Alternatieve beleggingen zijn beleggingsproducten waarvan het rendement niet een-op-een samenhangt met de koersontwikkelingen op traditionele obligatie- en aandelenmarkten.

Bij alternatief gaat het niet zozeer om weer andere soorten beleggingsinstrumenten, maar vooral om de andere inzet van deze instrumenten. Vaak betreft het combinaties van beleggingsinstrumenten en beleggingsstrategieën om een ander risico en rendementsprofiel te krijgen dan mogelijk is bij het standaardgebruik. De beheerders kunnen gebruikmaken bijvoorbeeld gebruikmaken van derivaten (opties en futures) of kunnen short gaan (het verkopen van obligaties of aandelen die ze niet zelf in bezit hebben). Dit kunnen ze doen door de aandelen te lenen (huren), in het Engels: securities lending.

Andere voorbeelden van alternatieve beleggingen zijn bijvoorbeeld hedgefondsen, vastgoed en grondstoffen. Met alternatieve beleggingen wordt meestal een bovengemiddeld rendement nagestreefd, vaak met een bovengemiddeld of hoog risico.


Traditionele beleggingen versus alternatieve beleggingen

Zoals we al eerder stelden werken alternatieve beleggingen anders dan dat traditionele beleggingen doen. We hebben overzichtelijk op een rij gezet wat de verschillen zijn.

Traditionele beleggingen: Alternatieve beleggingen:
Voorbeelden Aandelen, obligaties Vastgoed, grondstoffen
Liquiditeit: Vaak hoog Vaak laag
Beleggingen: Vaak beursgenoteerd (bijvoorbeeld aandelen) Vaak private markten
Correlatie: Hoge correlatie met bredere markten Lagere correlatie met bredere markten
Type beleggers: Vooral passieve beleggers Vooral actieve beleggers


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: