokkeerde beleggingsrekening genoemd. Je inleg is echt bedoeld voor je pensioen. Wil je eerder aan je inleg komen, dan betaal je in veel gevallen een boete. Dit komt omdat je de lijfrente voortijdig afkoopt. Er wordt dan in eerste instantie 49,50% belasting + 20% revisierente (de boete) = 69,50% belasting wordt ingehouden. Dat is toch zonde van je geld, waar je jaren hard voor gewerkt hebt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een lijfrenterekening?

Met een lijfrenterekening bouw je op een fiscaal voordelige manier extra pensioen op. Toch zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden voordat je een lijfrenterekening opent. We zetten ze voor je op een rij.

De voordelen van een lijfrenterekening

Het grootste voordeel dat je ervaart met een lijfrenterekening is dat je op een fiscaal vriendelijke manier je pensioen aanvult. Je betaalt namelijk geen vermogensrendementsheffing en de inkomstenbelasting die je moet betalen over je inleg stel je uit naar de toekomst. Die betaal je pas als je daadwerkelijk met pensioen gaat, en is dan over het algemeen lager omdat je geen AOW-premie meer af hoeft te dragen: je bent namelijk al met pensioen.

 

Als je een lijfrenterekening opent dan beleggen wij je inleg voor je. Dit kan ervoor zorgen dat je aan het einde van de rit een mooi rendement hebt behaald. Kijk je naar de gemiddelde resultaten van beleggingen over de lange termijn, dan levert beleggen over het algemeen meer op dan sparen. Uiteraard brengt beleggen ook risico’s met zich mee.

 

De nadelen van een lijfrenterekening

Je inleg kan natuurlijk ook minder waard worden. Dat is een van de risico’s van beleggen. Daarom moedigen we ook aan om te beleggen voor de lange termijn en zo vroeg mogelijk te beginnen. Dan heb je nog genoeg kans om eventuele dalingen op te vangen.

 

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat jouw inleg is gelimiteerd aan je beschikbare jaarruimte. Leg je meer dan je jaarruimte in, dan is dat deel niet aftrekbaar van je inkomen. Wanneer je met pensioen gaat, zijn de uitkeringen van een lijfrenterekening ook belast. Je betaalt in dit geval daardoor dubbel belasting.

 

Het geld dat je inlegt op je lijfrenterekening, is echt bedoeld voor je pensioen en kun je niet zomaar opnemen. Als je het geld eerder opneemt dan dat je met pensioen gaat, betaal je in veel gevallen een boete aan de Belastingdienst.

 

Genoemde punten hoeven niet per definitie nadelig te zijn, maar het is goed dat je je ervan bewust bent.

Waar belegt Semmie in?

Semmie belegt voor het merendeel in ETF’s in haar modelportefeuilles. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder brede spreiding, lage kosten en een ruime keuze qua aanbod. Daarnaast zijn ETF’s makkelijk verhandelbaar, wat betekent dat orders snel kunnen worden verwerkt en dat er op de dag zelf nog geïnvesteerd kan worden. Dit in tegenstelling tot beleggingsfondsen, waarin bijvoorbeeld maar één keer per dag gehandeld kan worden. Het gebruik van ETF’s stelt Semmie ook in staat om sneller uit te betalen aan haar klanten dan wanneer er bijvoorbeeld in beleggingsfondsen zou worden belegd.

Wat is het beleggingsbeleid bij Semmie?

Semmie kiest voor een eenvoudige en transparante aanpak bij het beleggen. In plaats van voor elke klant een unieke beleggingsstrategie op te stellen, worden portefeuilles samengesteld op basis van risicovoorkeuren. Dit betekent dat alle klanten met hetzelfde risicoprofiel dezelfde portefeuille hebben.

Het doel bij Semmie is om vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Daarbij moedigen we periodiek beleggen aan, omdat dit helpt om schommelingen in de markt beter op te vangen. Om de balans in je portefeuille te behouden, wordt deze op z’n tijd aangepast naar de oorspronkelijke verdeling tussen de verschillende soorten beleggingen.

Semmie houdt de blik gericht op de lange termijn en past de beleggingsstrategie alleen aan als dat echt nodig is vanwege veranderingen in de marktomstandigheden. We proberen niet de markt te verslaan met actieve beleggingen, maar richten ons op een stabiel en marktconform rendement. Sommige van de beleggingsproducten die we gebruiken kunnen wel een actieve strategie volgen, maar het uitgangspunt blijft om jou een goed gespreide portefeuille en een marktconform rendement te bieden.

Wil je meer weten over ons beleggingsbeleid? Download dan ons beleggingsbeleid.