Alternatieve beleggingen zijn beleggingsproducten waarvan het rendement niet een-op-een samenhangt met de koersontwikkelingen op traditionele obligatie- en aandelenmarkten.

Bij alternatief gaat het niet zozeer om weer andere soorten beleggingsinstrumenten, maar vooral om de andere inzet van deze instrumenten. Vaak betreft het combinaties van beleggingsinstrumenten en beleggingsstrategieën om een ander risico en rendementsprofiel te krijgen dan mogelijk is bij het standaardgebruik. De beheerders kunnen gebruikmaken bijvoorbeeld gebruikmaken van derivaten (opties en futures) of kunnen short gaan (het verkopen van obligaties of aandelen die ze niet zelf in bezit hebben). Dit kunnen ze doen door de aandelen te lenen (huren), in het Engels: securities lending.

Andere voorbeelden van alternatieve beleggingen zijn bijvoorbeeld hedgefondsen, vastgoed en grondstoffen. Met alternatieve beleggingen wordt meestal een bovengemiddeld rendement nagestreefd, vaak met een bovengemiddeld of hoog risico.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie