Een activistische aandeelhouder is een individu of partij die aandelen van een organisatie koopt met het doel om invloed uit te oefenen op de manier waarop een organisatie wordt bestuurd. Een activistische aandeelhouder ziet een manier om de organisatie te verbeteren, vaak met het oog op winstmaximalisatie.

In andere woorden: activistische aandeelhouders kopen aandelen en sturen vervolgens aan op verandering, om hiermee meer geld uit de investering te halen dan erin is gestopt.


Het verschil tussen aandeelhouders en activistische aandeelhouders

Iedereen die één of meerde aandelen van een bedrijf koopt, is aandeelhouder en daarmee ook mede-eigenaar van een bedrijf. Vaak kan je als aandeelhouder invloed uitoefenen, onder andere doordat je belangrijke onderliggende documenten als de balans mag inzien (informatierecht) en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) mag bijwonen en mag meestemmen over agendapunten (stemrecht).

Activistische aandeelhouders gaan nog een stap verder dan aandeelhouders die gebruikmaken van hun stemrecht en informatierecht, en gebruiken hun positie om invloed uit te oefenen op het beleid. Zij kopen aandelen van een bedrijf, omdat ze na een uitgebreide analyse een manier hebben ontdekt om meer waarde voor het bedrijf (en de aandeelhouders) te creëren.

Dit gaat vaak over de reorganisatie van een bedrijf, de bijsturing van een beleid, de afsplitsing van één of meerdere takken van een organisatie, of het dwingen of juist tegenhouden van een fusie of overname.

Hoe meer aandelen een aandeelhouder van een bedrijf in zijn bezit heeft, hoe groter de invloed natuurlijk is die de aandeelhouder kan uitoefenen. Hoewel er ook voorbeelden zijn van individuele aandeelhouders die zich verenigen om verandering af te dwingen (het bekendste voorbeeld is Follow This, een club van 6.000 aandeelhouders die Shell op een groener pad proberen te krijgen), zijn activistische aandeelhouders vaak grote vermogensbeheerders en miljardairs. Ze hebben diepe zakken en daarmee ook veel invloed. Als zij hun speren richten op een organisatie, ontstaat er hierdoor vaak verandering. Al zijn hun acties ook weleens tevergeefs.


Hoe activistische aandeelhouders invloed uitoefenen

Deze verandering brengen ze teweeg door zich in een brief aan het management van een organisatie te richten. Wanneer hier niet, of niet voldoende, op wordt gereageerd, proberen ze meer steun voor hun idee te verzamelen door middel van een brief aan andere aandeelhouders en de media. Zo kan een aandeelhouder alsnog druk opleggen of genoeg stemmen verzamelen om de beoogde impact uit te oefenen.

We zien activistische aandeelhouders de laatste jaren steeds meer, blijkt uit onderzoek. Niet alleen omdat ze uit zijn op kortetermijnwinsten, maar ook vanwege duurzame motieven. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel in ons Magazine dat we schreven over de invloed van activistische aandeelhouders.