Bij een aandelensplitsing worden de aandelen van een bedrijf in kleinere stukjes opgesplitst. Daardoor wordt het aantal uitstaande aandelen vergroot. Bij een bedrijf dat eerst 1 miljoen aandelen uit had staan en na de splitsing 2 miljoen aandelen uit heeft staan, spreken we van een aandelensplitsing van 2-voor-1.

Had jij dus 1 aandeel van dit bedrijf in je bezit voor de splitsing, dan heb je er na de splitsing 2.


Welke invloed heeft een aandelensplitsing op de prijs van het aandeel?

Nadat de aandelensplitsing heeft plaatsgevonden zal de aandelenkoers worden verlaagd omdat het aantal uitstaande aandelen is toegenomen. In het voorbeeld hierboven (van 2-voor-1) zal de aandelenprijs worden gehalveerd. Doordat dat het aantal uitstaande aandelen is verdubbeld, maar de prijs is gehalveerd, blijft de marktkapitalisatie constant.


Waarom kiest een bedrijf voor een aandelensplitsing?

Een bedrijf kiest voor een aandelensplitsing omdat ze vaak de koers van hun aandeel zo hoog hebben zien stijgen, dat deze koers significant hoger is dan het aandeel van andere bedrijven in dezelfde sector. Door te kiezen voor een aandelenemissie daalt de prijs van het aandeel zodat het aandeel ook te betalen is voor de kleinere belegger. Bedrijven die onlangs kozen voor een aandelensplitsing waren Apple en Tesla.