Wat is een accumulerende ETF?
Een accumulerende ETF is een type ETF waarbij de uitgekeerde dividenden direct terug in het fonds worden geïnvesteerd. Beleg je in dit type ETF, dan worden aan jou dus geen dividenden uitgekeerd.
Hoe herken je een accumulerende ETF?
Een accumulerende ETF herken je aan de afkorting ACC aan het eind van de naam van de ETF. Het kan ook zijn dat er DIST achter de naam staat. Dat betekent dat het gaat om een distribuerende ETF. Dit is een type ETF waarbij de ontvangen dividenden aan jou als belegger worden uitgekeerd.
Wat is het voordeel van een accumulerende ETF?
Een van de voordelen van een accumulerende ETF is dat er geprofiteerd wordt van het rendement-op-rendement effect. Ontvang je in de toekomst dividend over je inleg én je eerder ontvangen (en geherinvesteerde) dividenden. Zo groeit je bezit cumulatief.
Een tweede voordeel van een accumulerende ETF is dat je geen dividendbelasting moet betalen. Dat komt omdat er geen dividend aan jou als belegger wordt uitgekeerd.
Wat is het nadeel van een accumulerende ETF?
Omdat er geen dividend uitgekeerd wordt ben je in eerste instantie voornamelijk afhankelijk van de koerswinst. Als de markt daalt, en de koers van de ETF daalt mee, worden je beleggingen minder waard. Daarom is het belangrijk om naar je beleggingshorizon te kijken. Hoe langer deze is, hoe meer tijd je hebt om koersdalingen op te vangen.
Wat is het risico van een accumulerende ETF?
Een accumulerende ETF, bevat net als alle andere ETF’s, risico’s. Zo is het behalen van een positief rendement niet gegarandeerd. Daarnaast is er ook geen garantie dat er daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd. Bedrijven kunnen er namelijk voor kiezen om dividenduitbetaling op te schorten, te verlagen of helemaal met de uitkeringen te stoppen.
Lees ook: Het belang van dividend (voor beleggers)
In welke accumulerende ETF’s belegt Semmie?
Alle ETF’s waar Semmie in belegt zijn accumulerende ETF’s. Alle dividenden worden dus automatisch geherinvesteerd.
Ook interessant
Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina’s van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: